Proefballon over zelfdodingsmiddel valt slecht in Tweede Kamer

[ad_1]

Als het aan Coöperatie Laatste Wil (CLW) ligt, kunnen vrijwilligers binnenkort meedoen aan een opvallend wetenschappelijk experiment. De belangenorganisatie voor een vrijwillig levenseinde wil mensen een middel tot zelfmoord bieden en hen vervolgens tien jaar lang volgen.

De organisatie zegt met de ‘proeftuin’ een vrijwillig levenseinde uit het illegale circuit te willen halen en mensen de vrijheid te geven zelf over hun levenseinde te beslissen. Als het experiment doorgaat, zouden ‘minstens tienduizend’ mensen van 55 jaar of ouder een zelfmoordmiddel tot hun beschikking hebben.

Start van de rechtszaak is zeer onwaarschijnlijk

Het product dient te worden opgeborgen in een kluis met biometrisch slot, zodat alleen de deelnemer toegang heeft. Deelname aan het experiment is bedoeld voor mensen die een ‘vrijwillige en weloverwogen keuze’ kunnen maken, zegt de organisatie, niet voor mensen met een acute doodswens.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat het experiment binnenkort van start zal gaan. De distributie van ‘drug X’ en andere zelfmoordmedicijnen is momenteel illegaal. Het Openbaar Ministerie vervolgt momenteel zelfs meerdere leden en bestuursleden van CLW voor het delen van informatie over zelfmoord.

CU en BBB willen experiment verboden

Het experiment is nog steeds een denkoefening, geeft CLW-bestuurslid Bert Homan toe. De ‘proeftuin’ kan pas van start gaan als het verstrekken van een dodelijk medicijn niet langer als een strafbare daad van hulp bij zelfdoding wordt beschouwd. “Het gaat nu om politieke wil”, zegt hij.

De ChristenUnie en BBB zijn daar in ieder geval geen voorstander van. Ze willen dat het kabinet het experiment verbiedt, desnoods via noodwetgeving. “Dit is extreem gevaarlijk, experimenteren met een zelfmoordmedicijn”, zegt Mirjam Bikker, fractieleider van de ChristenUnie. Ook wil ze dat de coöperatie zelf wordt gesloten. “Het wordt tijd dat deze club, die voortdurend op zoek is naar manieren om zelfmoord te plegen, wordt verboden.”

Lees ook:

Leverancier van dodelijke ‘medicijn X’ Alex S. krijgt twee jaar gevangenisstraf voor hulp bij zelfdoding

Alex S., die ervan verdacht werd het zelfmoordpoeder X te hebben verstrekt, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens hulp bij zelfdoding. Het was de eerste rechtszaak tegen een leverancier van het medicijn.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *