[ad_1]
Gedreven hockeymannen bij laatste vier op Spelen
Het Nederlands mannenhockeyteam is doorgedrongen tot de halve finale van het olympisch toernooi in Parijs. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee won zondagavond in een pittig hockeygevecht met 2-0 van Australië.
Het was een revanche van Oranje voor de uitschakeling door Australië in de kwartfinales van het vorige olympische toernooi in Tokio in 2021. Tegenstander dinsdag in de halve eindstrijd is Spanje, dat eerder in de poule met 5-3 werd verslagen.
Thijs van Dam zorgde zondag acht minuten voor tijd voor de bevrijdende tweede treffer na een schitterende aanval. Het was de 21ste interlandgoal van Van Dam.
Daarvoor had Duco Telgenkamp Oranje op voorsprong gezet. Ook dat gebeurde op fraaie wijze: uit een strafcorner bereikte Jip Janssen de 22-jarige goalgetter van Kampong en die verraste met een buikschuiver de Australische doelman Andrew Charter. Het betekende al het derde doelpunt van Telgenkamp op zijn eerste Spelen, terwijl hij vorig jaar op het EK pas debuteerde op een groot toernooi en daar meteen zes keer doel trof.
Louis van Gaal had de Nederlandse ploeg een dag voor de kwartfinale nog toegesproken. “Hockeyen kunnen jullie wel, maar geloof mij nou … het gaat om discipline, team en focus”, sprak de oud-voetbaltrainer die op zondag ook op de tribune zat van het oranje gekleurde Stade olympique Yves-du-Manoir.
Hij zag dat Nederland tegen het fysiek sterke Australië in alles uitstraalde dat het geen zin had in een herhaling van de sof van Tokio 2021. Op dat vorige olympisch toernooi was de kwartfinale het eindstation van een slecht toernooi. Delmee nam daarna het roer over en wilde met ‘frisse gezichten’ een winnaarsmentaliteit creëren bij Oranje. Het leidde vorig jaar al tot de Europese titel.
In Parijs maakt Nederland op deze Spelen een gedreven indruk, zeker zondag. Dit keer werden er verdedigend geen foutjes begaan. Typerend was de strijdlust die Joep de Mol bij een paar verdedigende acties uitstraalde. Oranje was gevaarlijker dan Australië. Het had de beste kansen en dwong vijf strafcorners af. ‘The Kookaburras’ kregen er drie maar telkens was doelman Pirmin Blaak op zijn post. (John Graat)
Marianne Vos pakt zilver in olympische wegrit
Marianne Vos heeft de zilver medaille gepakt bij de olympische wegwedstrijd. Op een ingewikkeld parcours van 158 kilometer en 1.700 hoogtemeters pakte de Amerikaanse Kristen Faulkner het goud. Het brons was voor de Belg Lotte Kopecky.
Het zilver van Vos is voor de 37-jarige wielrenster de derde olympische medaille in haar roemrijke carrière.
Met nog twintig kilometer tot de finish namen Marianne Vos en de Hongaarse Blanka Vas een voorsprong, die al binnen vier kilometer uitliep tot een halve minuut op de eerste achtervolgers.
Op ongeveer 7,5 kilometer van de finish deden vervolgens Kopecky en Faulkner een succesvolle poging dit gat te dichten. Faulkner reed daarna weg bij de rest en kwam solo over de finish.
Toen Faulkner ontsnapte, wist Vos dat ze niet voor de winst zou rijden. “Ik had weinig overschot en niet de benen om te reageren”, zei ze tegen NOS. “Je moet dan gokken en dat deed Kopecky ook niet. Dan kijk je naar elkaar en dan is Faulkner een renster die je geen meter kunt geven.” (Warner van der Louw)
Ngamba wint eerste medaille ooit voor olympisch vluchtelingenteam
Boksster Cindy Ngamba heeft de eerste medaille ooit gewonnen voor het olympisch vluchtelingenteam. Ze bereikte in de categorie onder 75 kilogram de halve finale, waardoor ze zeker is van een bronzen plak.
De boksster versloeg in haar kwartfinale Davina Michel uit Frankrijk. Donderdag vecht zij haar halve finale, zaterdag mogelijk de finale.
Het olympisch vluchtelingenteam bestaat sinds de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Sporters die waar dan ook ter wereld als vluchteling zijn aangemerkt kunnen daar onderdeel van zijn. Dat geldt dus ook voor Ngamba. Zij werd geboren in Kameroen, waar ze werd opgepakt wegens haar geaardheid. De 25-jarige boksster vluchtte later naar Groot-Brittannië, waar ze in 2021 de vluchtelingenstatus kreeg. (ANP)
Wegman en Teunissen niet naar kwartfinales kajak cross
Kanovaarsters Martina Wegman en Lena Teunissen hebben zich op de Olympische Spelen niet kunnen kwalificeren voor de kwartfinales van de kajak cross. Op de wildwaterbaan van Vaires-sur-Marne eindigden zij in hun heats niet bij de beste twee.
Bij de kajak cross komen in elke serie vier deelnemers in actie. Zij leggen een parcours af waarin ze acht poortjes tegenkomen en een koprol (eskimorol) moeten doen. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de volgende ronde.
Wegman bezette in haar heat al vroeg de laatste positie en moest de achtervolging in. Bij het achtste en laatste poortje passeerde ze nog wel de Australische Jessica Fox, waardoor ze als derde binnenkwam achter de Australische Noemie Fox en de Spaanse Maialen Chourraut.
Ook voor Teunissen waren de kwartfinales al snel uit zicht nadat zij in haar heat veel tijd verloor bij het tweede poortje. Ze haalde de Ierse Madison Corcoran nog wel in, maar kwam als derde over de finish achter de Britse Mallory Franklin en de Oekraïense Viktoriia Us.
Bij de mannen werd Joris Otten zaterdag in de eerste ronde al uitgeschakeld. (ANP)
Djokovic pakt na bijna drie uur tennis goud ten koste van Alcaraz
Novak Djokovic is olympisch kampioen tennis geworden, na een lange en spannende wedstrijd tegen de Spanjaard Carlos Alcaraz. Na bijna drie uur tennis werd het 7-6 (3) 7-6 (2) voor de Serviër.
Na de gewonnen wedstrijd barstte de 37-jarige Djokovic in tranen uit. De olympische titel was de enige prijs die nog ontbrak in de kast van de 24-voudig grandslamwinnaar.
De titanenstrijd tussen vedette Djokovic – de nummer drie van de wereld – en talent Alcaraz – de nummer twee van de wereld – ging lang gelijk op. Vaak kwam Djokovic op voorsprong, waarna Alacaraz deze zonder al te veel spanning, zo leek het, weer wegwerkte. In de eerste set ontsnapte beiden tot drie keer toe aan een break point van de ander.
