Schietpartij in Lewiston is de 565ste van het jaar, en tevens de dodelijkste

[ad_1]

De politie zoekt nog steeds naar de schutter die woensdagavond 19.00 uur lokale tijd om zich heen begon te schieten in onder een ander bowlingcentrum en een restaurant in Lewiston, in de Amerikaanse staat Maine. Aan lokale media onafhankelijke de politie dat er minstens zestien dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het aantal doden zal waarschijnlijk nog toenemen – gelijktijdig het aantal gewonden, dat wordt nu geschat op enkele tientallen.

Deze cijfers maken de schietpartij in Lewiston de grootste in de VS sinds mei 2022. Toen schoot de 18-jarige Salvador Ramos op een basisschool in Uvalde (Texas) negentien kinderen en twee leraren dood. Ramos zou eenzaam zijn, gepest worden en een lastige thuissituatie hebben gehad. Toen hij achttien werd, kocht hij juridisch twee AR-15 geweren. Hij verraadde de school en begon te schieten. Na schoten van de politie kwam hij ter plekke om het leven.

565 schietpartijen in 2023

De schietpartij in Lewiston is de 565e massale schietpartij in de VS in 2023, stelt The Gun Violence Archive, een non-profitarchief dat gegevens over schietgeweld in de VS verzamelt. Een massabeschieting is een schietincident waar vier of meer mensen worden verwond of omkomen. Als het dodental van zestien slachtoffers klopt, is de schieting in Maine de grootste in twee jaar tijd.

null Beeld Bart Friso

BeeldBart Friso

De meest dodelijke schieting vond plaats in 2017 in Las Vegas tijdens een muziekfestival, toen meer dan vijftig mensen werden doodgeschoten door de 64-jarige Stephen Paddock. Zeker vijfhonderd mensen beïnvloeden. Bij de grote van de massabeschietingen blijft het dodental eindigen onder de tien.

Begin dit jaar vielen elf dodelijke slachtoffers toen een schutter het vuur opende in een dansstudio in Monteray Park, Californië. In de zaal werd op dat moment Chinees Nieuwjaar gevierd. De schutter, de 72-jarige Huu Can Tran, werd dertig kilometer van de studio in zijn auto aangetroffen, waar hij zijn eigen leven had beëindigd.

Ook vond ik in mei een schietpartijplaats bij een winkelcentrum in Allen, Texas. Acht mensen werden doodgeschoten en zeven impacten gewond. Schutter Mauricio Garcia (33) schoot met een AR-15 geweer en mislukte gevechtsuitrusting. Garcia bleek achteraf nazistisch gedachtegoed aan te hangen en werd door de overeenkomstige politie uitgeschakeld bij het winkelcentrum.

15.477 doden door vuurwapengeweld

De vele schietingen maken 2023 een jaar met uitzonderlijk veel wapengeweld ten opzichte van andere jaren in de VS. In juli stond het getal van massabeschietingen al op vierhonderd. Dit was het eerste gegeven dat dit getal werd verwijderd sinds 2013 – het jaar dat het Gun Violence Archive begon met tellen. In 2019 waren voor het eerst meer dan vierhonderd massabeschietingen uitgedrukt in één jaar. Dit jaar staat de teller al op 565.

In totaal zijn er in de VS 15.477 doden gevallen door geweld met wapens, meldt The Gun vuur Violence Archive. Dit betreft totaal moord, ongelukken, doodslag en zelfverdediging en is exclusief de slachtoffers van de schietpartij in Lewiston woensdagavond. Het aantal vuurwapens per persoon ligt in de VS het hoogste ter wereld. Per 100 burgers zijn 120,5 vuurwapens in bezit, blijkt uit de Small Arms Survey in 2018. Bij het tweede land op de lijst, Jemen, zijn dit er 52,8.

Politiek betrokken

Vaak wordt wetgeving rondom wapenbezit veroorzaakt als oorzaak voor de vele schietingen in de VS. Het dominante van wapenbezit blijft een politiek gevoelig onderwerp in het land. Van alle inwoners van de VS wil 57 procent strenge wetgeving om vuurwapens te installeren. Ongeveer een derde van de bevolking wil de wetten in de huidige staat behouden en tien procent zal een versoepeling, blijken uit een studie van Amerikaans onderzoeks- en adviesbureau Gallup uit 2022.

Organisaties als de National Rifle Association (NFA) investeren veel geld in de lobby om de wetten te behouden als ze versoepelen. Tien staten zoals Californië hebben vergelijkbare stappen gezeten om het bezit van bepaalde geweren te verbieden. Aan de andere kant versoepelen andere staten de wetgeving. In april werd Florida op 26e staat het dragen van een handpistool zonder vergunning gelegaliseerd.

Lees ook:

Zeker 16 doden bij schietpartij in Amerikaanse staat Maine

Zeker 16 mensen zijn gedood en geproduceerd bij een massaschietpartij in de plaats Lewiston in de staat Maine. De politie heeft een klopjacht geopend op de mannelijke dader met een semi-automatisch vuurwapen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *