Vier kilo speed gevonden in koelkast van man in woonwijk in Meppel. OM: hij smokkelde ook drugs naar buitenland

[ad_1]

Bij een inval in de koelkast van een woning in de wijk Haveltermade in Meppel trof de politie bijna 4,5 kilo aan snelheid aan. De bewoner is aangehouden in Nijeveen, waar hij met zijn vriendin en kind verbleef.

Volgens het Openbaar Ministerie was de Meppeler (31) ook betrokken bij de export van drugs naar het buitenland. Hij had ruim 37.000 euro in zijn bezit terwijl hij weinig tot geen legaal inkomen had. Dat heeft de officier van justitie donderdag gezegd tijdens een zitting in de rechtbank in Assen.

De drugs in de woning in Meppel werden gevonden tijdens een politie-inval op 17 juli dit jaar. De verdachte zit sindsdien vast.

Gecodeerde berichten

Volgens het Openbaar Ministerie hebben speurders de man opgespoord via berichten op EncroChat. Het Franse bedrijf achter EncroChat leverde speciale telefoons voor gecodeerde communicatie. Volgens de politie werden de apparaten vooral gebruikt door criminelen. Rechtbanken hebben inmiddels ook veel verdachten veroordeeld op basis van EncroChat-berichten.

Er lopen nog tientallen strafzaken waarin cryptocommunicatie als bewijsmateriaal wordt aangevoerd, zoals die tegen de Meppeler. Het Openbaar Ministerie stelt dat hij degene was die zichzelf roze cobra noemde in de chats. De man zou heroïne, cocaïne en crystal meth hebben verkocht. Ook wordt hij ervan verdacht hennep naar het buitenland te exporteren. ‘Hij heeft lijnen naar Duitsland en Spanje,’ zei de officier. “Het is duidelijk dat de verdachte tot aan de arrestatie intensief betrokken was bij de drugshandel.”

De advocaat van de man vroeg de rechtbank om hem – ondanks een negatief advies van de reclassering – in vrijheid te stellen in afwachting van de inhoudelijke zitting. “Ik maak me zorgen over het tempo van deze zaak en betreur het dat we nog geen definitief dossier hebben en dat er geen idee is wanneer het klaar zal zijn. Er is echter een volgende pro forma hoorzitting gepland. Dat zijn alarmsignalen. zal nog lang duren.”

‘Ik wil voor mijn gezin zorgen’

Volgens de advocaat zou de Meppeler bij zijn vrijlating direct aan de slag kunnen. “Hij heeft dagbesteding en inkomen.” De man vertelde dat hij sinds 1 juli van dit jaar met zijn vriendin en hun kind in Nijeveen woonde. Het huis in Meppel stond nog op zijn naam, maar hij wilde het onderverhuren.

Volgens hem lag de beoogd huurder ook al een tijdje op de bank in zijn woning te slapen terwijl hij in Nijeveen woonde. De rechter vroeg wie die man was. ‘Een vriend van mij,’ zei hij. De verdachte wilde de naam van die vriend niet noemen. De Meppeler zei dat hij graag uit de gevangenis zou willen komen. “Ik hoop dat ik voor mijn gezin kan zorgen en dat ik tot het proces wordt vrijgelaten.”

Blijft in de gevangenis

De rechtbank is het hier niet mee eens. De man blijft in ieder geval tot de volgende zitting in januari in hechtenis. De strafzaak zal nog niet inhoudelijk worden behandeld. Een 34-jarige man die ook werd gearresteerd tijdens de inval in juli is, voor zover bekend, op vrije voeten.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *