[ad_1]
De veelbesproken Algerijnse boksster Imane Khelif – die vorig jaar werd gediskwalificeerd voor het WK vanwege een te hoog testosterongehalte voor een vrouw – plaatste zich donderdag voor de kwartfinales van het vrouwenboksen tot 66 kilogram op de Olympische Spelen in Parijs. Haar tegenstander, de Italiaanse Angela Carini, gaf het na 46 seconden op en barstte in tranen uit. “Ik moest mijn leven redden.”
Over de deelname van Khelif werd van tevoren al veel gesproken. De Algerijnse was – net als de Taiwanese Lin Yu-ting – een van de twee vrouwelijke boksers die van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toestemming kregen om deel te nemen aan het vrouwenboksen nadat ze vorig jaar werden gediskwalificeerd op het WK in India. De diskwalificatie volgde op een verhoogd testosterongehalte. De Taiwanese – die vrijdag in Parijs in actie komt – zakte ook voor de geslachtstest op dat WK.
Khelif, die eerder deelnam aan de Olympische Spelen in Tokio, had een doei in de eerste ronde kreeg en donderdag met veel applaus werd begroet door de Algerijnse fans. Binnen een halve minuut gaf ze Carini een klap, waarna de Italiaanse naar de hoek liep om haar hoofdbescherming door haar coach te laten aanpassen. Niet veel later kreeg ze nog een klap en stopte ze direct met boksen, waarna ze in tranen uitbarstte.
Jullie zijn een schande, jullie ‘bescherming van atleten’ is een grap en deze Olympische Spelen zullen voor altijd bezoedeld zijn door het wrede onrecht dat Carini is aangedaan.
“Dit is niet eerlijk. Ik werd twee keer geraakt en ik kon niet ademen. Ik hoop dat mijn land en mijn vader het me niet kwalijk nemen, maar ik kon deze wedstrijd niet afmaken. Dit had de wedstrijd van mijn leven moeten zijn, maar ik moest mijn leven redden. Ik ben niet bang om klappen te incasseren, maar deze keer moest ik de wedstrijd beëindigen,” zei Carini, die zelf tegenover De Sportkrant wilde Khelifs deelname niet beoordelen. “Ik heb niets tegen mijn tegenstander en wil niet oordelen.”
Niet alleen vooraf, maar ook na de wedstrijd tegen Carini was er online veel woede over de deelname van Khelif. Onder anderen JK Rowling, auteur van de Harry Potter-boeken, richtte zich tot Kirsty Burrows, hoofd van de afdeling ‘veilige sporten’ bij het IOC. “Een jonge boksster heeft alles waar ze voor heeft gewerkt en getraind in de ring gegooid omdat je een man met haar de ring in hebt laten gaan. Je bent een schande, je ‘bescherming van atleten’ is een grap en deze Olympische Spelen zullen voor altijd bezoedeld zijn door het brute onrecht dat Carini is aangedaan.” Tegelijkertijd is Rowling niet geliefd bij de LGBTI-gemeenschap, die de auteur transfobisch noemt.
Ik bedank Angela voor de manier waarop ze zich terugtrok, wat mij nog verdrietiger maakt. Dit was geen gelijkwaardige strijd
Italiaanse premier spreekt zich uit
Zelfs Giorgia Meloni, de premier van Italië, sprak zich uit: “Het is een feit dat met de testosteronspiegels in het bloed van de Algerijnse atleet, de strijd vanaf het begin niet eerlijk was. We moeten voorzichtig zijn in een poging om niet te discrimineren, maar ik denk dat atleten met mannelijke genetische kenmerken niet mogen deelnemen aan vrouwencompetities om de rechten van vrouwelijke atleten te beschermen en zij op gelijke voet kunnen strijden. Ik dank Angela voor de manier waarop ze zich heeft teruggetrokken, wat me nog verdrietiger maakt. Dit was geen gelijkwaardige strijd.”
De wereldkampioenschappen van vorig jaar werden niet georganiseerd door het IOC, maar door de International Boxing Association (IBA), een federatie die in juni door het IOC werd ontdaan van haar status als wereldwijd bestuursorgaan. De IBA legde voorafgaand aan de Spelen uit dat de diskwalificaties op de wereldkampioenschappen waren “om het niveau van eerlijkheid en integriteit van de competitie te handhaven”. “Ze ondergingen geen testosterontest, maar een aparte en erkende test, waarvan de details vertrouwelijk blijven. Deze test toonde definitief aan dat beide atleten niet voldeden aan de vereiste toelatingscriteria en dat ze een concurrentievoordeel hadden ten opzichte van andere vrouwelijke deelnemers”.
Bij de Olympische Spelen in Parijs is het IOC verantwoordelijk en heeft het zowel de Algerijnen als de Taiwanezen toestemming gegeven om deel te nemen. “Ze houden zich aan alle toelatings- en deelnamevoorschriften. Deze atleten doen al jaren mee aan alle wedstrijden en zijn niet voor niets hier. In Tokio deden ze ook mee aan de Olympische Spelen,” aldus een woordvoerder van het IOC.
Olympische Spelen Dossier
In ons speciale dossier Olympische Spelen ben je al aan het lezen het laatste nieuws, interviews, achtergronden en meningen van onze verslaggevers in Parijs (Rik Spekenbrink), ziet u de mooiste foto’s van Pim Rasdenk je de kolommen van Thijs Zonneveld en je luistert naar de dagelijkse podcasts En videos door Hallo Parijs met een dagelijkse terugblik en een blik vooruit.
• Bekijk hier de medailletabel
• Bekijk hier ons Olympisch Matchcentrum
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Gratis onbeperkte toegang tot Showbytes? Ja, dat kan!
Meld u aan of maak een account aan en mis nooit meer iets over de sterren.
[ad_2]