Nu Djokovic het goud binnen heeft, voegt hij zich olympisch gezien bij zijn eeuwige rivalen Roger Federer, Rafael Nadal en Andy Murray. Zij wonnen allemaal al eens goud op de Spelen, in het enkelspel of in het dubbelspel. Het goud van Djokovic betekent ook de eerste medaille voor Servië deze Spelen. (Trouw)
Een rondje langs de socials
Nog even terug naar gisteravond, toen de Nederlands estafetteploeg goud pakte op de 4×400 meter horden. In het TeamNL-huis werd volop meegeleefd met de laatste meters van Femke Bol, zien we op X.
Twitter bericht wordt geladen…
Voor de Zwitserse bmx-ster Nikita Ducarroz zitten de Olympische Spelen erop. Haar kamer opruimen wordt alleen nog wel een dingetje, laat ze weten via Instagram.
Waterpoloster Tilly Kearns uit Australië verzamelde voor TikTok de routines die haar teamgenoten hebben voor een wedstrijd. Dat leverde een bonte verzameling aan gewoontes en rituelen op.
Djokovic en Alcaraz gelijk op in strijd om tennisgoud
In het uitverkochte hoofdstadion van Roland Garros spelen Novak Djokovic (37, nr. 2 op de wereldranglijst) uit Servië en Carlos Alcaraz (21, nr. 3 op de wereldranglijst) uit Spanje om het goud bij het tennis.
Djokovic heeft al 24 Grand Slam-titels op zijn naam staan. Dat is meer dan elke andere mannelijke tennisser, maar één ding ontbreekt nog op zijn cv: olympisch goud.
De als tweede geplaatste Alcaraz is gezien zijn vernedering van Félix Auger-Aliassime een geduchte tegenstander. Alcaraz, die vorige maand ook Djokovic’ tweede Wimbledon-titel onmogelijk maakte, was in een verpletterende vorm en had niet meer dan een uur nodig om de finale te halen.
De twee stonden de afgelopen twee jaar al zes keer tegenover elkaar in wedstrijden die vaak memorabel waren. De eerste set gaat vooralsnog gelijk op. (AFP/AP/Reuters/Trouw)
Van stadion naar olympisch stadion
Een paar weken geleden was Stade de France in Saint Denis nog ‘gewoon’ een voetbalstadion. In korte tijd moest het worden omgebouwd voor de olympische rugby- en atletiekwedstrijden. Dat zag er als volgt uit.
Na de Spelen wordt Stade de France weer opnieuw de thuishaven van de Franse nationale voetbal- en rugbyteams.
Amazone Van Liere nipt naast olympisch podium in kür op muziek
Amazone Dinja van Liere heeft in de individuele dressuurwedstrijd van de Olympische Spelen net niet kunnen verrassen met een podiumplek. Met een persoonlijk record van 88,432 punten in de kür op muziek kwam de 33-jarige Zeeuwse met Hermès een half punt tekort voor een medaille.
De Duitse Jessica von Bredow-Werndl (Tsf Dalera Bb) versloeg met het paleis van Versailles op de achtergrond met 90,093 punten haar landgenote en achtvoudig olympisch kampioene Isabell Werth (89,614). De Britse Charlotte Fry pakte met Glamourdale het brons (88,971).
Emmelie Scholtens zette met Indian Rock een voor haar doen goede score neer (81,750), maar verder dan de elfde plek kwam de Groningse niet. Ze herstelde zich wel van het mindere optreden in de landenwedstrijd, waardoor Nederland na de tweede van drie combinaties al kansloos was voor een medaille. De vierde plek was ook toen al het hoogst haalbare.
De dressuurequipe eindigt zo voor de derde Spelen op een rij zonder medaille. Op de zes Spelen daarvoor was er juist wel steeds minstens één medaille en dankzij Anky van Grunsven vaak wel meerdere.
Van Liere was een outsider voor een medaille, maar had daar door de stevige concurrentie een bijzonder goede dag voor nodig. Op ongewoon moderne muziek van onder anderen Lady Gaga en Katy Perry scoorde de Zeeuwse hoger dan ooit met de in Tokio nog uitgesloten Hermès, maar genoeg om te stunten tegen de internationale top was het niet. Ze liet wel de Deense Cathrine Dufour knap achter zich.
Na haar rit, toen er nog één combinatie te gaan was, legde de 33-jarige Zeeuwse zich eigenlijk al tevreden neer bij de volgens haar “maximaal haalbare” vijfde plek met Hermès. “Ik wist al dat de top 6 of 7 heel pittig zou zijn met zulke sterke tegenstand. Ik denk dat de top 5 dus al echt best wel knap is”, zei Van Liere nog toen ze ervan overtuigd was als vijfde te eindigen. “Ik heb geen steken laten vallen en als de rest dan beter is, kan ik dat goed hebben.”
De springruiters moeten dinsdag in de finale van de individuele wedstrijd de eer van de Nederlandse paardensport zien te redden. Drie jaar geleden in Tokio zorgde Maikel van der Vleuten met individueel brons voor het enige Nederlandse succes. (ANP)
Femke Bol soepel door naar halve finales 400 meter horden
Femke Bol heeft zich eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 400 meter horden, het nummer waarop ze wereldkampioene is. Bol spande zich niet bovenmatig in en won haar heat in 53,38 seconden. De halve finales zijn dinsdag.
De Amersfoortse had een kleine 16 uur eerder iedereen versteld doen staan met een imposant optreden in de finale van de 4×400 meter gemengde estafette. Bol nam het stokje als vierde over en liep in een sensationele ronde van 47,93 seconden naar olympisch goud, samen met Lieke Klaver, Eugene Omalla en Isaya Klein Ikkink. Ze haalde drie atletes in.
Goud is in Parijs ook het grote doel van Bol op de 400 meter horden. Drie jaar geleden in Tokio won ze olympisch brons achter de ongenaakbare Sydney McLaughlin-Levrone. De Amerikaanse was toen veel sneller en toonde ook dit jaar haar grote talent door haar wereldrecord aan te scherpen tot 50,65. McLaughlin-Levrone won in het uitverkochte Stade de France ook haar serie, maar ze was iets langzamer dan Bol met 53,60. (ANP)
Beachduo Boermans en De Groot ook te sterk voor wereldkampioenen
Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben op de Olympische Spelen van Parijs de kwartfinales bereikt. Het Nederlandse duo was in twee sets te sterk voor de Tsjechen Ondrej Perusic en David Schweiner, de regerend wereldkampioenen. De Nederlanders wonnen met 21-18 21-16.
Het Nederlandse koppel had eerder alle drie de groepsduels gewonnen, zonder setverlies zelfs. Ook tegen de Tsjechen, die in de poule al een keer hadden verloren, bleef setverlies opnieuw uit.
