Met deze app kun je ‘politiek speeddaten’ om uit je bubbel te stappen: ‘Goed met elkaar oneens zijn’ | Politiek

[ad_1]

Wilt u als GroenLinks-PvdA-lid in gesprek met iemand van Forum voor Democratie? Het is soms best lastig om iemand te spreken met een heel andere mening, maar met de Bubbel app is dit nu mogelijk.

‘De nadruk van homo’s dat zij ook kinderen willen is misplaatst. Dat is het nadeel van homo zijn, niet beledigend bedoeld.’ Als je normaal gesproken in de linkse wolk van GroenLinks-PvdA opereert, kom je een dergelijke uitspraak niet vaak tegen. Spreek een PVV’er aan en er komen ineens heel andere zorgen en meningen naar boven, zo blijkt uit gesprekken in de Bubbel-app.

Bubble, dat woensdag wordt gelanceerd, biedt gebruikers de mogelijkheid om anoniem te praten met mensen met totaal verschillende politieke achtergronden. Aan de hand van stellingen uit de ProDemos Stemgids, die woensdag ook online kwam, kun je tijdens het discussiëren uit je ‘bubbel’ stappen.

Polarisatie

“In je eigen omgeving hoor je vaak dezelfde geluiden”, zegt Ruben Treurniet, mede-oprichter van Bubbel. “En dat is erg als je kijkt naar de huidige polarisatie en sociale verhoudingen die op scherp staan.” Tijdens de verkiezingen van 2017 en 2021 lanceerde Treurniet samen met een paar vrienden al een website Whykiesjij.nl om in contact te komen met mensen met verschillende meningen. Het trok honderdduizenden bezoekers. Ook voor deze verkiezingen kun je er met een paar klikken terecht voor ‘politieke speeddating’, zoals hij het noemt.

Zo ziet Bubbel eruit.
Zo ziet Bubbel eruit. © Waaromkiesjij.nl

Naast de website nu ook de Bubbel app. Hierdoor kun je meerdere gesprekken tegelijk voeren, krijg je punten als je meer gesprekken voert en is er een makkelijkere omgeving voor je telefoon gecreëerd. En dat was even haasten om af te ronden. Treurniet: “Het doel was uiteraard om de app in 2025 klaar te hebben. Toen de overheid viel, zijn we meteen begonnen. Dankzij hulp en financiering van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunnen we nu de app presenteren, die ook na de verkiezingen live blijft.”

Het doel is niet ‘iedereen tot overeenstemming te brengen’, zegt Treurniet. “Je kunt het ook met elkaar oneens zijn. We moeten ons er meer van bewust zijn dat er ook andere politieke standpunten bestaan. Dat vergeet je soms in je bubbel.” U kunt zich ook registreren als zwevende kiezer. Zo kunnen mensen die nog geen keuze hebben gemaakt in gesprek gaan met anderen om duidelijk te maken wat zij op 22 november willen gaan doen.

‘Als iedereen zo was’

Nu ben je misschien bang voor gewelddadige discussies als je zulke verschillende typen bij elkaar zet, maar dat valt mee. Treurniet: “Het concept nodigt daar ook niet toe uit. Op sociale media word je beloond als je voor veel ophef zorgt, maar op Lumpy is alles anoniem. Trollen loont niet.” Er is wel een mogelijkheid om mensen die zich misdragen te melden, maar “die optie wordt nauwelijks gebruikt”, zegt Treurniet.

Dat blijkt ook uit interviewverslagen uit de onderzoeksfase van Bubbel, waardoor de app op deze site beschikbaar is gesteld voor inzicht in het proces. Deelnemers aan de onderzoeksfase weten dat hun gesprekken gedeeld kunnen worden. Na de officiële lancering worden gesprekken niet meer opgeslagen, garandeert Treurniet.

Zo zijn het PVV-lid en een GroenLinks-PvdA-lid uit het begin van dit artikel al lang niet meer met elkaar tot overeenstemming gekomen, maar zoals het GL-PvdA-lid concludeert: ‘Ik denk in ieder geval dat het goed dat wij ze allebei heel rationeel vinden, dus dat is mooi.’ Het PVV’er reageert: ‘Ja, als iedereen maar zo was.’

Bubble is te downloaden via www.waaromkiesjij.nl.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in de onderstaande playlist:

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *