Vluchtelingen doelwit van wraakacties extreemrechts in VK: ‘Terug in de oorlog waar we vandaan komen’ | Buitenland

[ad_1]

De Syrische Belfastaar Abdelkader al Alloush kan het nog steeds niet geloven. Zijn supermarkt in de Donegall Road-buurt in het zuiden van de stad is na de anti-immigratieprotesten van dit weekend vrijwel tot niets gereduceerd. “Alles wat we hebben opgebouwd is weg,” vertelde hij zondag ontsteld aan een lokale krant.

In minder dan drie uur tijd verloor de oorlogsvluchteling naar eigen zeggen alles wat hij in drie jaar tijd had opgebouwd in de grootste stad van Noord-Ierland. De winkelruimte stond meer dan tien jaar leeg voordat hij er in 2020 begon met de bouw van zijn supermarkt. Volgens hem ging het goed, maar de Syriër kan nu helemaal opnieuw beginnen. De extreemrechtse demonstranten forceerden zaterdag het metalen rolluik van zijn winkel en vernielden bijna alles binnenin. De meeste producten werden uit de schappen getrokken en op de grond gegooid, meestal met beschadigde verpakking, waardoor de inhoud onbruikbaar werd.

De winkel en de stoep ervoor lagen zondag bezaaid met couscous, rijst en andere etenswaren. Met hulp van vrienden ruimde de supermarkteigenaar puin en zette hij producten veilig die nog verkocht konden worden.

Sam Yousef, net als de supermarkteigenaar lid van de Syrische gemeenschap in Belfast, zei dat ze moeite hadden om te begrijpen wat er was gebeurd. “We werken hard, proberen onze belastingen te betalen en een bijdrage te leveren aan de maatschappij en dan dit,” vertelde hij Het Ierse nieuwsVolgens hem is het geweld van zaterdag ‘een groot alarm dat er iets niet klopt.’

“Het bracht ons terug naar waar we vandaan kwamen, het oorlogsgebied in Syrië. We dachten dat we veilig zouden zijn toen we hier aankwamen, maar nu we dit zien, voelen we ons weer heel onveilig. Blijkbaar willen ze niet dat we ons veilig voelen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Abdelkader Al Alloush (R) met Sam Yousef van de Syrische gemeenschap in Belfast (L). Op de achtergrond helpen vrienden met het opruimen van het puin na de verwoesting van de supermarkt.

Abdelkader Al Alloush (R) met Sam Yousef van de Syrische gemeenschap in Belfast (L). Op de achtergrond helpen vrienden met het opruimen van het puin na de verwoesting van de supermarkt. © Videostill X

Moord op drie meisjes

Hij doelt op de anti-immigratieprotesteerders die sinds afgelopen maandag in meerdere steden vernielingen aanrichten als reactie op de dood van drie meisjes tijdens een Talyor Swift-dansles in Southport, Engeland. Ze waren doodgestoken door een 17-jarige jongen. Hij werd een paar uur na het drama gearresteerd en zit in de gevangenis op verdenking van moord en poging tot moord. De tiener komt van Bankeneen stadje een paar mijl ten noorden van Southport waar hij met zijn ouders woonde. Ze komen uit Rwanda en kwamen in 2002 naar het Verenigd Koninkrijk. Hij is zelf geboren in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Net als zijn oudere broer.

Het motief van de dader is nog onbekend, maar een terroristische daad wordt uitgesloten. De politie gaat ervan uit dat de verdachte alleen handelde en geen hulp kreeg van een medeplichtige. Na de aanval was er in meerdere steden en dorpen in het Verenigd Koninkrijk meerdere nachten lang onrust. Extreemrechtse demonstranten keerden zich tegen de politie in anti-immigratieprotesten, wat resulteerde in gewelddadige confrontaties met tientallen arrestaties en meerdere gewonde agenten. Dit weekend breidden de anti-immigratieprotesten zich uit. Zo was er zondag in het Noord-Engelse stadje Rotherham bij Sheffield een een hotel dat gebruikt werd om migranten te huisvesten werd bestormd.

Syrische en Soedanese vluchtelingen

De aanval doet denken aan de woedende menigte die zaterdagavond in Belfast eigendommen van mensen met een migratieachtergrond aanviel. De bedrijven waren voornamelijk eigendom van Syrische en Soedanese vluchtelingen, meldden Noord-Ierse media. Naast de supermarkt van Abdelkader al Alloush was ook het café-restaurant Bash het doelwit.

Volgens eigenaar Mohammed Idris werden zaterdagmiddag de ramen van zijn zaak vernield en staken demonstranten de zaak vervolgens in brand. De Soedanese ondernemer, die al 10 jaar in Noord-Ierland woont, zei dat hij de daders zijn naam hoorde roepen. “Het is triest en hartverscheurend om te zien hoe je familiebedrijf, waar je al je geld en energie in hebt gestoken, op deze manier ten onder gaat”, zei hij zondag met een diepe zucht in de zwartgeblakerde en volledig verwoeste horecazaak tegen de lokale ochtendkrant.



Een voertuig wordt in brand gestoken in Belfast, Noord-Ierland, na een anti-islamitisch protest buiten het stadhuis van Belfast op zaterdag 3 augustus 2024. (David Young/PA via AP)

Een voertuig wordt in brand gestoken in Belfast, Noord-Ierland, na een anti-islamitisch protest buiten het stadhuis van Belfast op zaterdag 3 augustus 2024. (David Young/PA via AP) © AP

Agenten van de Police Service of Northern Ireland houden de wacht bij een wegversperring in Belfast, Noord-Ierland, na een anti-islamitisch protest buiten het stadhuis van Belfast op zaterdag 3 augustus 2024. (David Young/PA via AP)

Agenten van de Politie van Noord-Ierland houden de wacht bij een wegversperring in Belfast, Noord-Ierland, na een anti-islamitisch protest buiten het stadhuis van Belfast op zaterdag 3 augustus 2024. (David Young/PA via AP) © AP

Agenten van de Politie van Noord-Ierland houden de wacht bij een wegversperring in Belfast, Noord-Ierland, na een anti-islamitisch protest buiten het stadhuis van Belfast op zaterdag 3 augustus 2024. (David Young/PA via AP) © AP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *