[ad_1]
Gudo zoomt uitIk heb lang getwijfeld of ik de inhoud van deze column gewoon in de vorm van een handig artikel moest gieten. Het wordt gewoon snel een beetje hijgen. ‘Deze vijf films over het Israëlisch-Palestijnse conflict mag je niet missen!’ Hoe goed bedoeld het ook is, het voelt teveel als een mediatruc die voortkomt uit een gewone scoringsdrift.
Ik wil de ruimte ook gebruiken om wat context te creëren. Een goede film met een historisch of actueel thema doet een beroep op ons inlevingsvermogen en kan koude feiten tot leven brengen. Het stimuleert niet noodzakelijkerwijs meer discussie dan een geschreven artikel of een selectie aangrijpende nieuwsbeelden, maar het is wellicht een minder vluchtig medium.
Cinema is, zoals de beroemde Amerikaanse criticus Roger Ebert ooit zei, een soort ’empathiemachine’; een manier om een perspectief te ervaren dat de echte wereld zelden kan bieden. Oscar winnaar 12 jaar slaaf uit 2013 laat de kijker niet alleen voelen hoe het was om van de ene op de andere dag van je vrijheid te worden beroofd, maar laat ook zien hoe griezelig ‘normale’ slavernij in de 19e eeuw was.
In München tackelt Spielberg de vicieuze cirkel van het fenomeen wraak nemen.
Zoekend naar een vergelijkbaar voorbeeld, maar over de oorlog in het Midden-Oosten, kwam ik dat van Steven Spielberg tegen München uit 2005 (te zien op Pathé Thuis). Het vertelt wat er gebeurde na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Een groep Mossad-agenten krijgt de opdracht de daders te vermoorden, maar moet in het reine komen met het feit dat zij evenveel dood en verderf aanrichten als hun doelwitten. Spielberg kiest geen partij, maar pakt de vicieuze cirkel van het fenomeen wraak aan.
schandalig
Nog indrukwekkender Het paradijs nu, eveneens uit 2005, van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad. We volgen twee jonge mannen uit Nablus, Palestina, die van plan zijn zoveel mogelijk Israëli’s te doden door zichzelf op te blazen. De film maakt vooral zichtbaar en voelbaar hoe deze vrienden worstelen met hun geloof, hun identiteit en hun principes. Als er een duidelijke boodschap in verborgen zit, is het dat de moedigste daad soms iets is wat mensen niet doen.
Hoewel veel mensen momenteel de neiging hebben om te denken in termen van duidelijk goed versus kwaad, dwingen beide films ons om genuanceerder te kijken naar een uiterst complexe strijd. Dat is schandalig Het paradijs nu is momenteel alleen beschikbaar op de nichestreamingdienst Cinemember. Wie gaat dit juweeltje breder toegankelijk maken? Zeker nu lijkt het mij een must.
Bekijk hier al onze video’s over de nieuwste films en series:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Welke kan!
Log in of maak een account aan en mis nooit meer iets van de sterren.
[ad_2]