Zes jaar cel geëist tegen Italiaanse minister om tegenhouden migrantenschip | Buitenland

[ad_1]

Het Openbaar Ministerie in Palermo heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen voormalig minister van Binnenlandse Zaken en huidig ​​vicepremier Matteo Salvini, die in 2019 een schip van een ngo met migranten de toegang tot de haven van Lampedusa weigerde.

In de zomer van 2019 strandde het Spaanse NGO-schip Open Arms, met 147 migranten aan boord, negentien dagen voor de kust van Lampedusa nadat het meerdere keren was gevraagd om aan te meren in de haven van het Italiaanse eiland. Matteo Salvini, toen minister van Binnenlandse Zaken en nu minister van Infrastructuur en vicepremier, weigerde het schip de haven van Lampedusa binnen te laten.

De patstelling tussen de minister en Open Arms, dat de 147 migranten in de dagen ervoor uit de Middellandse Zee had opgepikt, werd pas opgelost nadat een rechter in Agrigento, Sicilië, ten gunste van de NGO oordeelde.

‘Iedereen op zee moet gered worden’

Volgens het Openbaar Ministerie in Palermo was minister Salvini vijf jaar geleden schuldig aan vrijheidsberoving en machtsmisbruik en eiste hij zaterdagmiddag in de rechtszaal in Palermo een gevangenisstraf van zes jaar tegen de vicepremier. “Op zee moet iedereen gered worden”, motiveerde aanklager Ferrara zijn eis. “Ongeacht de classificatie van de drenkeling: migrant, bemanningslid of passagier.”

Volgens Ferrara kan alleen het vasteland van een veilig land als veilige haven worden beschouwd, niet een schip of een onveilig land. “Tunesië of Libië kunnen niet als veilige haven worden beschouwd.”

‘Politiek proces’

Giulia Bongiorno, de advocaat van Salvini, noemt het “een politiek proces tegen het beleid van de regering-Conte.” Als minister van Binnenlandse Zaken onder premier Conte wilde Salvini alle Italiaanse havens sluiten voor migranten die door schepen in de Middellandse Zee werden opgepikt en naar Italië werden gebracht. “Het was overheidsbeleid om de migranten eerst te verdelen (onder andere Europese landen, red.) en ze vervolgens van boord te laten gaan,” betoogde Bongiorno ter verdediging, volgens welke de minister niet als enige verantwoordelijk was voor het tegenhouden van migranten. “U weet heel goed dat dit beleid werd gesteund door de hele regering, inclusief de premier zelf.”

Salvini zelf was niet aanwezig in de rechtbank, maar verdedigde zijn actie met een bericht op X. “Ik riskeer 15 jaar gevangenisstraf omdat ik mijn woord aan de kiezers houd”, schreef hij een paar uur voor de eis. “Ik zou alles opnieuw doen: de grenzen verdedigen tegen illegale immigranten is geen misdaad.”

De reacties op de eis lopen precies langs politieke lijnen. Premier Meloni noemt de eis ‘een serieus precedent’, de oppositie vindt dat mensenrechten voor nationale grenzen gaan.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *