[ad_1]
Ze mochten twee weken vrij nemen, had premier Dick Schoof gezegd. Het was een dringend advies, zo liet de nieuwe premier weten. “Ik heb alle ministers van dit kabinet geadviseerd om minimaal één tot twee weken vakantie te nemen”, zei hij begin vorige maand tijdens het debat over de regeringsverklaring. Zo konden de ministers en staatssecretarissen ‘met een frisse start’ aan de volgende fase beginnen.
De volgende fase is meteen een cruciale voor het nieuwe kabinet: het omzetten van het hoofdpuntenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB in een regeerprogramma. De akkoorden die de vier coalitiepartijen medio mei presenteerden, telden in totaal 26 pagina’s – te weinig om een land te besturen. Overigens heb je daar geen dik programma voor nodig, zei premier Schoof eerder: het moet een ‘zo praktisch mogelijk’ pakket zijn. “Wat je mag verwachten is een uitwerking van de belangrijkste onderwerpen uit het hoofdpuntenakkoord, waarin doelstellingen, aanpak, planning en middelen duidelijk worden gemaakt, uiteraard met aandacht voor maatschappelijk draagvlak en haalbaarheid.”
Keuzes in schaarste
De afgelopen weken zijn de eerste handjes gelegd aan dat programma. Op veel ministeries hebben de verantwoordelijke ministers hun ambtenaren voor hun vakantie een handelingsplan meegegeven: zo zou het programma er ongeveer uit moeten zien. Zonder directe betrokkenheid van ministers en staatssecretarissen is dat vervolgens op de departementen uitgewerkt.
Maar het echte politieke handwerk begint pas, als de kabinetsleden langzaam terugkeren van vakantie. Dan blijkt dat een regeerakkoord meer is dan een serie ambtelijke concepten met een hoofdbestanddeel erdoorheen. Je kunt immers elke euro maar één keer uitgeven. Of nee, nog minder: het kabinet Schoof wil miljarden bezuinigen. Ook de strijd om de schaarse ruimte barst los: elke vierkante meter grond mag maar één keer worden gebruikt.
Deze keuzes lopen nu parallel aan de zomerbegrotingsonderhandelingen voor Prinsjesdag, waar doorgaans ook de coalitiepartijen bij betrokken zijn. Zo moet er op de derde dinsdag van september niet alleen een regeringsprogramma liggen, maar ook een Miljoenennota van de financiën van het land. Hoe die twee precies overlappen? De hoofdrolspelers zelf weten het nog niet precies, zo blijkt uit een enquête onder departementen in Den Haag.
Schoof is de baas
Wat het regeringsprogramma betreft, is er in ieder geval de intentie om het op te splitsen in de tien onderwerpen die ook in het regeerakkoord staan. Dus geen apart document per ministerie, hoewel het momenteel wel die kant op gaat. Zo staan zowel ‘wonen en volkshuisvesting’ als ‘infrastructuur’ in hetzelfde hoofdstuk van het regeerakkoord, maar werken de twee ministeries nog los van elkaar. “We doen gewoon ons eigen ding”, zegt een woordvoerder van minister Mona Keijzer (Wonen). “Ik denk dat we allemaal onze eigen punten insturen”, meldt ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Toch is het de bedoeling dat die puzzelstukjes de komende weken netjes op hun plek vallen. Formeel is het ministerie waar premier Schoof de scepter zwaait de baas. Maar hoeveel pagina’s per onderdeel mogen worden ingeleverd, wanneer moeten ze binnen zijn en op welke manier wordt er daarna binnen het kabinet onderhandeld? Ook bij het ministerie van Algemene Zaken is dat nog niet helemaal duidelijk. “Een overheidsprogramma is een nieuw concept, daar is nog geen vast proces voor”, zegt Schoof. “Het is nog even wennen, maar in de overtuiging dat dit de juiste weg is.”
Luister ook:
Het verbluffende debuut van het Schoof-kabinet
Lees ook:
Schoof is net in de Toren en moet weer weg
Oud-premier Mark Rutte wist de verhuizing van het Torentje drie jaar uit te stellen. Nu trekt de gemeente Den Haag een grens: premier Schoof moet over vier weken de Hofvijver verlaten.
[ad_2]