[ad_1]
Cécile van Wijnsberge beveelt aan:
Docent Engels
Een van de meest indrukwekkende shows op het discovery festival ESNS in Groningen afgelopen januari was die van gitaarband English Teacher. Grillig, onvoorspelbaar, vol spannende wendingen en gelaagde teksten. Een beetje postpunk, een beetje indiepop, een slimme mix van allerlei invloeden die je op het verkeerde spoor houden.
Jessie Ware
Bevrijd jezelf! De Engelse zangeres Jessie Ware brengt de vrije en ongebreidelde energie van disco’s en gayclubs naar het Gelderse festivalterrein. Met een vrolijke mix van seventies disco en electropop, teksten met een sexy knipoog en een show vol dans- en diva-optredens. Stilstaan is onmogelijk, meezingen is aan te raden.
Rachel Chinouriri
TikTok-gebruikers zullen indiepopzangeres Rachel Chinouriri’s melancholische “All I Ever Asked of You” herkennen. Maar laat “TikTok-beroemd” je niet afschrikken: de muziek van de Londense singer-songwriter is allesbehalve vulgair. Haar debuutalbum, dat deze maand uitkwam, staat vol zelfverzekerde gitaaranthems met een frisse kijk op de Britpop-traditie.
Amanda Kuyper beveelt aan:
Meshell Ndegeocello
Wat een provocerende naam is de kunstenaar in residentie van de aankomende North Sea Jazz. De sonische reis door soul, funk, afrobeat, r&b, gospel en hiphop van bassist Meshell Ndegeocello is al jaren fascinerend. Haar nieuwe jazzexploraties (vorig jaar won ze met Het Omnichord Echte Boek een Grammy voor Best Alternative Jazz Album) zijn minstens zo eclectisch. Er komen drie verschillende concerten – het is nog een verrassing wat ze gaat doen. Erg benieuwd.
Sugababes
Wat een discussie veroorzaakte hun komst destijds: de succesvolle Britse meidengroep Sugababes in 2004 op het hoofdpodium van Pinkpop. Onvoorstelbaar! Twintig jaar later zorgen de meidengroep van de hits ‘Round Round’ en ‘Push The Button’, elk verankerd in r&b, opnieuw voor ophef. Allereerst: een succesvolle comeback van het oorspronkelijke trio Mutya, Keisha en Siobhán, zoals te horen was in Paradiso, een grootse ontvangst. En nu gewoon een plek als heerlijke meezingact op Lowlands. Lang leve de nullen.
Karel Lloyd
Hij is onvermoeibaar. Jazzveteraan Charles Lloyd op tenorsax en fluit is misschien 86 jaar oud, maar hij blijft optreden, en zijn melancholische album De lucht zal er morgen zijn, springt er dit jaar uit als een van de beste jazzplaten van het jaar. Het is soulvolle jazzpoëzie. Met bijna dezelfde topbezetting als op de plaat (Jason Moran, Larry Grenadier en Eric Harland) komt hij naar North Sea Jazz.
Leendert van der Valk adviseert:
De Amazones van Afrika
Het altijd sympathieke en kwalitatief sterke Afrikafestival Hertme heeft dit jaar de levende legende Salif Keita als grote naam. Maar misschien nog wel spectaculairder is het vrouwencollectief van een van zijn voormalige achtergrondzangeressen, Mamani Keita. Zij en twee zangeressen uit Benin en Congo geven met een band en dj een opzwepende draai aan West-Afrikaanse tradities, met een feministische boodschap.
Zwarte poema’s
Vijf jaar geleden was er ineens een nieuwe soulband zoals je die maar af en toe hoort. Black Pumas is zo’n band waar je na meerdere optredens nog steeds naar snakt. De grote troefkaart is natuurlijk voormalig straatmuzikant Eric Burton, wiens stem nieuw materiaal direct tot klassiekers weet te verheffen.
Billy Bossen
Billy Woods’ werk beperkte zich lange tijd tot de underground van de New Yorkse hiphopscene, maar sinds kort opereert hij ook bovengronds. Het is te hopen dat hij in een festivalsetting verstaanbaar is, want in zijn duistere muzikale universum brengen de teksten zuurstof. Wie zich erin verdiept, wordt overspoeld door bijna literaire associaties en wendingen.
Frank Provoost beveelt aan:
Sint-Vincentius
Op haar zevende album Allemaal schreeuwend geboren St. Vincent omarmt haar wanhoop over de onmogelijkheid van het bestaan. Met elk album verandert zangeres-gitaargodin-popicoon Annie Clark moeiteloos haar uiterlijk en muzikale identiteit, en ze doet dat altijd even onberispelijk als onverwacht. En dus is het spannend om te zien hoe eigenzinnig deze metamorfose zal klinken en eruit zal zien.
De Gories
“Hé! Hé! Wij zijn The Gories!” Ja, de Detroit peetvaders van elementaire garage rock spelen weer! Het trio van Mick Collins was begin jaren negentig een pionier op het gebied van basloze gitaarnoise en kinderlijk simpele drums. Dat recept werd dankbaar gekopieerd door stadsgenoot en superfan Jack White en vervolgens via zijn band The White Stripes naar de massa gebracht.
MSSCHILDERIJ
Blazen zonder gitaar: MSPAINT doet het gewoon. Bij het viertal uit Mississippi (niet te verwarren met, maar vernoemd naar het prehistorische fotoprogramma) mocht alleen de bas blijven en werden de overige snaren vervangen door een synthesizer. Normaal gesproken een heel slecht idee, maar deze keer niet. Want deze energieke synthpunk krijgt je voeten van de vloer.
Jonasz Dekkers beveelt aan:
KI/KI
Carrousel staat garant voor veel plezier en onverwachte samenwerkingen (zoals rug2ruggen). Vorig jaar was de mainstage gecureerd door Job Jobse, dit jaar gaat die eer naar KI/KI. In korte tijd is ze uitgegroeid tot de trancekoningin van Nederland – spannend welke namen ze gaat programmeren en met wie ze in september het podium op gaat. Als voorproefje staat ze onder andere op Best Kept Secret (juni).
THC
De grondleggers van de Nederlandse hiphop komen naar festival Het Moment in Tilburg. THC, Tuindorp Husler Click, is een inspiratiebron voor de grote rappers van nu, zoals Hef. Old skool THC-leden als RB DJan en Rocks zetten rauwe rap over het leven op straat in de jaren negentig op de kaart. Hebben ze dat nog?
OGUZ
Kritiek was er op de line-up van hardtechnofeest Verknipt in de ArenA. Er zouden te weinig headliners zijn. Maar hardtechno is een scene op zich, en insiders weten dat een artiest als OGUZ wel degelijk een headliner is. Relatief onbekend buiten de hardtechnoscene, maar de Amsterdammer vliegt de hele wereld over voor zijn energieke shows vol non-stop vuur. De ArenA zal zeker op zijn grondvesten schudden.
[ad_2]