[ad_1]
De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is het afgelopen jaar verder gedaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van de stichting Samen Tegen Voedingsvloer en het Centraal Bureau Levenstanhandel (CBL). Van de totale supermarktaankopen bereikte vorig jaar 0,89 procent de consument niet. In 2022 lag dat percentage nog boven de 1 procent.
De supermarktsector brengt sinds 2018 voedselverspilling in kaart. Ten opzichte van dat jaar is de verspilling met 35 procent afgenomen, aldus de WUR. Brood, voorgebakken brood en banket zijn nog steeds de categorie waar de meeste verspilling plaatsvindt. Van de producten in deze groep is vorig jaar 6,5 procent niet bij de consument terechtgekomen. Toch is de verspilling binnen deze categorie volgens de WUR al flink afgenomen, met 16 procent ten opzichte van 2022. Zo zetten supermarkten al langer in op het afzetten van brood, door broden van de dag ervoor met korting te verkopen.
Volgens de WUR hebben supermarkten ook maatregelen genomen om verspilling van vers vlees en verse vis tegen te gaan. Van de producten in deze groep bereikte vorig jaar uiteindelijk 1,4 procent de consument niet. Volgens de onderzoekers besteden supermarkten nu veel aandacht aan een beter voorraadbeheer als het gaat om vlees en vis. Daarmee wist de sector de verliezen met 37 procent te verminderen ten opzichte van 2022.
“Supermarkten zetten volop in op innovaties op het gebied van het verminderen van voedselverspilling”, vertelt algemeen directeur Marc Jansen van het CBL. Daarbij wordt bijvoorbeeld gewerkt met kunstmatige intelligentie (AI) om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. “Maar ook voor de huismerken van supermarkten worden nieuwe producten ontwikkeld op basis van reststromen, zoals pastasaus van overgebleven tomaten of koekjes en taart van overgebleven bananen.”
Het onderzoek werd donderdag gepresenteerd aan minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. “Ik ben blij om te zien dat er steeds minder voedselverspilling is in de detailhandel”, zei ze. “Onze boeren, vissers en tuinders werken elke dag ontzettend hard om de beste kwaliteit voedsel op ons bord te krijgen. Elke kilo die we onnodig weggooien, is er één te veel.”
[ad_2]