Wie dynamisch energiecontract heeft, ontlast het overvolle stroomnet | Economie

[ad_1]

Mensen met een dynamisch energiecontract verbruiken op piekmomenten tot 19 procent minder elektriciteit dan mensen met een regulier contract. ‘Dit kan het elektriciteitsnet ontlasten.’

Dit stelt ANWB Energie na analyse van het verbruik onder 100.000 klanten. ANWB Energie is één van de aanbieders van zogenaamde dynamische contracten. Bij zo’n contract fluctueren de elektriciteitsprijzen per uur. Rond het middaguur – als er veel zonne-energie is – zijn deze vaak lager dan in de ochtend of avond rond etenstijd. Wie zijn energieverbruik slim afstemt op de prijzen, kan flink besparen. Uit de data blijkt dat gebruikers hun energieverbruik vooral naar de middag verschuiven. Het verbruik ligt dan 24 procent hoger, en een kwart van de gebruikers verbruikt tijdens die goedkope uurtjes zelfs 31 procent meer elektriciteit dan mensen met een regulier contract.

Een dynamisch contract leidt tot gedragsverandering, concludeert ANWB Energie, en is goedkoper. Volgens ANWB Energie gemiddeld 200 euro per maand en huishoudens met een elektrische auto profiteren zelfs van 1000 euro. “Door op deze momenten minder stroom te gebruiken, verminderen ze de druk op het elektriciteitsnet”, zegt Perry Lievaart van ANWB Energie.

Dat is deels waar, zegt netbeheerder Stedin. Het heeft weinig invloed op het landelijke probleem van een overvol energienet waardoor bedrijven niet meer aangesloten zijn. Maar op wijkniveau kan het helpen als er veel groene energie wordt verbruikt. Met name in wijken waar veel zonnepanelen staan ​​kan de spanning op zonnige dagen zodanig oplopen dat deze te hoog wordt voor de zonnestroominstallatie. De zonnepanelen schakelen dan uit.

Elektrische auto’s

ANWB Energie stelt dat het zeker een grote impact zou kunnen hebben als er in 2030 1,9 miljoen volledig elektrische auto’s op de weg zouden zijn. Als er vooral in de goedkope uren wordt opgeladen, kan de uitbreiding van het elektriciteitsnet iets worden beperkt. En hoe meer groene energie wordt verbruikt op het moment dat deze wordt opgewekt, hoe eerder de afhankelijkheid van dure fossiele energie zal verdwijnen.

Het aantal mensen met een dynamisch energiecontract neemt snel toe. Inmiddels hebben 243.000 huishoudens een dynamisch contract voor elektriciteit en 204.000 voor gas. Bij een dynamisch gascontract gelden dagprijzen. Begin dit jaar waren er nog maar 72.000 dynamische contracten. 25 bedrijven bieden de contracten aan, veel kleine bedrijven, maar ook een energiegigant als Eneco heeft een dynamisch contract.

“Wij denken dat het dynamische contract voor miljoenen mensen interessant is”, zegt Lievaart. Het voordeel kan groot zijn, zeker voor wie stroomvreters heeft zoals een elektrische auto, tenminste als het hem lukt om tijdens goedkope uren op te laden. In de zomermaanden is er soms zoveel groene energie dat er een negatieve prijs wordt gerekend. Iedereen die elektriciteit gebruikt, krijgt geld. Op de eerste zondag van juli was de prijs -43 cent voor drie uur, klanten met een dynamisch contract die hun auto op dat moment hadden opgeladen hadden een volle accu en kregen 14 euro.

“De verwachting is dat er in 2030 zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland zullen zijn. Dit stelt hoge eisen aan de elektriciteitsvoorziening en vergt ander gebruik van energie. Een volle autoaccu is goed voor ruim een ​​week energieverbruik voor een gemiddeld huishouden. Iedereen die slim laadt, kan in de toekomst zijn elektrische auto gebruiken als energieopslag. Met ANWB Energie wil de ANWB bijdragen aan een betaalbare transitie naar elektrisch rijden op schone energie.”

Een dynamisch contract is echter geen lichtpuntje. In tijden van een energiecrisis kunnen uur- en dagprijzen bovendien enorm stijgen en kan iedereen die geen financiële buffer heeft in grote problemen komen. Bij een regulier vast contract worden deze pieken afgevlakt doordat energiebedrijven vooraf energie inkopen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *