Excess mortality falls slower than expected in the Netherlands: report

[ad_1]

De oversterfte in Nederland daalt niet zo snel als werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe prognose van de Koninklijke Vereniging van Actuarissen (AG). “De oversterfte daalt elk jaar met een kwart, niet met de helft”, concludeerde de vereniging in een rapport. Oversterfte wordt gedefinieerd als een uitzonderlijke toename van sterfgevallen die samenvalt met een bepaalde gebeurtenis, zoals een epidemie.

De AG voorspelde een halvering van de oversterfte in 2022, “maar de cijfers voor 2022 en 2023 laten zien dat er nog steeds meer mensen sterven dan verwacht en dat dit aantal langzamer daalt.” Het onderzoek is gebaseerd op sterftecijfers tot en met 2023.

Volgens de voorspelling van de Royal Association of Actuaries zal er vooral een toename zijn in de kans op overlijden voor mensen ouder dan 55 jaar. De toename is groter voor vrouwen dan voor mannen. De impact van oversterfte is echter minimaal: voor pasgeboren jongens en meisjes in 2025 zal de levensverwachting met 0,1 jaar dalen. Mannen zullen dus gemiddeld 90,2 jaar oud worden en vrouwen 92,9 jaar.

De vereniging stelde dat er sinds 2020 sprake is van een stijging van de sterftecijfers in Nederland door de coronapandemie. “Volgens de Commissie Sterfte-Onderzoeken (CSO) is er nog steeds geen reden om aan te nemen dat de oversterfte permanent is, maar de daling van de oversterfte is wel naar beneden bijgesteld”, aldus de organisatie.

NSC-parlementslid Agnes Joseph diende eerder een motie in om de oorzaken van oversterfte nader te onderzoeken, zodat hieruit lessen kunnen worden getrokken voor toekomstig beleid.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *