Weer een Europese avond om van te watertanden: flitsend Feyenoord laat weinig heel van Lazio | Nederlands voetbal

[ad_1]

Met samenvattingFeyenoord verloor niet veel van Lazio en heeft een duidelijk zicht op het overleven van de groepsfase van de Champions League. Met Santiago Giménez als afmaker en Calvin Stengs als regisseur werden de Italianen overklast: 3-1.


Mikos Gouka


Laatste update:
21:40 uur

Het was weer een verrukkelijke Europese avond in De Kuip. Wie de Rotterdammers tegen Lazio over het veld zag racen, voelde dat de club een nieuw tijdperk is binnengegaan. In het recente verleden speelde Feyenoord vaak heel goed op een Europese avond in de eigen voetbaltempel.

Maar er was altijd wel iets dat de feeststemming temperde. Zo zette een denigrerende opmerking van Louis van Gaal over het twijfelachtige niveau van de Conference League de winning streak van Rotterdam in een ander perspectief. Een stapje hoger in de Europa League, hetzelfde scenario.

De klinkende 6-0-zege tegen Sturm Graz, buiten Rotterdam werd het allemaal een stuk minder serieus genomen dan in de havenstad zelf. Oh, de groepsfase van de Europa League, dat werkt. En er was altijd boosheid bij Feyenoord jegens de UEFA, arbitrage of de bierbuien in de nek van tegenstanders die zich onnodig aan het opwarmen waren haalden onnodig het nieuws.



Maar dit was anders. Lazio kwam als Italiaanse grootmacht in het veld, maar dreef weg zoals PEC Zwolle of FC Emmen dat gewoonlijk doen na een bezoek aan Rotterdam. Afgedroogd, weggespeeld, over de knie gelegd. Dit Feyenoord is stoïcijns.

Nog voor rust werd een doelpunt van Santiago Giménez afgekeurd, maar daar leek niemand op de tribunes van De Kuip zich druk over te maken. En zeker niet op het veld. De overtuiging van dit Feyenoord straalt al een tijdje af. In de Premier League, op vijandig grondgebied tegen Atlético Madrid en in het eigen stadion tegen een op papier gerenommeerde formatie uit Italië.

Santiago Gimenez.
Santiago Gimenez. © ANP

De manier waarop de 1-0 uitkwam was daar een perfect voorbeeld van. Achteruit lopen is bij dit Feyenoord bijna een doodzonde. Vol moed stormde Mats Wieffer weer naar voren en veroverde de bal soepel. Een fractie later kreeg Santiago Giménez de bal. De Mexicaan wendde zich af van Nicolò Casale en doelman Ivan Provedel was kansloos.

Vlak voor rust ontplofte de Kuip opnieuw van vreugde. Calvin Stengs, die al weken zijn klasse laat zien, was weer weg. Zijn terugkeer was voorbij Ramiz Zerrouki schoot naast Provedel stijlvol in de bovenhoek: 2-0.

Ramiz Zerrouki juicht na zijn doelpunt.
Ramiz Zerrouki juicht na zijn doelpunt. © Pim Ras Fotografie

Het veroorzaakte een zee van gebalde vuisten op weg naar de spelerstunnel. Niet uit woede richting scheidsrechter Tobias Stieler of Maurizio Sarri, maar uit pure waardering voor het gedurfde spel van Feyenoord. Op het hoogste niveau van Europa de leiding nemen, het leek iets dat in Rotterdam nooit meer zou gebeuren.

Wanhopig wezen mensen naar de oude, versleten Kuip waar de kroketten koud zijn en falafel niet op de kaart stond. Maar met eerst Frank Arnesen en later Arne Slot en Dennis te Kloese werd voetbal weer het middelpunt van de club.

Arne Slot en collega Maurizio Sarri.
Arne Slot en collega Maurizio Sarri. © ANP

Direct na rust stuurde Stengs Igor Paixão opnieuw alleen naar Provedel. De Braziliaan schoot wild over het doel van de doelman. Maar het maakte weinig uit. Giménez maakte er 3-0 van, al verdiende de sterk spelende Quinten Timber dat doelpunt wel.

Invaller Marcos Lopez zorgde voor een penalty die Pedro omzette, maar dat deed er niet meer toe. Met de 3-1 creëert de ploeg van Slot een uitgangspositie waarbij overwinteren in de Champions League een heel reële gedachte is. Over hoe tijden kunnen veranderen gesproken…

Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees hieronder ons liveblog:


Wedstrijdcentrum
• Rekening hier het volledige programma van de Champions League.

Champions League-programma


Stand Champions League



Bekijk hier onze video’s over de Champions League



[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *