De BBB draait en steunt pijnlijke landbouwmaatregelen

[ad_1]

Ook de BBB ontkomt niet aan pijnlijke landbouwmaatregelen. Minister Femke Wiersma (BBB) ​​neemt maatregelen om de veestapel in Nederland op termijn te verkleinen. In tegenstelling tot de stikstof- en natuurplannen van Rutte IV lijkt Wiersma grotendeels mee te gaan in de mestmaatregelen van haar voorganger Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie). Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan NRC na berichten over gelekte plannen in De Telegraaf op donderdag.

Deze ommekeer is opvallend, aangezien het BBB een uitgesproken tegenstander was van Adema’s mestplan toen het in april werd uitgebracht. Demissionair minister Adema presenteerde vervolgens een reeks plannen om in 2026 het lagere mestplafond te halen – waarmee een einde kwam aan de mestuitzondering die Brussel jarenlang aan Nederland had verleend. Adema wilde 4 miljard euro vrijmaken voor deze mestplannen. Hoeveel geld Wiersma beschikbaar stelt, is nog niet bekend.

Het miljardenplan van Adema had als doel de hoeveelheid mest te verminderen door een minimum aantal hectares grasland per dier vast te stellen. Ook zou de melkveehouderij minder mestrechten krijgen en werd er geld vrijgemaakt voor nieuwe, vrijwillige opkoopregelingen. De maatregelen zouden de veestapel verkleinen om te voldoen aan de Europese mestregelgeving.

Lees ook

Hoeveel bewegingsruimte heeft minister Femke Wiersma in Brussel? Afschaffen van de huidige regels kan tot wrevel leiden

Minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur - BBB) voorafgaand aan een Kamerdebat. Foto Bart Maat

Boetes

Tot ongenoegen van BBB-fractieleider Caroline van der Plas, die niet vond dat de “miljarden om nog eens duizenden boeren uit te kopen” “de bedoeling” was. In de weken die volgden, vroeg ze Adema schriftelijk wat de consequenties zouden zijn als Nederland zich niet aan de mestregels van Brussel zou houden. Adema antwoordde dat het “zeer waarschijnlijk” was dat er “zware dwangsommen” zouden volgen.

Nu lijkt het erop dat Wiersma de plannen van Adema grotendeels overneemt. Zo wil ze ook het aantal dierenrechten voor varkens- en pluimveehouderijen verminderen (wat resulteert in minder vee) en het aantal fosfaatrechten voor de veehouderij (wat betekent dat ze minder mest hoeven te gebruiken). Ook komt het kabinet met innovatieregelgeving, schreef De Telegraaf.

Het BBB komt tegemoet aan de wensen van coalitiepartners VVD en NSC, die het plan van Adema steunden

Vrijdag presenteert het kabinet naast het regeerakkoord ook een mestplan. Dan worden details verwacht over de maatregelen die Wiersma wil nemen. En dan moet duidelijk worden welke accenten de minister zelf legt en of zij delen van het Adema-plan gaat afzwakken om de boeren tegemoet te komen.

De BBB heeft zich altijd geprofileerd als een voorvechter van het behoud van de landbouwsector. Zo was de partij fel gekant tegen dwangmaatregelen, zoals het gedwongen opkopen van piekvervuilers, de grootste stikstofuitstoters. Ook werd onder invloed van de BBB in het hoofdakkoord de passage opgenomen dat er geen “richting naar gedwongen vermindering van de veestapel” komt. Ook zal er geen “gedwongen onteigening” plaatsvinden, zoals de PVV, BBB, NSC en VVD voor de zomer overeenkwamen.

Coalitiepartners

Deze gelekte maatregelen van Wiersma komen echter ook neer op een reductie, wat voor de achterban van het BBB en de agrarische sector erg gevoelig ligt. Tegelijkertijd is het een relatief zachte aanpak die niet direct leidt tot een grote reductie van de veestapel. Pas op langere termijn zal de aanpassing van het totale aantal vergunningen effect hebben. De vraag is of dat voldoende is om de mestcrisis te verlichten.

In de wending die de BBB hierin maakt, komt ze tegemoet aan haar coalitiepartners VVD en NSC, die voorstanders waren van Adema’s plan. Deze partijen stelden de minister vorige week in de Tweede Kamer scherpe vragen en benadrukten dat ze snel met alternatieven moest komen na het schrappen van de stikstof- en natuurplannen van Rutte IV.

LTO is boos

De belangengroep van de boeren
over de mestbrief van minister Wiersma

De BBB brengt zichzelf echter in een lastig parket ten opzichte van haar achterban. Jarenlang beloofde de partij dat ze het anders zou doen als ze eenmaal in het kabinet zou zitten. De vraag is of de agrarische sector de nakoming van die belofte, zoals die nu blijkt uit de gelekte mestmaatregelen, zal accepteren.

De grootste boerenbelangenorganisatie LTO reageerde donderdagochtend verontwaardigd over het nieuws. De organisatie was “walgelijk” over de berichtgeving en verwees naar het eigen mestplan dat ze aan minister Adema presenteerde. LTO wil dat de mestuitzondering die Nederland al jaren in Brussel heeft, wordt verlengd in ruil voor minder diervergunningen. Adema had eerder al aangegeven dat hij voor zo’n nieuwe uitzondering geen Europese ruimte zag. Maar het nieuwe kabinet wil, zo staat in het hoofdakkoord, “er alles aan doen” om de intrekking van die mestuitzondering “terug te draaien”.

Lees ook

Een uitweg uit de mestvaalt: vier vragen over de complexe wisselwerking tussen poep, plas en gewassen

Een boer strooit meststof op zijn land.




[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *