[ad_1]
“A12, ben je er klaar voor?”, roept zanger Abel van punkband Hang Youth zaterdagmiddag in de microfoon naar het publiek, dat massaal op het snelwegasfalt staat en de snelweg van en naar Den Haag blokkeert voor al het verkeer. “Wat willen we? Klimaatrechtvaardigheid!”
De A12 is vol en de A12 schreeuwt terug. Vuisten gaan de lucht in, vlaggen, borden met slogans. En hop: daar zijn de harde akkoorden van het nummer Alles moet betermet zijn geschreeuw ‘alles moet beter en iedereen weet het!’, zo luid dat de tot podium omgebouwde vrachtwagen heen en weer schudt.
Er heerst spanning bij de Extinction Rebellion-demonstratie in Den Haag op zaterdag. Spanning, want vanmiddag staakt de politie. Wat valt er dan te verwachten? En: zijn de demonstranten veilig? Dezelfde politie die eerder hardhandig ingreep, is immers ook nodig voor bescherming.
Vrienden
Extinction Rebellion heeft de activisten dus goed voorbereid. Ze hebben bijna allemaal een nummer op hun armen geschreven en ze kregen allemaal een maatje aangewezen. Als iemand wordt gearresteerd, kan deze buddy direct de anderen inlichten. De deelnemers hebben een actietraining gevolgd en zijn geïnstrueerd om niet met de pers te praten. De klimaatactivisten zijn op hun hoede; bij eerdere demonstraties werden tientallen deelnemers met zware tussenkomst gearresteerd.
“Ik vind het heel eng en heel spannend om mee te doen,” zegt dominee en leraar Chris, een man van middelbare leeftijd uit het noorden van het land. Hij heeft een spandoek om zijn nek hangen. ‘God, Johannes 3:16a,’ staat erop. “Ik doe dit liever niet, ik ben een zeer wetgetrouwe burger. Maar ik denk dat ik gerechtvaardigd ben om op te staan tegen de autoriteiten als ze niet goed voor hun onderdanen zorgen. Ik vraag om vergeving als wat ik doe verkeerd is, maar ik denk dat dit is wat het hoort te zijn.” Dan ontstaan er vermoedens. “Hoe weet ik nou eigenlijk dat je bent wie je zegt dat je bent?”
Toch blijft Chris bij zijn verhaal. Op één voorwaarde: hij wil zijn naam geven, maar hij wil niet dat zijn achternaam uit de krant verdwijnt. “Ik wil niets riskeren.”
‘Denkend aan Holland zie ik dode rivieren langzaam stromen door groen woestijnland’, staat er op een bord dat boven de menigte uittorent, gebaseerd op het gedicht van Hendrik Marsman. ‘Stop nu met fossiele subsidies’, staat er op een van de talloze andere borden. En op een groot bord: ‘Deze weg loopt dood’.
Geen aandacht op het Malieveld
“Wij zijn er voor de generaties van morgen”, zegt Greetje de Haan uit Bunnik (72), die omringd wordt door andere uitgesproken oma’s van de actiegroep Grootouders voor het Klimaat. “Niet uit eigenbelang. We zouden andere leuke dingen doen. Maar aandacht is nodig. Die krijgen we niet door braaf rond het Malieveld te lopen.”
Demonstrant Barbara Stok, een cartoonist, barst even later op het asfalt in tranen uit als een jonge deelnemer een militant gedicht voordraagt. “Ik vind dit eng. Gisteravond twijfelde ik nog: moet ik dit doen? Het is niet zwart-wit, het is grijs. Er zijn ook veel mensen die tegen deze actie zijn, en dat snap ik. Ik houd helemaal niet van demonstreren. Maar ik wil altijd doen wat ik wil dat iedereen doet. En ik wil dat er veel mensen naar deze actie komen.”
Niet de laatste keer
Vijf uur, dat tijdstip wordt de hele dag door de demonstranten genoemd, en even voor vijf uur wordt duidelijk waarom: ineens is de politie massaal aanwezig, net als tijdens de vorige demonstraties hier. Busjes rijden de tunnels in, stapvoets, en vanuit een van die busjes wordt omgeroepen dat wie niet gearresteerd wil worden, nu alsnog mag vertrekken.
De meesten geven gehoor, een paar honderd ‘klimaatrebellen’ niet. Ze blijven zitten, zien waterkanonnen naderen en worden vervolgens gearresteerd. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten er op de A12 waren. In totaal zijn er 370 gearresteerd, zo meldt de politie op X. Ook de boodschap van Extinction Rebellion op X is duidelijk. ”We komen terug, met nog veel meer.”
Lees ook:
Extinction Rebellion: ‘Tata overschrijdt grenzen met nazimetaforen en roept op tot geweld’
Medewerkers van Tata Steel stuurden in besloten groepen radicale uitspraken over een klimaatactie van Kappen met Kolen, een actiegroep gelieerd aan Extinction Rebellion. Extinction Rebellion reageerde geschokt.
[ad_2]