Zes kanshebbers en maar vier plekken: bondscoach wielervrouwen moet pijnlijke keuze maken

[ad_1]

Deze woensdag is D-day voor het Nederlandse vrouwenwielrennen. Bondscoach Loes Gunnewijk maakt de selectie voor de wegploeg op de Olympische Spelen in Parijs bekend. Een lastige keuze waar al maanden over gespeculeerd wordt, want Nederland heeft een overschot aan sterke wielrensters – en het aantal plaatsen is beperkt.

1
Wat staat er op het spel?

Nederland mag vier wielrenners afvaardigen naar de wegwedstrijd op de Olympische Spelen. Dat is minder dan bij grote wielerwedstrijden als de Ronde van Vlaanderen of de Tour de France, waar commerciële teams worden ingezet en zes of zeven wielrenners aan de start verschijnen. Maar het is een beperking die voor veel sporten op de Spelen geldt: bij handbal, hockey, voetbal en volleybal mogen bijvoorbeeld minder spelers worden geselecteerd (mannen en vrouwen) dan bij andere grote internationale toernooien.

Naast de wegwedstrijd is er ook een individuele tijdrit op de weg, die acht dagen eerder gepland staat. Nederland heeft hiervoor twee startplaatsen. De renners die in de tijdrit verschijnen, moeten ook aan de wegwedstrijd deelnemen.

2
Wie zijn de belangrijkste kandidaten?

Er is één persoon die bondscoach Gunnewijk niet kan negeren: Demi Vollering, de sterkste vrouwelijke tourrenster ter wereld, die de laatste weken na een moeilijk voorjaar – met de Vuelta a Espana als voorlopige hoofdprijs – aan het winnen is. Nog een belangrijke kandidaat: Ellen van Dijk, drievoudig wereldkampioene tijdrijden. Na een afwezigheid vanwege haar zwangerschap is ze in goede vorm teruggekeerd in het peloton – met name voor de olympische tijdrit. Dan is er nog Marianne Vos, die dit seizoen na een paar mindere jaren de ene na de andere zege binnensleept. Vos’ ploeggenote Riejanne Markus heeft zich de laatste twee jaar ontwikkeld tot een sterke allrounder en is ook een goede tijdritrenster. Ook op de kandidatenlijst: sprintster Lorena Wiebes, voor wie Parijs bereiken al jaren ‘het grote doel’ is. Tot slot is er Charlotte Kool, nog een sprintster, die ook mee mocht toen bondscoach Gunnewijk vorig jaar november met zes rensters het parcours in Parijs ging verkennen.

3
Waarom is de puzzel zo ingewikkeld?

Bondscoach Gunnewijk heeft aangegeven dat Nederland voor goud gaat op zowel de wegwedstrijd als de tijdrit. Een ambitie die het Nederlandse vrouwenwielrennen moet waarmaken: drie jaar geleden won Annemiek van Vleuten de tijdrit en de Nederlandse vrouwen misten alleen goud op de wegwedstrijd door een blunder. Acht jaar geleden, in Rio de Janeiro, werd Anna van der Breggen Olympisch kampioen op de weg.

Alleen: welke tactiek kiest Gunnewijk in Parijs? Het parcours van de 158 kilometer lange race zit vol snelle korte klimmetjes, in de finale gaat het drie keer over de kasseien van Montmartre. Gaat de bondscoach voluit voor Vollering? Of voor Vos, die als pons heel goed zou doen op dit parcours? Of wil ze een sprinter als Wiebes of Kool in reserve hebben voor het geval het peloton bij elkaar blijft? Met Van Dijk en Markus in de ploeg vergroot Gunnewijk de kans op goud in de tijdrit, maar dat zou betekenen dat meervoudig winnaar Vos thuis moet blijven of dat er geen sprinter meegaat. Kortom, elk scenario heeft voor- en nadelen.

4
Wat zegt bondscoach Gunnewijk zelf?

Ze houdt haar kaarten tegen de borst. Ze gaf echter begin april toe dat NRC dat de keuze moeilijk is: “In Nederland is het niveau heel hoog, we kunnen drie teams opstellen.” Ze liet ook de mogelijkheid open dat ze een andere renner selecteert van buiten de zes die in november naar Parijs gingen. Alleen kanshebbers selecteren kan het lastiger maken om als team te opereren. Hoe dan ook, twee veelbelovende renners zullen teleurgesteld worden.

5
Is de keuze voor mannen ook zo moeilijk?

Nee, die is een stuk makkelijker. Daar draait alles om klassiekervreter en regerend wereldkampioen Mathieu van der Poel, die onlangs besloot de Olympische wegwedstrijd te verkiezen boven mountainbiken. De vraag is alleen welke renners hem het beste kunnen ondersteunen. Nederland heeft geen echte kanshebbers voor de tijdrit bij de mannen: Tom Dumoulin (zilver in Tokio) is twee jaar geleden gestopt met wielrennen.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *