Een werkbare meerderheid is in Frankrijk ver te zoeken

[ad_1]

Het radicaal-rechtse Rassemblement National beweegt zich steeds verder weg van een absolute meerderheid in het parlement, zo blijkt uit de laatste analyses van de 577 kiesdistricten in Frankrijk. Om dit te bereiken, moet de partij 289 van de in totaal 577 kiesdistricten winnen. Het onderzoeksbureau Harris Interactive schat dat de RN zondag de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen zal winnen zou 190 tot 220 zetels kunnen bereiken. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat 224 kandidaten zich deze week terugtrokken. In de meeste gevallen deden ze dat om de verkiezing van een radicaal-rechtse kandidaat te voorkomen. Een onzekere factor hierbij is de opkomst. Als veel mensen thuisblijven vanwege de beperkte keuze, dan profiteert de grootste partij, in veel districten de RN.

Lees ook

Links trekt kandidaten massaal terug om radicaal rechts tegen te houden, kamp Macron toont verdeeldheid

Verkiezingsaffiches van het extreemrechtse Rassemblement National (RN) met daarop de kandidate Sandrine Chadourne, dinsdag in Libourne, in het zuidwesten van Frankrijk.

RN-premierskandidaat Jordan Bardella heeft eerder gezegd dat hij alleen met een absolute meerderheid wil regeren, terwijl partijboegbeeld Marine Le Pen denkt dat de partij het ook met een relatieve meerderheid kan redden. Om een ​​stabiel kabinet te vormen, zegt ze, moeten er afspraken worden gemaakt met linkse of rechtse parlementariërs die niet vies zijn van de RN. Als er geen duidelijke meerderheid ontstaat, is de rol van president Macron cruciaal. Hij moet immers een premier aanstellen die een kabinet kan vormen. Volgens bronnen van de website Het Grote Continent Macron heeft de limiet voor Bardella op minimaal 240 zetels gesteld.

Daarmee komt de mogelijkheid van een brede regeringscoalitie zonder radicaal rechts een stukje dichterbij. Macrons premier Gabriel Attal heeft de afgelopen dagen voorspellingen gedaan over zo’n coalitie. Meervoudige assemblagewaarin met wisselende meerderheden gewerkt kan worden. Maar critici, met name links, zeggen dat dit pleidooi vooral dient om het ‘macronisme’ in stand te houden. Attal en Macron proberen de linkse partijen ook tegen elkaar uit te spelen door het hardlinkse La France Insoumise bij voorbaat uit te sluiten van een dergelijke samenwerking.

Lees ook

Na de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen is het duidelijk: Macronisme is voorbij. Maar Macron is er nog steeds.

President Emmanuel Macron tijdens een ceremonie in Bretagne vorige maand. De tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen vindt volgende zondag plaats. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Macrons partij de grootste blijft.

Russische steunbetuiging

In de laatste dagen van de campagne lopen de spanningen op. Minister van Politieke Vernieuwing en woordvoerder van het kabinet Prisca Thevenot werd woensdagavond in de Parijse buitenwijk Meudon aangevallen door “een groep jongeren” terwijl ze verkiezingsposters ophing. Ze bleef ongedeerd, maar twee van haar medewerkers moesten naar het ziekenhuis. Een kandidaat voor de RN, Marie Dauchie, werd bedreigd en geslagen door een marktkoopman toen ze woensdag folders uitdeelde op een markt in Savoie. Ze heeft haar campagne opgeschort. Ook uit andere regio’s in Frankrijk komen berichten over politici die niet veilig campagne kunnen voeren.

Ondertussen heeft Rusland haar keuze al gemaakt in de Franse verkiezingen. Terwijl Marine Le Pen sinds de Russische inval in Oekraïne er alles aan doet om de indruk weg te nemen dat ze een pion is van Vladimir Poetin, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op X een foto van Marine Le Pen, die na de eerste verkiezingsronde op zondag het podium betreedt in haar kiesdistrict in het Noord-Franse Hénin-Beaumont. Ernaast een citaat van een woordvoerder van de Russische regering: “De Fransen willen een buitenlands beleid dat hun nationale belangen dient en breekt met de dictaten van Washington en Brussel.”

Lees ook

Kan het Republikeinse Front in Frankrijk nog standhouden? Vijf vragen over de Franse verkiezingen

Een straatverkoper staat donderdag in Parijs naast verkiezingsposters van kandidaten van het linkse Nouveau Front Populaire (NFP).




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *