Deze Brabanders komen deze zaterdag in actie op de Olympische Spelen: roeien, kano en eerste kans op medaille | Olympische Spelen

[ad_1]

Het is nu echt officieel: de Olympische Spelen zijn begonnen. Laura van der Winkel uit Best was woensdag de eerste die meedeed aan de plaatsingsronde van het handboogschieten. Vandaag is het de beurt aan roeister Lisa Scheenaard, kanoër Joris Otten en Kim Busch, Sam van Nunen en Marrit Steenbergen kunnen de eerste Brabantse medaille winnen.

12:00: Kwalificatie dubbeltwee roeien – Lisa Scheenaard (Eindhoven)

De 35-jarige Lisa Scheenaard start rond 12.00 uur samen met Martine Veldhuis haar kwalificatie voor de dubbeltwee. De Eindhovense doet dat in het Stade nautique olympique d’Île-de-France, op zo’n 25 kilometer van de Franse hoofdstad. Dertien duo’s gaan in drie verschillende heats op jacht naar negen tickets voor de halve finales. Nederland start in de eerste heat en neemt het op tegen Nieuw-Zeeland, Italië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De vier verliezende duo’s krijgen zondag een tweede kans. Drie van hen kunnen zich nog kwalificeren voor de halve finales, waarin de overige twaalf duo’s worden verdeeld in twee heats van zes. De beste drie van beide halve finales gaan dan door naar de finale voor de medailles.

In 2021 roeide Scheenaard samen met Roos de Jong naar de bronzen medaille.

Tekst gaat verder onder de video

15:10 en 17:20 uur: Kanoslalom kwalificatie – Joris Otten (Helmond)

Joris Otten moet, in tegenstelling tot Lisa Scheenaard, gewoon solo het water in. Hij stapt vanmiddag om 15:10 voor het eerst in zijn kano voor de kanoslalom. De locatie is Vaires-sur-Marne Nautical Stadium, net buiten de hoofdstad.

In de kwalificatie moet Otten twee 250 meter parcoursen met 25 poorten afleggen. In totaal doen er twintig deelnemers mee. Vervolgens wordt de beste tijd van de twee heats genoteerd, waarna de zestien snelste kanoërs doorgaan naar de halve finale op maandag 29 juli. De halvefinalisten krijgen één kans om de snelste tijd neer te zetten, waarna de top 10 zich mag opmaken voor de finale. Op dezelfde dag is er slechts één heat om de snelste tijd neer te zetten.

Voor Otten zijn dit zijn eerste Olympische Spelen.

Tekst gaat verder onder de video

12:15 en 21:34: Kwalificatie en medaillewedstrijd 4x100m vrije slag

De eerste Brabantse medailles zijn al te winnen op de eerste officiële dag van de Olympische Spelen. Sam van Nunen (Veghel), Kim Busch en Marrit Steenbergen (beiden Geldrop) vormen samen met Tessa Giele de Nederlandse ploeg voor vrouwen op de 4×100 meter.

Nederland neemt het in de eerste heat in baan 3 om 12:15 op tegen zeven landen, de overige acht landen starten vijf minuten later. De acht snelste landen, ongeacht de heats, plaatsen zich voor de finale die vanavond om 21:34 plaatsvindt.

Voor Van Nunen is het de eerste keer op het grootste sportevenement ter wereld, Busch werd in 2021 vierde op de 4×100 meter vrije slag. Voor Steenbergen zijn het alweer de derde Olympische Spelen. In 2016 werd ze vierde op de 4×100 meter vrije slag in Rio de Janeiro, vijf jaar later herhaalde ze dat. Is derde keer geluk voor de Geldropse?

Tekst gaat verder onder de foto

Kim Busch (midden) duikt vanmiddag het water in en - als het resultaat goed is - vanavond voor de 4x100 meter vrije slag.

Kim Busch (midden) duikt vanmiddag het water in en – als het resultaat goed is – vanavond voor de 4×100 meter vrije slag. © Charlotte Verhagen / DCI Media

Ook deze Brabanders komen vandaag in actie

– 11.00 uur: Kwalificatie turnen – Jermain Grünberg (Tilburg)
– 12.45 uur: Hockey groepsfase (m) Nederland-Zuid-Afrika – Tjep Hoedemakers (Nuenen), Joep de Mol (Berkel-Enschot), Floris Wortelboer (Teteringen), bondscoach Jeroen Delmée (Vught)
– 20:15 uur: Hockey groepsfase (w) Nederland-Frankrijk – Joosje Burg (Veghel), Yibbi Jansen (Gemonde), Marleen Jochems (Etten-Leur), Renée van Laarhoven (Tilburg), Frédérique Matla (Valkenswaard), Freeke Moes (Moergestel), Laura Nunnink (Eindhoven), Lisa Post (Eindhoven), Pien Sanders (Udenhout)

Blijf op de hoogte van het laatste sportnieuws via de nieuwsbrief van het Brabants Dagblad!

Voor alle sportliefhebbers is er goed nieuws: BD.nl heeft een dagelijkse sportnieuwsbrief! Via deze nieuwsbrief ontvangt u als lezer het meest relevante en nieuwste sportnieuws direct in uw inbox. Klik op deze link en vink de sportnieuwsbrief aan. Vul uw e-mailadres in en u bent klaar om elke dag rond lunchtijd het laatste sportnieuws te ontvangen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *