Zonneparken op landbouw- en natuurgronden in principe verboden

[ad_1]

Zonneparken en weilanden op landbouw- en natuurgronden zijn vanaf 1 januari niet meer toegestaan ​​vanwege de grote vraag naar schaarse ruimte. Dat mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden, zo blijkt uit de nieuwe voorkeursvolgorde voor plekken waar zonne-energie mag worden opgewekt die demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet heeft in overleg met provincies, gemeenten en waterschappen nieuwe afspraken gemaakt voor de plaatsingsopdracht van zonnepanelen. Deze moeten in de eerste plaats op daken en gevels worden geplaatst, maar ook op kassen, industrieterreinen, stortplaatsen en boven parkeerplaatsen. Vervolgens kijken we naar ongebruikte terreinen in de bebouwde kom en later naar ongebruikte terreinen in het landelijk gebied.

Voor nieuwe zonneparken op landbouw- en natuurgronden worden, op enkele uitzonderingen na, geen vergunningen meer verleend. Als het landbouwgrond betreft die op termijn een andere bestemming krijgt, zoals wonen, kan er alsnog toestemming worden verleend, zo is afgesproken. Of als de aanleg ervan bijdraagt ​​aan het terugdringen van de zogenaamde netcongestie.

De zonneparken en weilanden moeten passen in het overbelaste elektriciteitsnet en passen in het landschap, schrijft De Jonge, mede namens aftredend klimaatminister Rob Jetten, aan de Kamer. De ‘voorkeursvolgorde van zon’ is door de provincies wettelijk vastgelegd in de provinciale regelgeving.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *