Rechtbank Hongkong oordeelt over ‘subversieve’ pro-democratische activisten

[ad_1]

Zestien pro-democratische activisten horen donderdag en vrijdag of een rechtbank in Hongkong hen schuldig acht aan “samenzwering om het gezag te ondermijnen”, een overtreding waarvoor ze jarenlang of zelfs levenslang de gevangenis in kunnen gaan. De 16 behoren tot een groep van 47 politici, advocaten, journalisten en activisten die in 2021 werden gearresteerd en aangeklaagd op grond van de nieuwe Nationale Veiligheidswet (NSL) van Peking, waarin de aanklacht van “ondermijning” vaag wordt gedefinieerd.

De 47 werden gearresteerd voor het organiseren van onofficiële voorverkiezingen voorafgaand aan de verkiezingen voor de Hongkongse deelstaatsassemblee in 2020, die bedoeld waren om ervoor te zorgen dat pro-democratische kandidaten een meerderheid in dat parlement zouden behalen. In de nasleep van de protestgolf in 2019 tegen de opkomende macht van China, stemden 610.000 mensen in de voorverkiezingen.

Volgens de aanklager waren de 47 van plan om een ​​meerderheid in het stadsparlement te gebruiken om het bestuur van Hongkong te verlammen door een begroting weg te stemmen en zo de pro-Beijing-bestuurder Carrie Lam te dwingen af ​​te treden.

Lees ook

Kunstenaar en activist Kacey Wong: ‘Mijn oude Hong Kong bestaat niet meer’

Kacey Wong naast zijn kunstwerk 'Tear Gas Killing Praxinoscope'. Locatie: Galerie NGO DEI in Den Haag.

De meeste arrestanten – 39 mannen en acht vrouwen – zitten al jaren vast in afwachting van een uitspraak. De zestien verdachten die deze week worden veroordeeld, hebben al die tijd volgehouden onschuldig te zijn. Als de rechter het er niet mee eens is, horen ze hun straf later. Tot de verdachten behoren oud-parlementsleden als Leung Kwok-hung en Raymond Chan, en journalist en activist Gwyneth Ho.

Hopeloze strijd

De andere 31 gevangenen, waaronder de bekende activist Joshua Wong, hebben hun betrokkenheid toegegeven en vier getuigden zelfs voor de aanklager. “Ze werden gedwongen een onmogelijke keuze te maken tussen schuldig pleiten aan een niet-bestaand misdrijf in ruil voor een strafvermindering, of een hopeloze strijd voeren onder een onrechtvaardige wet,” schreef Hana Young van de regionale afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty zei dit vorig jaar aan het begin van het proces.

Of ze daadwerkelijk een strafvermindering krijgen in ruil voor hun medewerking, is nog maar de vraag. Dit is gebruikelijk in Hongkong, maar het is onduidelijk of dit ook geldt voor veroordelingen onder de NSL.

De zaak wordt gezien als een belangrijke aanwijzing voor de manier waarop de wet wordt gebruikt om oppositie in Hongkong te onderdrukken.

De Hong Kong 47-zaak is de grootste onder de NSL en wordt door internationale waarnemers gezien als een belangrijke indicatie van hoe de wet wordt gebruikt om oppositie in de voormalige Britse kolonie te onderdrukken. Eén vraag, zei hij, is of de rechtbank het ermee eens zal zijn dat het een strafbaar feit kan zijn om de budgettaire bevoegdheden van het parlement te gebruiken. Een andere, zei hij, is of de rechters geweldloze politieke deelname, zoals het organiseren van een stemming, zullen classificeren als een overtreding van de nationale veiligheid. “Zelfs mainstream oppositiepolitiek zou niet langer worden getolereerd,” zei Thomas Kellogg van Georgetown University, een specialist in Aziatisch recht, in de Financiële tijden.

Eerder dit jaar introduceerde Hongkong zijn eigen lokale veiligheidswet naast de door Beijing opgelegde NSL, waarbij het stadsbestuur de duimschroeven aandraaide voor de oppositie met zware straffen voor overtredingen zoals “verraad”, “spionage” en “sabotage”. Zeven activisten werden deze week voor het eerst gearresteerd op grond van de wet, naar verluidt omdat ze van plan waren een herdenking te organiseren van de bloedige onderdrukking van de studentenopstand op het Tiananmenplein in Beijing op 4 juni, precies 35 jaar geleden.

Lees ook

Hongkong trekt de duimschroeven aan met nieuwe wetgeving

In 2019 werd een grote golf van pro-democratische protesten in Hongkong bruut onderdrukt. Nieuwe wetgeving trekt de teugels verder aan.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *