[ad_1]
Studenten uit het leenstelsel voelen zich betrapt door de overheid. Acht op de tien zeggen helemaal geen rekening te hebben gehouden met een mogelijke renteverhoging, blijkt uit onderzoek van Eén vandaag onder de vijfduizend van deze ‘ongelukkige studenten’. Voor ruim tweederde van hen is de studieschuld een bron van stress.
Ruim de helft van de studenten (55 procent) die tussen 2015 en 2023 een cursus onder het leenstelsel volgde, zou minder hebben geleend als ze beter waren geïnformeerd over de gevolgen. Velen wijzen op de belofte van de overheid dat de voorwaarden voor een studielening gunstig waren.
“Er is altijd gezegd dat de rente laag zou blijven”, zegt bijvoorbeeld een deelnemer aan het EenVandaag-onderzoek. “Maar met de nieuwe rente moet ik 72.000 euro terugbetalen, terwijl ik een studieschuld heb van 30.000 euro. Dat is geen lage rente.”
De studenten lijken een punt te hebben. Voorafgaand aan de introductie van het leenstelsel in 2015 zei onder meer minister Jet Bussemaker (Onderwijs) meerdere keren dat angst voor lenen totaal onnodig was. Een studielening is totaal iets anders dan een krediet van een bank, betoogde ze. “Het is heel redelijk”, zei ze bijvoorbeeld tegen BNR. “Het aflossingspercentage is gekoppeld aan wat je verdient. Mocht dat tegenvallen, dan kan de lening uiteindelijk zelfs kwijtgescholden worden.” We creëren allemaal de angst om onszelf te lenen, zei ze Trouw. “Als we blijven zeggen dat deze leningen een blok aan je been zijn, zal de angst ervoor vanzelf ontstaan.”
Volgens deelnemers is het duidelijk dat het leensysteem niet heeft gewerkt
Bedrogen
Al met al voelen studenten van het leenstelsel zich behoorlijk bedrogen, concludeert EenVandaag-onderzoeker Daphne Cornelisse op basis van het onderzoek. “Velen zijn somber over het terugbetalen van hun schulden.” Voor twee op de drie (oud-)studenten (68 procent) is de studieschuld een bron van stress. Bijna zes op de tien maken zich zorgen of ze hun studieschuld wel kunnen terugbetalen.
Aan het onderzoek van EenVandaag deden 27.000 mensen mee, waaronder vijfduizend studenten uit de ‘ongelukkige generatie’. Van die deelnemers heeft ruim een derde een studieschuld tussen de 5.000 en 30.000 euro en bijna een derde (29 procent) een schuld boven de 30.000 euro.
Magere compensatie
Ook studenten uit het leenstelsel zijn teleurgesteld over de magere compensatie die zij als pechstudent krijgen. 84 procent vindt het bedrag van 1.436 euro (359 euro per onderzocht jaar) te laag, terwijl 10 procent dit voldoende vindt. Van alle deelnemers aan het onderzoek vindt de helft de vergoeding te laag.
EenVandaag vroeg in het onderzoek ook om te kiezen tussen het leenstelsel of de basisbeurs. Acht op de tien respondenten geven de voorkeur aan de basisbeurs, slechts 11 procent vindt het leenstelsel beter. “Deelnemers zeggen dat het duidelijk is dat het leensysteem niet heeft gewerkt”, zegt onderzoeker Cornelisse. “Er is niet geïnvesteerd in het onderwijs, de totale studieschuld is verdubbeld en de gevolgen van die lening lijken behoorlijk groot. Ook deelnemers die aanvankelijk voorstander waren van het leenstelsel, hebben zich daar nu van teruggetrokken.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]