[ad_1]
Bert Huisjes treedt af als hoofdredacteur van omroep WNL, maar mag wel aanblijven als directeur. Dat concludeerde de raad van commissarissen van WNL vrijdag op basis van onafhankelijk onderzoek van KPMG naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Huisjes, meldt het ADVERTENTIEVolgens de raad is er geen sprake van ‘juridisch verwerpelijk grensoverschrijdend gedrag’, maar is er sprake van een ‘te directieve stijl en soms een grove bestuursstijl’.
In februari van dit jaar werd onthuld ADVERTENTIE dat Huisjes zich sinds 2011 schuldig maakte aan pesten, intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een angstcultuur. Na de onthullingen werd de hoofdredacteur geschorst, in afwachting van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek. Meerdere prominente journalisten en presentatoren van WNL, waaronder Sven Kockelmann, spraken na de mediastorm direct hun steun uit voor Huisjes en zeiden dat ze zich “helemaal niet herkennen in de beschuldigingen”.
Het ADVERTENTIE zegt in het bezit te zijn van een anonieme reactie van negen redacteuren op het besluit van de raad van toezicht. Daarin zeggen ze “verbaasd” te zijn over de gang van zaken en dat ze niet vooraf door de raad of door KPMG zijn ingelicht. Ze noemen het “zeer onwenselijk” dat Huisjes bestuurslid blijft. De redactie noemt het onderzoek, dat in opdracht van de omroep is uitgevoerd, dan ook “niet onafhankelijk” en spreekt haar verbazing uit over het feit dat ze het onderzoek zelf nooit hebben gezien.
WNL werd in een rapport dat in februari werd gepubliceerd door de commissie Van Rijn misstanden bij de gehele NPO. Een derde van de medewerkers bij WNL gaf de werksfeer een 5 of lager, bij de rest van de omroepen was dat gemiddeld een 6,4. Ruim negen op de tien mensen bij WNL ervoeren pesterijen, bij alle omroepen samen waren dat er drie op de vier.
[ad_2]