[ad_1]
Het ministerie van Financiën blijft in 2025 werken met zelfstandigen die volgens het arbeidsrecht eigenlijk in loondienst zouden moeten zijn. gezegd Staatssecretaris van Belastingen en Belastingdienst Folkert Isdinga (NSC) donderdag tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer.
Het werken met zelfstandigen in deze zogenaamde schijnconstructies is sinds 2016 verboden, maar de Belastingdienst handhaaft dit verbod niet. Dat verandert vanaf 1 januari 2025: overtreders kunnen vanaf die datum een waarschuwing of zelfs een naheffingsaanslag verwachten.
Onder die overtreders bevindt zich Idsinga’s eigen ministerie van Financiën. In juni van dit jaar telde het departement duizend potentiële schijnzelfstandigen. Het merendeel van hen werkt voor de Uitvoeringsorganisatie voor de Invordering van Uitkeringen (UHT), de organisatie die zich bezighoudt met compensatie voor slachtoffers van het uitkeringsschandaal.
Geen uitzondering
Bij andere departementen bouwt het ministerie het werk met zelfstandigen af, maar voor de UHT maakt het een uitzondering, aldus de staatssecretaris. De Belastingdienst – die ook onderdeel is van het ministerie van Financiën – blijft controles uitvoeren.
Of dit betekent dat de belastingdienst een toeslag op de UHT zal heffen, is onduidelijk. Volgens Idsinga “zal de overheid zich ook aan haar eigen wetten moeten houden” en “zal er geen uitzondering worden gemaakt in het handhavingsbeleid voor overheidswerkgevers.”
Idsinga zei echter ook dat hij niet “hysterisch” zou controleren op schijnzelfstandigheid. “Er zijn nu tachtig belastinginspecteurs die schijnzelfstandigheid controleren en dat blijven er tachtig”, aldus de staatssecretaris.
Lees ook
De Belastingdienst treedt nauwelijks op tegen schijnzelfstandigheid
[ad_2]