In de kwartfinales zijn de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler de tegenstanders. Zij staan momenteel derde op de wereldranglijst, de Nederlanders vierde. (ANP)
Training triatleten in Seine opnieuw geschrapt om waterkwaliteit
De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs hebben net als een dag eerder de zwemtraining voor de triatleten van de gemengde landenwedstrijd geschrapt vanwege de verslechterde waterkwaliteit van de Seine. Door hevige regenval op 31 juli en 1 augustus voldoet het water in de rivier niet aan de kwaliteitsnormen.
De beslissing was zaterdagavond laat genomen nadat testen lieten zien dat de waterkwaliteit niet goed genoeg is. De gemengde estafette met de Nederlanders Mitch Kolkman, Richard Murray, Maya Kingma en Rachel Klamer staat gepland voor maandag. (ANP)
James leidt basketballers VS naar kwartfinale tegen Brazilië
De Amerikaanse basketballers nemen het na drie overwinningen in de groepsfase op tegen Brazilië in de kwartfinales van de Olympische Spelen in Parijs. De ploeg van LeBron James won de derde groepswedstrijd met 104-83 van Puerto Rico en gaat ongeslagen naar de kwartfinales van dinsdag.
Gastland Frankrijk, met Victor Wembanyama, staat tegenover Canada in de kwartfinale. Servië, met Nikola Jokic, neemt het op tegen Australië en Griekenland met sterspeler Giannis Antetokounmpo staat tegenover wereldkampioen Duitsland in de eerste kwartfinale op dinsdagmorgen. (ANP)
Van den Hoogenband over goud estafetteploeg: ‘Voor de eeuwigheid’
Chef de mission Pieter van den Hoogenband van de Nederlandse olympische equipe noemt de gemengde estafette op de 4×400 meter die zaterdagavond in Parijs goud veroverde een ‘estafette voor de eeuwigheid’.
De oud-zwemmer, zelf winnaar van drie gouden olympische medailles, sprak van atletiekgeschiedenis die is geschreven door Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol. ‘Majestueus en legendarisch’, aldus de chef de mission bij foto’s van de atleten na de finish op Instagram. (ANP)
Getergd door het verleden rent Femke Bol naar olympisch estafettegoud
Eindelijk is er succes voor de gemengde estafetteploeg: een unieke gouden atletiekmedaille op de Spelen van Parijs. Met dank aan een fenomenale Femke Bol. ‘Ik haalde de boosheid in mezelf terug omhoog.’
Met de blik vooruit maar het hoofd vol gedachten over dat wat achter haar ligt, heeft Femke Bol voor een unieke gouden atletiekmedaille gezorgd. Getergd door het verleden zet ze deze zaterdagavond in het bomvolle Stade de France de eindsprint in als slotloopster op de 4×400 meter gemengde estafette. En hoe.
Lees hier het hele verslag van Esther Scholten
‘Dankbare’ nieuwe Nederlandse estafetteloper Omalla sprakeloos na goud
Eugene Omalla was ijzig kalm voor de start van de 4×400 meter gemengde estafette op de Spelen van Parijs. De jonge startloper, die de geblesseerde Liemarvin Bonevacia verving, liet het geluid uit 80.000 kelen in het Stade de France rustig over hem komen.
“Als je de steun hebt van geweldige coaches en teamgenoten en de hulp van God, hoe kan je dan niet kalm zijn”, zei de 23-jarige atleet, die pas enkele maanden geleden toetrad tot het team van de Nederlandse estafettelopers en op de Olympische Spelen goud veroverde, samen met Femke Bol, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink.
“Mijn leven is in zes maanden compleet veranderd. Drie maanden geleden had ik niet kunnen denken dat ik hier zou staan. Ik heb er geen woorden voor hoe ik me nu voel”, zei de zoon van de Oegandese vader en een Nederlandse moeder.
Hij en zijn tweelingbroer Jamie kregen in april toestemming om voortaan voor Nederland te lopen. Meteen haalde de Atletiekunie het duo bij de grote sprintselectie. “We wilden al langer voor Nederland lopen en ik ben heel dankbaar. Ik dank ook Liemarvin, want die gaf mij vlak voor de start nog een goed advies. De kracht van dit team is talent en chemie. We zijn hecht en brengen ook onze vrije tijd met elkaar door. We zitten allemaal in elkaars hart.”
Nederland blijft na twee nieuwe gouden medailles zaterdag negende
Dankzij vijf nieuwe medailles waarvan twee keer goud staat Nederland op de negende plaats in het medailleklassement. Na het roeigoud van Karolien Florijn in de ochtend, leidde Femke Bol de gemengde estafette op de 4×400 meter naar een verrassende gouden medaille, de zesde voor Nederland. TeamNL staat inmiddels op veertien medailles.
Zaterdagochtend roeide Florijn naar de olympische titel in de skiff. Dat betekende de vijfde gouden medaille voor Nederland in Parijs, waarvan vier op de roeibaan. De Holland Acht veroverde zilver, skiffeur Simon van Dorp en windsurfer Luuc van Opzeeland brons. In het avondprogramma zorgde Bol na het lopen van Eugene Omalla, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink voor een sensatie door de Amerikaanse atlete vlak voor de finish in te halen en het eerste atletiekgoud op deze Spelen te pakken.
China leidt het medailleklassement na 142 van de 329 onderdelen. De Chinezen wonnen zestien keer goud, twaalf keer zilver en negen keer brons. De Verenigde Staten hebben met 61 medailles meer eremetaal, maar daarvan zijn er veertien goud, 24 zilver en 23 brons. Frankrijk staat derde in het klassement met twaalf gouden, veertien zilveren en vijftien bronzen medailles.
Gemengde estafetteploeg zesde op 4×100 wissel, wereldrecord VS
De Nederlandse estafettezwemmers zijn op de 4×100 meter wisselslag gemengd niet in de buurt gekomen van de olympische medailles. Kira Toussaint, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen kwamen in de kolkende La Défense Arena niet verder dan de zesde plaats (3.43,12).
Het goud ging na een spannend slot naar de Verenigde Staten in een wereldrecord van 3.37,43. China moest nipt genoegen nemen met zilver (3.37,55), voor Australië (3.38,76). De Franse publiekslieveling Léon Marchand kon de thuisploeg niet verder dan de vierde plek helpen. (ANP)
Bol helpt estafetteteam op 4×400 meter gemengd aan olympisch goud
De Nederlandse estafetteploeg op de 4×400 meter gemengd heeft op de Olympische Spelen in Parijs de gouden medaille veroverd. Femke Bol, Lieke Klaver, Eugene Omalla en Isaya Klein Ikkink wonnen in een uitverkocht Stade de France de finale in een Nederlands record van 3.07,43, slechts 2 honderdsten boven het wereldrecord. Bol rukte als slotloopster vanaf de vierde plek op naar de eerste positie met een machtige eindsprint. Het is de eerste Nederlandse atletiekmedaille op de Spelen.
Het zilver was voor het favoriete team van de Verenigde Staten en het brons was voor Groot-Brittannië. De Amerikaanse Kaylyn Brown zag de ontketende Bol op de laatste meters voorbij komen. Haar splittijd was 47,93 seconden, een mannentijd.
Memorabel
Bol was in de finale nieuw in de ploeg. Zij mocht vrijdag de series overslaan, omdat ze zich vooral richt op de 400 meter horden, het nummer waarop ze wereldkampioene is. Bondscoach Laurent Meuwly stelde de wereldrecordhouder op de 400 meter indoor (49,17) op in plaats van de minder snelle Cathelijn Peeters.
Omalla was de vervanger van Liemarvin Bonevacia, die door een hamstringblessure niet kan meedoen aan de Spelen in Parijs. De zoon van een Oegandese vader heeft nog maar sinds kort een Nederlands paspoort.
Op de Spelen van Tokio drie jaar geleden eindigde de ploeg op de gemengde estafette als vierde. Er was wel zilver op de WK van 2022 in Eugene en afgelopen juni brons op de EK in Rome. De finale van de WK atletiek vorig jaar in Boedapest blijft memorabel, omdat vedette Bol toen enkele meters voor de finish in eerste positie plotseling instortte en ten val kwam. (ANP)
Biles de beste op sprong en pakt zevende gouden turnmedaille
De Amerikaanse turnlegende Simone Biles heeft op de Olympische Spelen in Parijs goud veroverd op sprong. Ze kwam in de uitverkochte Bercy Arena uit op een puntentotaal van 15,300.
De Braziliaanse Rebeca Andrade werd tweede met 14,966 en de derde plek was voor de Amerikaanse Jade Carey: 14,466.
Voor Biles was het de zevende gouden plak ooit op de Olympische Spelen. Ze won in Parijs al de landenfinale en de meerkampfinale. (ANP)
Remco Evenepoel pakt goud op de weg, Van der Poel twaalfde
Remco Evenepoel heeft het goud gepakt bij de wegwedstrijd van het olympisch wielrennen. In de langste olympische wegwedstrijd ooit (273 kilometer) ging Belg solo naar de finish. Het zilver en het brons gingen naar de Franse renners Valentin Madouas en Christophe Laporte. Mathieu van der Poel was de beste Nederlander met plek 12. Dylan van Baarle eindigde als 36e. De wegwedstrijd begon en eindigde in Parijs en trok langs het gehele parcours veel toeschouwers.
Met nog 46 kilometer te fietsen, viel Mathieu van der Poel aan, direct gevolgd door de Belg Wout van Aert. Later sloten ook de Let Toms Skujins, Amerikaan Matteo Jorgenson en Fransman Julian Alaphilippe aan.
De verwachting was dat die mannen zouden gaan strijden om de medailles, maar zo’n 36 kilometer voor de finish was daar opeens Remco Evenepoel. De winnaar van de individuele tijdrit stoomde naar voren en nam de leiding op de kasseien van Montmartre. Samen met de Fransman Valentin Madouas reed hij weg bij de rest van het peloton, dat op een minuut achterstand kwam.
Op 3,8 kilometer van de finish kreeg Evenepoel nog een lekke band. Dat zorgde zichtbaar voor veel stress bij de renner, die een nieuwe fiets nodig had, maar zijn voorsprong was zo groot, dat het voor de einduitslag niets uitmaakte.
Voor Frankrijk zijn het zilver van Madouas en het brons van Laporte de eerste olympische medailles op de weg sinds 1996. (Trouw)
Roosen na acht onderdelen op zevende plaats olympische tienkamp
Meerkamper Sven Roosen bezet na acht onderdelen de zevende plaats in de olympische tienkamp. De 23-jarige Eindhovenaar klom twee posities na de 110 meter horden, het discuswerpen en het polsstokhoogspringen. Met 6992 punten heeft hij ruim 400 punten minder dan de Duitse leider Leo Neugebauer.
Roosen noteerde op de eerste dag drie persoonlijke records en daar kwam zaterdag weer een beste prestatie bij met 46,88 meter bij het discuswerpen.
Rik Taam viel terug naar de zeventiende plaats met 6573 punten. De tienkamp sluit zaterdagavond af in het Stade de France van Parijs met het speerwerpen en de 1500 meter.
Wegman en Teunissen plaatsen zich voor heats kajak cross
Martina Wegman en Lena Teunissen hebben zich op de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de heats van de kajak cross. Beide Nederlanders schaarden zich op de wildwaterbaan van Vaires-sur-Marne zoals vereist bij de beste twee van hun voorronde.
Wegman kwam in haar voorronde als tweede over de finish, achter de Britse wereldkampioene Kimberley Woods. Ze hield de Braziliaanse Ana Satila achter zich.
Teunissen eindigde aanvankelijk als derde en laatste in haar voorronde. Toch ging ze door naar de heats omdat de Japanse Yazawa een straf kreeg voor het missen van een boei. (ANP)
Zeilster Bouwmeester vergroot voorsprong op Olympische Spelen
Zeilster Marit Bouwmeester heeft haar voorsprong op de Olympische Spelen in de Ilca 6-klasse, voorheen de Laser Radial, vergroot. De nummer 1 van het klassement eindigde zaterdag achtereenvolgens als vierde, tweede en derde.
Bouwmeester heeft na de eerste zes races zestien punten minder dan de nummer 2, de Deense titelverdedigster Anne-Marie Rindom.
Bouwmeester, de olympisch kampioen van Rio de Janeiro in 2016, begon donderdag met een vierde plaats aan haar toernooi. Een dag later klom ze naar de eerste plaats in het klassement. (ANP)
TeamNL Huis voor het eerst volledig uitverkocht
Het TeamNL-huis in Parijs is zaterdag voor het eerst tijdens de Olympische Spelen volledig uitverkocht. Dat meldt NOC-NSF, dat de feestlocatie in het Parc de la Villette heeft opgezet.
Dat wil zeggen dat 6500 mensen een kaartje hebben gekocht om op grote schermen de verrichtingen van de Nederlanders te bekijken. Ook vinden huldigingen van medaillewinnaars plaats en treden er artiesten op.
Zaterdag bezoekt ook staatssecretaris van Sport Vincent Karremans het TeamNL-huis. (ANP)
Dressuurploeg besluit teleurstellende landenwedstrijd als vierde
De Nederlandse dressuurruiters zijn net als de springploeg een dag eerder als vierde geëindigd in de landenwedstrijd van de Olympische Spelen. De afstand tot het podium was met ruim 11 punten echter fors. Dinja van Liere kon daar met een solide laatste proef met Hermès in het stadion van Versailles geen verandering meer in brengen, na mindere scores van Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens.
Duitsland won met 235,790 punten het goud in de Grand Prix Special, nipt voor (235,669). Groot-Brittannië pakte het brons (232,492). Nederland moest het met 221,048 punten doen met de status van ‘best of the rest’, met een voorsprong van ruim 5 punten op België. De laatste teammedaille voor de Nederlandse dressuurploeg dateert van 2012 in Londen (brons). (ANP)
Henrik ‘Muffinman’ Christiansen viraal op TikTok
De 27-jarige Noorse zwemmer Henrik Christiansen heeft tijd over deze Spelen. Die gebruikt hij voor het maken van ludieke filmpjes over iets dat hem is opgevallen in het olympisch dorp: de heerlijke chocolademuffins van de bakker. We hebben een paar leuke voor je op een rij gezet.
Brons voor windfoiler Luuc van Opzeeland na verkeerde tactische keuze
In de finale van de medalseries in de iQFoil-klasse van het olympisch windfoiltoernooi heeft Luuc van Opzeeland de bronzen medaille gewonnen. Daarmee pakte de 25-jarige windfoiler de dertiende Nederlandse medaille deze Spelen en de vierde bronzen.
Voorafgaand aan het toernooi gaf Van Opzeeland aan ‘voor niets minder dan goud’ naar de Spelen te gaan. In de finale raakte hij door een tactische fout en slechte wind achterop. Die achterstand kon hij niet meer inlopen. Na afstand stond Van Opzeeland dan ook met gemengde gevoelens voor de camera van NOS. “Het is een bittere pil, maar we moeten door”, zei hij.
Van Opzeeland was aan het begin van de race al zeker van een medaille. In de finale had hij namelijk maar twee tegenstanders: de Australiër Grae Morris, de nummer 1 van het klassement, die zich automatisch had geplaatst en de Israëliër Tom Reuveny. Het goud ging naar Reuveny.
Zoals wel vaker bij de zeilsporten, die plaatsvinden in Marseille, was er de nodige onduidelijkheid tijdens de finale. Zo moest de start om onduidelijke redenen over. (Trouw)
Dressuurteam kansloos voor medaille na ‘hele rare’ fout Scholtens
De Nederlandse dressuurruiters gaan voor de derde Olympische Spelen op een rij geen medaille halen in de landenwedstrijd. Hans Peter Minderhoud dacht na zijn teleurstellende score, als eerste van de drie combinaties, al dat het lastig zou worden. Waar Nederland moest hopen op fouten bij de concurrentie, maakten Emmelie Scholtens en Indian Rock die als tweede Nederlandse combinatie juist zelf.
Scholtens en haar hengst begonnen nog goed aan de proef in het stadion voor het paleis van Versailles. “Ik kwam relaxed binnen, veel beter dan woensdag. Het eerste stuk ging ook heel goed. Maar ineens viel hij uit de galop, heel raar. Dat heb ik nog nooit op deze manier gehad en ik heb er ook geen verklaring voor. Dit is gelijk mijn slechtste proef van het seizoen. En waarom nu?”, vroeg de 38-jarige amazone zich af.
De Groningse kreeg voor haar proef een score van 70,684, duidelijk minder dan de 74,581 van de kwalificatie woensdag. “Ik had graag een dikke score neergezet voor het team, maar dit is superbalen. Als ik op de voet van mijn begin had kunnen doorgaan, hadden we misschien nog wel een kansje gehad. Maar die drie landen boven ons zijn wel heel sterk.”
Na twee van de drie combinaties staat Nederland vierde (143,382), op ruime afstand van de podiumplaatsen. Duitsland (155,836), Denemarken (154,453) en Groot-Brittannië (153,009) gaan uitmaken wie er met de olympische titel vandoor gaat.
Namens Nederland komt Dinja van Liere nog in actie met Hermès. De zogeheten Grand Prix Special is rond 15.30 uur afgelopen. (ANP)
IOC-voorzitter vraagt respect voor bokssters
De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, verdedigt de beslissing om bokssters Imane Khelif (Algerije) en Lin Yu-Ting (Taiwan) te laten deelnemen bij de vrouwen op de Olympische Spelen. “We zullen niet meedoen met een soms politiek gemotiveerde culturele oorlog”, zei hij.
“We hebben twee boksers die zijn geboren als vrouwen, die zijn opgevoed als vrouw, die een paspoort als vrouw hebben en die jaren hebben gevochten als vrouwen. Dit is een duidelijke definitie als vrouw”, zei Bach tijdens een persconferentie. “Er was nooit enige twijfel over dat ze vrouwen zijn.”
Volgens de IOC-voorzitter willen sommigen nu een andere definitie hebben van wanneer iemand een vrouw is. “Ik kan hen enkel uitnodigen om met een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde definitie te komen over wie een vrouw is”, zei hij ook. Het IOC is volgens hem bereid dan te luisteren. Tegelijk waarschuwt hij “dat we niet zullen deelnemen aan een soms politiek gemotiveerde culturele oorlog”.
“Sta me toe te zeggen dat wat er in deze context gebeurt op sociale media, met die haatspraak, agressie en beledigingen (…), totaal onaanvaardbaar is”, benadrukte hij ook.
Op de Olympische Spelen is veel controverse ontstaan omdat de Algerijnse Imane Khelif en de Taiwanese Lin Yu-ting vorig jaar op het WK werden uitgesloten door de internationale boksbond IBA, omdat ze voor een geslachtstest waren gefaald. Gedetailleerde resultaten werden nooit publiek gemaakt.
Het IOC sloot de twee niet uit en dat leidde tot veel kritiek. Beide bokssters kunnen wel deelnemen aan de Spelen, omdat het olympisch boksen niet door de IBA wordt geleid. Die bond wordt door het IOC niet langer erkend na bestuurskwesties. (Belga)
Roeier Van Dorp ging vol voor goud en verloor ‘veilig zilver’
Roeier Simon van Dorp ging in de finale van de skiff vol voor een gouden medaille. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een bronzen plak. De Duitser Oliver Zeidler was in de finale een klasse apart.
“Met alle respect voor de anderen, maar er was wel een punt – halverwege de race – dat ik koos om voor goud te gaan in plaats van een veilige zilveren medaille. Wanneer krijg je nou de kans om voor goud te gaan? Ik denk dat ik mezelf het best in de spiegel kan aankijken als ik er vol voor gegaan ben”, zei Van Dorp (27).
“Zeidler racet met heel veel lef en hij gaat hard weg. Het idee was dat we onszelf allebei opblazen op het eind, maar ik blies mezelf helaas wat sneller op dan gehoopt. Dat was waarschijnlijker later gebeurd als ik een conservatievere race had geroeid.”
Van Dorp kon op het laatste deel niet meer mee en zag ook nog de Belarus Yauheni Zalaty passeren. “Mijn snelheid ging steeds meer omlaag en ik kreeg kramp in mijn onderarmen. De coördinatie ging weg en ik had een hoop pijn. Als je geen benen meer over hebt, dan is het klaar.”
Hoewel zijn lef niet werd beloond, kon Van Dorp leven met de derde plek. “Dit is de mooiste medaille die ik ooit heb gewonnen. Ja, ik heb wel gevreesd voor die medaille.”
De skiff is de enige olympische roeiklasse die individueel is. (ANP)
Karolien Florijn kan niet stoppen met lachen: ‘Ik heb goud, als eerste vrouw in de skiff’
Karolien Florijn had maar één doel: ‘Ontspannen blijven, niet moe worden, watt eruit. En dat elke haal doen, duizend keer deze wedstrijd.’
Ze lacht, en blijft maar lachen, kan gewoon niet ophouden. Voor Karolien Florijn valt alle druk even weg als ze broer Finn zaterdag na haar olympische titel een hele stevige knuffel geeft. De druk, de spanning, de vreugde, alles komt er op dat ene moment uit. Af en toe komt er zelfs een snik tussendoor. Midden in die ontlading vallen vier alleszeggende woorden: “Het is voorbij, nu.”
Lees hier het hele verslag van Kick Hommes
Training voor triatleten op Seine opnieuw geschrapt
De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs hebben de training voor de gemengde landenwedstrijd triatlon geschrapt vanwege de verslechterde waterkwaliteit van de rivier de Seine door recente regenval.
Eerder deze week stelden ze de individuele triatlonwedstrijden voor mannen en vrouwen al uit tot woensdag vanwege de slechte kwaliteit van het water in de beroemde rivier. De gemengde estafette met de Nederlanders Mitch Kolkman, Richard Murray, Maya Kingma en Rachel Klamer staat gepland voor aanstaande maandag. Volgende week moeten ook de openwaterzwemmers de Seine in tijdens de Spelen.
Al voor de Spelen waren er zorgen over de waterkwaliteit in de Seine. In april verzekerde Amélie Oudéa-Castéra, de Franse minister van Sport, dat het water van de Seine tijdens de Spelen schoon genoeg zou zijn. Ze opende eerder dit jaar een zuiveringscentrale bij de rivier de Marne, die ten oosten van Parijs in de Seine uitmondt, om schoon water de Seine in te laten stromen.
De Franse autoriteiten hebben ongeveer 1,4 miljard euro geïnvesteerd in het verbeteren van de rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen rond Parijs. Desondanks werd eind juni, vier weken voor de start van de Spelen, in een rapport aangegeven dat het water in de Seine nog te vervuild was om veilig in te kunnen zwemmen.
Voorzitter Thomas Bach van het IOC heeft geen spijt van de beslissing om de Seine te benutten voor de Spelen. “De triatlonwedstrijden waren sensationeel of zal ik zeggen ‘Seinesationeel'”, grapte hij op een persconferentie. (ANP)
Lees ook: Op hoop van zegen duiken de triatleten de vervuilde Seine in. ‘Hoe snel kun je er ziek van worden?’
Roeibondscoach Meenhorst kijkt terug op ‘waanzinnig toernooi’
Roeibondscoach Eelco Meenhorst kijkt terug op “een waanzinnig goed toernooi” met acht olympische medailles, waarvan de helft goud. Daarmee is Nederland het meest succesvolle roeiland van deze Spelen. Echt verbaasd is Meenhorst daar niet door. “De mannen-dubbeltwee en de vrouwen-dubbelvier hadden ‘m ook nog kunnen winnen”, zei de coach na de laatste finales op de buiten Parijs gelegen roeibaan.
De mannen-dubbeltwee en vrouwen-dubbelvier pakten eerder in de week zilver, net als de Holland Acht zaterdag. Goud was er voor skiffeuse Karolien Florijn, de vierzonder en tweezonder bij de vrouwen en de dubbelvier bij de mannen. Skiffeur Simon van Dorp roeide naar brons.
“Ik ben een gelukkig mens, de missie is volbracht. We hebben natuurlijk iets meer informatie, dus we weten hoe alle ploegen ervoor staan. Maar dat het op alle vlakken heel erg lukt, is natuurlijk geweldig”, reageerde Meenhorst. (ANP)
Mannen acht na zilver: ‘Fysiek nog nooit zo sterk geweest’
De mannen acht en skiffeur Simon van Dorp zijn, ondanks dat goud niet lukte, tevreden met hun respectievelijk zilver en brons. “Ik doe dit nu 16 jaar, en het is de eerste keer dat dit lukt. Dat gevoel is onbeschrijfelijk”, zei Ruben Knab van de mannen acht tegenover de camera van NOS. “Dit zijn de tofste gasten waarmee ik ooit geroeid heb, ik ben hen super dankbaar.”
Volgens Olav Molenaar, ook uit de acht, was het “technisch niet de beste race”, maar fysiek wel een goede. “Fysiek zijn we nog nooit zo sterk geweest”, zei hij. “Alleen zijn de Britten gewoon een maatje te groot.”
Simon van Dorp pakte in de skiff het brons. “Ik ging voor goud”, zei de Amsterdammer achteraf tegen NOS. “Het plan was om veel risico te nemen, iets harder te gaan dan ik eigenlijk kan. Dat risico nemen is gelukt, maar benen hielden er eerder mee op dan gehoopt.” Direct na de finish was het dan ook een beetje balen, aldus Van Dorp. “Maar als ik dan naar de tribune kijk en denk ‘ik heb gedaan wat ik kon’, dan ben ik toch ook wel trots.” (Trouw)
Winfoiler Van Opzeeland overtuigend naar halve finale
Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft zich op de Olympische Spelen verzekerd van een medaille. De voormalige wereldkampioen plaatste zich als winnaar van de halve finale voor de eindstrijd van de medalseries in de iQFoil-klasse, waarin de drie deelnemers strijden om goud, zilver en brons.
Van Opzeeland moest in de halve finale met drie andere windsurfers uitmaken wie naar de finale ging. Alleen de beste twee gingen door. Hij kende, net als in de kwartfinale, een uitstekende start en liet niemand meer in de buurt komen. De Israëliër Tom Reuveny werd tweede.
In de finale wacht de Australiër Grae Morris, de nummer 1 van het klassement, die zich automatisch had geplaatst. Van Opzeeland, Reuveny en Morris staan na afloop op het podium.
De iQFoil-klasse is een nieuwe olympische discipline, nadat eerder werd gestreden in de traditionele RS:X-klasse. Bij het windfoilen zit onder de plank een vleugelconstructie, waardoor deze boven het water wordt getild en er hogere snelheden worden bereikt. (Trouw)
Twitter bericht wordt geladen…
Zwemster Van Roon naar halve finales van 50 meter vrije slag
Valerie van Roon heeft zich op de Olympische Spelen gekwalificeerd voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. De beste zestien zwemsters plaatsten zich voor de halve eindstrijd die zaterdagavond om 20.39 uur begint. De 25-jarige van Roon tikte in haar heat als vierde aan (24,72) aan en zwom uiteindelijk de vijftiende tijd.
Kim Busch slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de halve finales. Zij tikte in dezelfde heat als Van Roon als vijfde aan (24,87) en tekende voor de achttiende tijd. Ze is wel aangewezen als tweede reserve voor de halve finales. (ANP)
Ongeslagen hockeysters groepswinnaar na winst op Japan
De Nederlandse hockeysters hebben op de Olympische Spelen de poulefase als winnaar afgesloten. De nog ongeslagen ploeg van bondscoach Paul van Ass won de vijfde en laatste groepswedstrijd tegen Japan met 5-1. Nederland was voor het duel al zeker van een plek in de kwartfinales, die maandag worden gespeeld. Groot-Brittannië is daarin de tegenstander.
Nederland begon sterk aan de wedstrijd en kwam al in de vierde minuut via een strafcorner van Yibbi Jansen op voorsprong. Het was het zevende doelpunt op deze Spelen voor de middenvelder, die momenteel topscorer van het toernooi is. Vijf minuten na de openingsgoal sleepte Frédérique Matla uit een strafcorner de 2-0 binnen. Nog voor het einde van het eerste kwart maakte aanvaller Joosje Burg van dichtbij de 3-0, waarmee de wedstrijd al vroeg was beslist.
Oranje leek op weg naar een monsterscore, maar hield het hoge niveau niet vast. Japan maakte in het tweede kwart via een tip-in van Shiho Kobayakawa de 3-1. Oranje herpakte zich in het derde kwart en bouwde via de tweede rake strafcorner van Matla de voorsprong uit naar 4-1. Zeven minuten voor tijd bepaalde aanvaller Marijn Veen met een hard schot de eindstand op 5-1.
Nederland, dat in Parijs het goud van de Spelen in 2021 verdedigt, won eerder dit toernooi ook al van Frankrijk (6-2), Duitsland (2-1), China (3-0) en België (3-1). (ANP)
Olympisch brons voor skiffeur Simon van Dorp
Simon van Dorp heeft olympisch brons gepakt in de mannen skiff, in een spannende titanenstrijd. De 27-jarige roeier ging van tevoren eigenlijk voor meer, maar brak in de laatste meters. In een tijd van 6:44,72 kwam hij over de finish. Het is de tweede Nederlandse skiffmedaille ooit op de Olympische Spelen en de achtste medaille voor de Nederlandse roeiploeg deze Spelen.
Van Dorps grote rivaal, de Duitser Oliver Zeidler, lag de gehele race op kop. De Amsterdammer kon hem goed bijhouden, maar niet inhalen. Het goud ging naar hem. Het verschil met Zeidler, in de finale een klasse apart, was 5,39 seconden. De Duitser is al enige tijd veruit de beste roeier in de individuele klasse. Van Dorp leek op zilver af te roeien, maar zag in de laatste meters van de race ook de Belarussische Yauheni Zalaty langszij komen, die zilver pakte.
Voor Van Dorp waren het zijn tweede Olympische Spelen. Drie jaar geleden, in Tokio, deed hij mee met de Holland Acht. Die Nederlandse boot werd toen vijfde. Na de Spelen besloot Van Dorp zich te richten op de skiff. (Trouw)
Mannen acht pakt olympisch zilver na spannende race
Nog meer medailles bij het roeien. De mannen acht hebben in een spannende race onverwachts zilver gepakt. De Nederlandse boot hoefde alleen de Britten voor zich te dulden. Het verschil was 1,04 seconde. Het is de zevende roeimedaille voor Nederland deze Olympische Spelen.
De Nederlandse mannen acht begon niet als favoriet aan de finale, want ze moesten een finaleplek via de herkansingen afdwingen. De mannen acht bestaat uit Gert-Jan van Doorn, Jacob van de Kerkhof, Jan van der Bij, Mick Makker, Olav Molenaar, Ralf Rienks, Ruben Knab, Sander de Graaf en stuurvrouw Dieuwke Fetter. (Trouw)
Handballers verslaan Hongarije in laatste groepsduel op Spelen
De Nederlandse handbalsters hebben de groepsfase van de Olympische Spelen afgesloten met een overwinning op Hongarije (30-26). De ploeg van bondscoach Per Johansson was voor het duel al zeker van een plek in de kwartfinales.
Oranje eindigde als tweede in de poule, achter Frankrijk. Ook Hongarije was al zeker van een plaats bij de beste acht van het olympisch toernooi.
Lois Abbingh scoorde zeven keer voor Nederland. Angela Malestein trof zesmaal doel. Estavana Polman tekende voor drie treffers. Zij liep een pinkblessure op tijdens het vorige groepsduel met Brazilië. Nederland leidde bij rust met 19-16.
Rinka Duijndam viel geblesseerd uit bij Oranje, na een harde botsing met de Hongaarse Anna Albek. Oranje weet nog niet wie dinsdag de tegenstander in de kwartfinale wordt. Noorwegen, Zweden of Denemarken komen zaterdagavond nog in actie in de andere poule van het olympisch handbaltoernooi. (ANP)
Volleybalsters na derde nederlaag uitgeschakeld op Spelen Parijs
De volleybalsters zijn na drie nederlagen in de groepsfase uitgeschakeld op de Olympische Spelen van Parijs. In het cruciale duel met de Dominicaanse Republiek was een zege met 3-0 of 3-1 nodig om als een van de beste twee nummers 3 uit de poulefase door te gaan naar de kwartfinales, maar het werd een nederlaag. Oranje verloor met 3-1.
De ploeg van bondscoach Felix Koslowski speelde na nederlagen tegen Turkije (2-3) en Italië (0-3) een alles-of-nietswedstrijd tegen de Dominicanen, die iets lager op de wereldranglijst staan en Nederland al eens dwarszaten in de olympische kwalificatie. Het werd een ware thriller, waarin Oranje na een 2-1-achterstand probeerde terug te vechten, maar de vierde set verloor met 28-26. (ANP)
Florijn na goud: ‘Toppunt van mijn leven’
Volgens een dolgelukkige Karolien Florijn is het goud dat ze pakte in de skiff het “toppunt van haar leven”. Dat zei ze na afloop tegen NOS. “Sinds Tokio was dit de stip aan de horizon. Het is heel raar dat het nu voorbij is. Ik kan het nog niet helemaal bevatten.” De 26-jarige Florijn had het over een perfecte race: “Alles liep precies zoals afgesproken. Ik ben super trots op het hele team.” (Trouw)
Karolien Florijn pakt vierde roeigoud voor Nederland
Karolien Florijn heeft haar verwachtingen waar kunnen maken door olympisch kampioen te worden in de skiff (eenpersoons roeiboot). Florijn pakte vanaf de eerste halen de leiding, maar Emma Twigg uit Nieuw-Zeeland bleef heel lang dichtbij. Halverwege de race kwam ze zelfs dichterbij. Florijn bleef kalm en op de laatste meters liep ze weer uit.
Direct na afloop gingen de armen de lucht in. Even blies ze uit, maar al snel nam de vreugde over. Op de kant volgde een ferme omhelzing met Twigg, die uiteindelijk op 1,8 seconden tweede werd.
