Postal service increasingly under pressure; PostNL needs gov’t support

[ad_1]

PostNL kampte in het tweede kwartaal van het jaar opnieuw met een daling van het aantal bezorgde brieven. De stabiliteit van de postdienstverlening staat onder druk, aldus het postbedrijf, dat nu geld vraagt ​​aan de overheid. PostNL pleit al langer voor een aanpassing van de postwet, waardoor er minder brieven bezorgd hoeven te worden.

Het aantal verwerkte brieven door het postbedrijf lag van april tot en met juni 1,3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. Als we de verkiezingspost niet meerekenen, zou dat zelfs een daling van 5,9 procent zijn. In de eerste zes maanden van het jaar was er sprake van een daling van 7 procent op jaarbasis. Een combinatie hiervan en hogere arbeidskosten zorgde ervoor dat de postafdeling in de eerste zes maanden een winst van ‘slechts’ een miljoen euro had.

“Dit illustreert de urgentie en noodzaak van verandering”, aldus CEO Herna Verhagen van PostNL in een verklaring. “We streven ernaar om onze postbezorging te veranderen naar standaard tweedaagse bezorging en uiteindelijk driedaagse bezorging.”

Verhagen voegde toe dat dit in andere landen al het geval is, waar de overheid postbedrijven financieel ondersteunt. “PostNL heeft het lange tijd alleen moeten doen. Wij geven nu aan dat we naast een aanpassing van het servicekader ook op zoek zijn naar financiële hulp om ervoor te zorgen dat de stabiliteit gewaarborgd kan blijven”, aldus de CEO.

Hoe hoog die financiële bijdrage is, wilde Verhagen niet zeggen. “Maar de winst van een miljoen euro over zes maanden is te laag. Zeker als je een goede werkgever wilt zijn. Daar zitten salarisverhogingen aan vast. En tegelijkertijd willen we blijven investeren in ons netwerk.”

In aanloop naar de aanpassing van de postwet doet de overheid momenteel onderzoek naar overbruggingsmaatregelen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het verlengen van de levertijd vanaf 2025. Wanneer de resultaten van het onderzoek verwacht worden, is nog niet bekend.

PostNL boekte in het tweede kwartaal een omzet van 795 miljoen euro, 3 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep bleef 12 miljoen euro over, vergeleken met 9 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal pakketten dat PostNL verwerkte, steeg in het tweede kwartaal met 6 procent.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *