Is voor je kat veganistisch eten nou echt gezonder dan vlees eten?

[ad_1]

Katten kunnen baat hebben bij een veganistisch dieet. Dat was welkom nieuws voor veganisten. In het wetenschappelijk tijdschrift Plos Eén stelde in september dat veganistische katten minder vaak naar de dierenarts gaan, minder medicijnen gebruiken, minder ‘therapeutische’ voeding gebruiken en minder kwalen hebben dan vleesetende katten. Ze waren over het algemeen gezonder dan katten die een dierlijk dieet volgden, concludeerden de onderzoekers. Terwijl katten geboren carnivoren zijn.

Zou het echt? Kun je een kat met een gerust hart veganistisch laten eten?

Bel maar met Wouter Hendriks, hoogleraar diervoeding aan de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit. Geen goed idee, zei hij in 2018 NRC. Misschien was hij nu tot nieuwe inzichten gekomen.

Hij maakt er gehakt van

Als dat het geval zou zijn, zou dat zeker niet aan het nieuwe Britse onderzoek liggen. Het kost hem maar een paar minuten om er gehakt van te maken. Alleen de methode. Als je eigenaren via een enquête vraagt ​​naar het welzijn van hun kat, wat krijg je dan? “Deze eigenaren zijn waarschijnlijk behoorlijk gepassioneerd over hun visie.” Dat kleurt hun kijk op de kat en zijn gezondheid. Mensen die kritisch kijken naar voeding kunnen ook andere dingen doen die invloed hebben op de gezondheid van hun huisdier. Een vegan kat zal waarschijnlijk geen blokjes kaas krijgen en zal minder vaak overvoerd worden. Misschien kregen deze katten supplementen of vingen ze af en toe een muis.

“En kijk eens naar de leeftijd van de katten”, zegt Hendriks. De veganistische katten in het onderzoek waren gemiddeld bijna twee jaar jonger dan de vleeseters. En hé! De oudste veganistische kat was zestien, de oudste vleesetende kat was 24. Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen dat vleesetende katten ouder worden. Maar het is duidelijk: er worden hier appels en peren vergeleken. Dat het onderzoek is betaald door ProVeg International, een organisatie die de consumptie van dieren wil terugdringen, en is uitgevoerd door een onderzoeker die tevens dierenactivist is komt de geloofwaardigheid ook niet ten goede.

Prooi-eter

Het Britse onderzoek bewijst dus niet dat veganistische katten gezonder zijn. Maar dat betekent niet dat een veganistisch dieet noodzakelijkerwijs slecht is. “Je kunt een paard ook vlees geven”, zegt Hendriks. “Maar kijk naar de fysiologie en evolutie van de kat en er is maar één conclusie: de kat is een echte carnivoor. Of specifieker: een prooi-eter.”

Laten we teruggaan naar de basis: het spijsverteringsstelsel van de kat is kort en snel, hij heeft een kleine maag die relatief weinig voedsel kan bevatten en een onderontwikkelde dikke darm die is ontworpen om niet te gisten. Plantaardige eiwitten zijn voor een kat lastiger te verteren en kunnen leiden tot een grotere aanmaak van stoffen in de dikke darm die in hoge concentraties darmbeschadigingen, diarree of bloed in de ontlasting kunnen veroorzaken. “Dat wordt onvoldoende benadrukt”, zegt Hendriks. Zonder vlees bestaat het risico op tekorten aan B-vitamines, vitamine D3 en taurine – een aminozuur dat katten nodig hebben om te voorkomen dat ze blind worden. Als de urine niet zuur genoeg is, ontstaat er blaasgruis of stenen.

Het advies is duidelijk: liever niet. Maar veganisten accepteren dat misschien niet. En ze hebben gelijk: er zijn veganistische voedingsmiddelen die aan de eisen voldoen, inclusief toegevoegde taurine. Kies voor een grote fabrikant, zou Hendriks adviseren, met de kennis en productieprocessen om constante kwaliteit te leveren. “Maar toch vraag ik me af: waarom moet de kat meegaan in jouw levensfilosofie? Wil je niet het beste voor je kat?”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *