Na het bombardement op Rafah is ook voor vrienden van Israël de maat vol: ‘Zo kan het niet blijven doorgaan’

[ad_1]

Ook voor de vrienden van Israël is de maat vol. “Verkoolde lichamen, dode kinderen, een man die een onthoofd kind vasthoudt”, tweette Ruben Brekelmans, woordvoerder Buitenlandse Zaken van de VVD, maandag: “De beelden van de aanval op Rafah gisteravond zijn beklemmend.”

Zondagavond bombardeerde de Israëlische luchtmacht een tentenkamp nabij Rafah in het zuiden van Gaza, waar tienduizenden Palestijnen hun toevlucht zochten. Het doelwit van de aanval, aldus de Israëlische Defensiemacht, waren twee hoge Hamas-commandanten. Maar het resultaat was dat er minstens 40 Palestijnse burgers omkwamen.

De aanval is het voorlopige hoogtepunt van een bloedige en ongewoon lange Israëlische militaire campagne, waarbij 36.000 Palestijnen om het leven zijn gekomen en de Gazastrook grotendeels van de kaart is geveegd.

Ongeveer 800.000 vluchtelingen hebben zich verzameld rond Rafah – zonder dak boven hun hoofd, zonder water, voedsel en medicijnen. Afgelopen vrijdag beval het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de Israëlische regering om het offensief in Rafah onmiddellijk te staken.

Lees ook

Smeulend puin en rouw na luchtaanval op tentenkamp in Rafah

Palestijnen lopen tussen de verbrande resten van tenten in het vluchtelingenkamp Tal Al-Sultan, in het westen van Rafah. Een Israëlische luchtaanval op het kamp op zondagavond kostte minstens vijfenveertig mensen het leven.

Macron ‘woedend over aanval’

De Franse president Emmanuel Macron schreef maandag op X: “Boos over de Israëlische aanval op Rafah waarbij veel ontheemden omkwamen. Deze aanvallen moeten stoppen. Er zijn geen veilige gebieden in Rafah voor Palestijnse burgers. Ik roep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en volledig respect voor het internationaal recht.”

Ook vanuit Nederland kwamen er duidelijke reacties. VVD-woordvoerder Buitenlandse Zaken Brekelmans: “Israël moet Hamas kunnen blijven uitschakelen, maar zoals de militaire operatie nu verloopt, kan dat niet doorgaan.” Demissionair premier Mark Rutte (VVD) riep Israël op om de uitspraken van het Internationaal Gerechtshof “streng” op te volgen. Ook pleitte hij voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gijzelaars.

Lees ook

Netanyahu noemt tientallen burgerdoden in Rafah door luchtaanvallen ‘tragische vergissing’

Minstens 45 inwoners van Gaza kwamen om bij de luchtaanval en de daaropvolgende beschietingen.

EU-buitenlandchef Josep Borrell riep Israël maandag opnieuw op om zich te houden aan de uitspraken van de rechtbank en de steun aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, te hervatten. Borrell was zo geprovoceerd dat hij woedend werd. Hij zei dat hij in deze context niet langer over Israël wilde praten, maar alleen over de regering-Netanyahu.

Kinderen verplaatsen puin in het vluchtelingenkamp.
Foto Eyad Baba/AFP

Unaniem

Nederland heeft maandag tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken een sterk pleidooi gehouden voor het bijeenroepen van de Associatieraad EU-Israël. De ministers hebben de Europese Commissie unaniem opgedragen een dergelijke bijeenkomst voor te bereiden.

Een ontmoeting als straf voor Israël? Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) gebeurt zoiets bijna nooit en is het een krachtig diplomatiek signaal. “Dit is een heel serieuze politieke stap die ook door Israël als zodanig zal worden gezien. Want dit betreft de breedte van alle samenwerking die de Europese Unie met Israël heeft. En die raad moet onze zorgen dus ook nog eens heel duidelijk maken.”

Een associatieovereenkomst regelt alle aspecten van samenwerking tussen de EU en derde landen, zoals overeenkomsten over handel en investeringen. De bijeenroeping van de raad betekent dat er reden is om de relatie te herzien – maar er worden nog geen concrete stappen gezet.

Een belangrijke politieke stap die ook door Israël als zodanig zal worden gezien

Kasteel Hanke Bruins
Minister van Buitenlandse Zaken over het bijeenroepen van de Associatieraad EU-Israël

“De diplomatieke klok tikt”, zegt Caspar Veldkamp, ​​woordvoerder buitenlandzaken van de NSC en oud-diplomaat, die ruime ervaring heeft in Israël en het Midden-Oosten. “Bij Israëlische vergeldingsoperaties zit er altijd een grens aan wat de internationale gemeenschap kan verdragen. Normaal gesproken probeert Israël een militaire operatie zo snel mogelijk af te ronden. Maar we komen nu in een fase die we de afgelopen decennia niet hebben meegemaakt: Israël loopt tegen zijn diplomatieke grenzen aan.” Sinds de massale terroristische aanval van Hamas op 7 oktober spant de regering zich in om de Israëlische wraak achter de schermen te managen. Ondertussen raakt ook Nederland zijn geduld kwijt.

“Dit is een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof”, zei Bruins Slot in Brussel. “Nederland respecteert de uitspraak van het hof en roept partijen ook op zich daaraan te houden. Ik heb vandaag ook gezegd dat we de onafhankelijkheid van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof moeten respecteren. En we moeten daar ook onpartijdig in zijn. Het helpt geenszins om druk uit te oefenen op deze instellingen. We moeten hier echt voor staan, voor het internationale recht.”

Palestijnen inspecteren de schade van een Israëlische aanval op een kamp bij Rafah waarbij tientallen mensen omkwamen.
Foto Haitham Imad / EPA

Export Nederland onderdelen F35

Maandag kwamen de relaties tussen Nederland en Israël verder onder druk te staan ​​door een nieuwe ronde van juridische strijd over de levering van onderdelen voor de Israëlische F-35 straaljager. Afgelopen februari oordeelde het Hof van Beroep in Den Haag dat Nederland de export van F-35 onderdelen (ook vanuit een distributiecentrum op vliegbasis Woensdrecht) moet staken, omdat Israël zich mogelijk schuldig maakt aan schendingen van het internationaal humanitair recht. Volgens de drie maatschappelijke organisaties die de zaak aanspanden, voert de staat het vonnis niet goed uit en is het nog steeds mogelijk dat Nederlandse onderdelen in Israëlische F-35’s terechtkomen – bijvoorbeeld in de nieuwe vliegtuigen die Tel Aviv bij de VS heeft besteld. De zaak dient op 28 juni.

Tel Aviv lijkt zich nu bewust te zijn van de westerse onvrede. Maandag maakte het Israëlische ministerie van Defensie bekend dat er een onderzoek wordt gestart naar de aanval op het tentenkamp in Rafah.

Lees ook

‘Israëlische leiders dachten dat ze de Palestijnen hoe dan ook onder controle konden houden’

Daniel Levy spreekt op 23 mei tijdens een protest voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de namen van 15.000 in Gaza vermoorde kinderen werden voorgelezen.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *