[ad_1]
Schapenhouders die hun dieren laten grazen op de zeewering tussen Termunten en Nieuwe Statenzijl hebben toestemming gekregen om de dieren daar twee weken langer dan gebruikelijk te laten staan.
Schapenhouders hadden er bij het waterschap Hunze en Aa’s op aangedrongen vanwege de uitbraak van het blauwtongvirus. Ida van Emmerik, woordvoerder van Hunze en Aa’s, zegt dat de schapen ‘waar mogelijk’ langer op de dijk mogen grazen dan gebruikelijk is.
Stormseizoen
“Vanaf november gaan op bepaalde dijkvakken de poorten open. Dit is nodig vanwege het stormseizoen. Bij hoogwater of anderszins moeten we snel kunnen ingrijpen. De schapen kunnen dus niet overal blijven grazen.” Twee huurders maken gebruik van het verlengde tijdslot.
Het zeer besmettelijke en dodelijke virus wordt overgedragen door de mug, een kleine mug. Dat dier is echter niet zo dol op zoute zeelucht en voelt zich het prettigst als het in het asiel kan blijven.
Minder kans op infectie
In theorie lopen de schapen op de zeewering iets minder kans om besmet te raken. “Maar het virus blijft ongrijpbaar en je kunt er eigenlijk niets aan doen”, zegt Hemmo Bolhuis. Hij is een van de schapenboeren die schapen op de zeewering hebben.
Bolhuis en al zijn collega’s kijken uit naar een vaccin. Bij dit type virus is dit niet het geval. “Ook wij kijken uit naar een lagere temperatuur. Onder de tien graden sterft ook de mug.”
Tot er een geschikt vaccin op de markt komt, of polaire lucht Nederland bereikt, zal het een zware tijd worden. Ook Pieter Kunst onderkent dit. De Beertster schapenboer heeft minimaal duizend schapen in verschillende gemeenten in de provincie Groningen.
Zo onderhouden de kuddes groengebieden in gemeenten. Ook grazen ze regelmatig op zonneparken.
“Elke dag is het spannend als we langs de kuddes rijden. Tot nu toe zijn onze schapen gezond, maar er is grote bezorgdheid. Wij controleren dagelijks of de schapen nog fit en gezond zijn. We zijn nog geen ziek dier tegengekomen.”
Ga niemands deur voorbij
Het blauwtongvirus heeft al toegeslagen in het Westerkwartier. Kunst betwijfelt of Oost-Groningen een blinde vlek is voor het virus. “Dit virus gaat echt bij niemand voorbij. Er zijn dus zorgen op dat vlak.”
Kunst houdt al twaalf jaar schapen, maar heeft nog nooit zo’n ernstig en dodelijk virus meegemaakt. “Er hangt nu een grijze schijn over de sector. Ik houd ook mijn adem in voor volgend jaar als de schapen moeten lammeren. Na dit virus zullen dat er veel minder zijn.”
Blauwtong is sinds 2009 niet meer in Nederland gesignaleerd. Kunst herinnert zich dat hij destijds enkele zieke dieren had. “Maar dit is een veel ernstiger virus.”
Inmiddels is bij zeker 2.500 veehouderijen in Nederland besmetting met blauwtong geconstateerd. Er is geen financieel vangnet vanuit de overheid voor schapenhouders. Wel is er een financiële compensatie voor het laten uitvoeren van bloedonderzoek
Waterschap Noorderzijlvest heeft de regels rondom beweiding op de zeedijk niet aangepast. De schapen mogen tot 1 november op de zeedijk tussen Delfzijl en Lauwersoog blijven. Op de kwelder is dit uiterlijk tot 15 november.
[ad_2]