[ad_1]
De eerste roeimedailles zijn binnen, maar waarom kan Nederland eigenlijk zo goed roeien? En hoe weten de roeiers of ze rechtdoor roeien? Onze sportredacteur Vincent de Vries beantwoordt de vragen van lezers.
Waarom kunnen Nederlanders zo goed roeien?
We roeien al een tijdje, dus we hebben een geschiedenis. Hoogtepunt was het goud op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996, toen de Holland Eight, het Nederlandse vlaggenschip, op magnifieke wijze goud won. Verder zijn de Nederlanders goed gebouwd voor de sport. En vergeet onze infrastructuur niet. Dat werkt echt in ons voordeel. Zoals de hele organisatie goed in elkaar zit, met inspanningsfysiologen, voedingsdeskundigen en bootcoaches die allemaal de beste van de beste zijn.
Wat zijn de verschillende boten en waarom heten ze zo?
Eigenlijk bestaat roeien uit twee sporten: boordroeien en scullen. Het verschil is dat boordroeien met één riem wordt gedaan, scullen met twee riemen. Daarom wordt de dubbeltwee ook wel dubbel-twee genoemd en de dubbelvier-twee de dubbelvier. Bij boordroeien zitten de riemen natuurlijk niet aan dezelfde kant. Want als ze allebei rechts of links zitten, roei je rondjes. En dat is nou net niet de bedoeling bij een sport waarbij je zo snel mogelijk de finish moet halen.
Hoe weten de roeiers of ze rechtdoor varen?
Bij de Holland Acht is het heel simpel: daar heb je een stuurman. Of een stuurman. Dat kan ook. In Parijs roept Dieuwke Fetter haar mannen naar de finish. Dat is altijd de lichtste van het stel. Bij andere klassen gebruiken ze een treeplank om niet uit de route te raken.
Lees ook:
• Het bijzondere goud van de kannibalen van de dubbele vier: ‘Ik heb nu nog maar een stukje van de Eiffeltoren’
• Na zware tegenslagen en een fotofinish zijn de dubbelvierroeiers trots op zilver: ‘Dit is ons levenswerk’
Waarom hebben sommige boten een stuurman/-vrouw en andere niet?
Tegenwoordig heeft alleen de Holland 8 een stuurman. Maar dat was vroeger anders. Vroeger had je ook de vier met een stuurman, maar die klassen zijn allemaal verdwenen. Ze gebruiken ze nog wel, alleen niet op topniveau. Zo doen studenten dat nog. En bij de veteranen. Maar officieel is dat afgeschaft, want ze hebben niet zoveel klassen. Bovendien is een kleinere boot veel te klein om er ook nog een stuurman of stuurvrouw bij te hebben.
Je hoort wel eens: ‘Dan heb ik een betere baan.’ Wat is de beste baan en waarom?
Het is een groot misverstand dat de beste baan de middelste baan is. Dat is bij het zwemmen wel het geval. Daar zwemt de snelste uit de kwalificatie in de middelste baan. Zodat hij of zij iedereen goed in de gaten kan houden. Bij het roeien is dat niet het geval. Dat heeft te maken met de wind. De snelste uit de serie heeft wel een voordeel. Hij of zij kan zelf kiezen in welke baan hij of zij in de finale wil starten. Al is dat vaak ergens in het midden. Want niemand wil tegen de kade gedrukt worden.
Olympische Spelen Dossier
In ons speciale dossier Olympische Spelen ben je al aan het lezen het laatste nieuws, interviews, achtergronden en meningen van onze verslaggevers in Parijs (Rik Spekenbrink), ziet u de mooiste foto’s van Pim Rasdenk je de kolommen van Thijs Zonneveld en je luistert naar de dagelijkse podcasts En videos door Hallo Parijs met een dagelijkse terugblik en een blik vooruit.
• Bekijk hier de medailletabel
• Bekijk hier ons Olympisch Matchcentrum
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Gratis onbeperkte toegang tot Showbytes? Ja, dat kan!
Meld u aan of maak een account aan en mis nooit meer iets over de sterren.
[ad_2]