De gouden medaille van Florijn is de derde voor Nederland bij het roeien. Florijn is de eerste vrouwelijke Nederlandse olympisch kampioen in de skiff ooit. Later vandaag komt ook Simon van Dorp in actie.
Florijn won sinds haar overstap in 2022 elke race waar ze aan meedeed. Ook als ze zich even niet fit voelde, of nog vermoeid was na een zwaar trainingskamp.
De kracht van Florijn? Natuurlijk is het pure kracht. Het is de simpele basis. Vader Ronald Florijn vergeleek het ooit eens met een staafmixer. Als je er een hebt van 100 en een van 200 watt, dan mixt die van 200 watt sneller.
Maar er is meer. Het gaat ook om techniek, zo legde oud-bootgenoot Ellen Hogerwerf voor de Spelen goed uit. Florijn beschikt over een ongekende rompstabiliteit, waardoor ze juist op de momenten tussen de halen door de boot zo min mogelijk verstoort. “Om de boot te versnellen, moet je zoveel mogelijk kracht zetten bij je haal. De kunst is om op het moment dat jij weer naar voren beweegt de boot zo min mogelijk te laten wiebelen.”
De 26-jarige Florijn was ook dit olympisch toernooi ongenaakbaar. De series en de halve finale won ze met gemak. (Kick Hommes)
Finale skiffeur Van Dorp uur uitgesteld door problemen transport
De olympische roeifinale van skiffeur Simon van Dorp is met een uur uitgesteld. Een van de ploegen ondervond problemen met het transport naar de olympische roeibaan in Vaires-sur-Marne, zo maakte de organisatie bekend. De baan ligt op iets meer dan 20 kilometer van het centrum van Parijs.
De finale zou om 10.30 uur beginnen, maar vangt nu dus om 11.30 uur aan. Van Dorp (27) hoopt in de eindstrijd de Duitser Oliver Zeidler achter zich te kunnen houden.
Zaterdag is de laatste dag van het olympische roeitoernooi, dat voor Nederland een groot succes is. Er werden al vier gouden medailles gepakt.
Judoka’s stellen ook in landenwedstrijd van Spelen teleur
De Nederlandse judoka’s hebben ook in de teamwedstrijd op de Olympische Spelen teleurgesteld. Ze werden al bij hun eerste optreden uitgeschakeld door Servië met 2-4.
Hierdoor verlaten de Nederlandse judoka’s Parijs zonder een medaille. De judoploeg won voor het laatst geen enkele plak op de Spelen van 1984 in Los Angeles.
Julie Beurskens (-57 kg) en Joanne van Lieshout (-70 kg) zorgden voor de Nederlandse overwinningen tegen Servië. Tornike Tsjakadoea, Noël van ‘t End, Marit Kamps en Michael Korrel slaagden er niet in hun nationale ploeg naar de kwartfinales te loodsen. (ANP)
Wereldkampioen Van der Poel gaat voor olympisch succes in Parijs, opnieuw kans op roeimedailles
Wereldkampioen wielrennen Mathieu van der Poel hoopt zaterdag na het veroveren van de wereldtitel ook op olympisch succes op de weg. Hij gaat in Parijs op jacht naar zijn eerste olympische medaille ooit.
Gezien het parcours koos Van der Poel voor de wegwedstrijd, met in de finale drie keer het klimmetje naar de Sacré-Coeur. Het gaat om een parcours van ruim 272 kilometer. De start is om 11.00 uur en de finish naar verwachting tussen 17.30 en 18.00 uur. De meet ligt bij Pont d’Iena, de brug over de Seine tussen de Eiffeltoren en Trocadéro.
Dylan van Baarle is de andere Nederlandse kanshebber. De kleine ploeg bestaat verder uit Daan Hoole.
Op de olympische roeibaan komen Karolien Florijn en Simon van Dorp in actie in de finale van de skiff. De Holland Acht doet op de laatste dag van het olympisch roeitoernooi ook mee aan de strijd om de medailles. De afgelopen dagen werden er drie gouden plakken veroverd in Vaires-sur-Marne. (ANP)
Nederland nu op negen medailles na productieve olympische dag
Door de toevoeging van twee gouden medailles en een zilveren plak staat de Nederlandse olympische ploeg op de negende plek in het medailleklassement van de Spelen. BMX’ster Manon Veenstra behaalde laat op de avond zilver.
Eerder op de dag wonnen roeisters Ymkje Clevering en Veronique Meester en zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz goud in respectievelijk de tweezonder en de 49erFX-klasse.
Nederland staat nu in totaal op negen medailles: vier keer goud, drie keer zilver en twee keer brons. China leidt het klassement met dertien keer goud, maar Frankrijk en Australië naderen de Chinezen met elf gouden medailles. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan met negen keer goud op de plekken vier en vijf. (ANP)
Zwemmer Korstanje overtuigend naar eerste olympische finale
Vlinderslagspecialist Nyls Korstanje heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de olympische finale. Op de 100 meter vlinderslag zwom de 25-jarige Nijmegenaar een nieuw Nederlands record: 50,59 seconden. Korstanje verbeterde in de halve finale zijn eigen toptijd met bijna twee tienden.
De snelste tijd in de La Défense Arena op de 100 vlinder werd geklokt door de Hongaar Kristof Milak (50,38) vóór de Fransman Maxime Grousset (50,41). Korstanje was goed voor de vierde tijd. De finale is zaterdagavond.
Korstanje reageerde na afloop bij de NOS opgetogen over zijn eerste finaleplek op de Olympische Spelen. “Ik heb de laatste tijd dikke stappen gemaakt en het moest een keer op zijn plek vallen. Ik ben heel blij dat het nu gelukt is”, zei de zwemmer die drie jaar geleden in Tokio op de 100 vlinder strandde in de halve finales. (ANP)
BMX’ster Manon Veenstra pakt zilveren medaille
BMX’ster Manon Veenstra heeft op de Olympische Spelen een zilveren medaille veroverd. Op de olympische baan van Saint-Quentin-en-Yvelines ging het goud naar de Australische Saya Sakakibara. Brons was voor de Zwitserse Zoé Claessens. Laura Smulders eindigde net buiten de medailles: vierde.
Veenstra maakt haar debuut op de Olympische Spelen na een sterk voorjaar.
De 26-jarige Veenstra, afkomstig uit het Drentse Kerkenveld was de enige die in het spoor van de sterke Australische bleef, al kwam Claessens in het laatste rechte eind nog dichtbij. De Britse titelverdedigster Beth Shriever werd achtste en laatste.
Het zilver van Veenstra is het beste BMX-resultaat van een vrouw voor Nederland op de Spelen. Eerder pakten Laura Smulders (2012 Londen) en zus Merel Smulders (2021 Tokio) brons. Merel werd in de halve finales uitgeschakeld.
De mannenfinale kende een volledig Frans podium. Joris Daudet pakte het goud, voor Sylvain André en Romain Mahieu. Jaymio Brink strandde in de halve finales. (ANP)
[ad_2]