[ad_1]
President Emmanuel Macron kondigde het eind juli met een strenge blik aan: na het geweld het is tijd voor “bestellen, bestellen, bestellen.” In een televisietoespraak reageerde de president op de dagen van rellen die in Frankrijk hadden plaatsgevonden na de dood van de 17-jarige Nahel, een Frans-Algerijnse tiener die eind juni door een politieagent werd doodgeschoten omdat hij weigerde te stoppen. bij een verkeersstop. “Ons land heeft behoefte aan het herstel van het gezag op elk niveau, en vooral binnen gezinnen”, zei hij.
Drie maanden later maakte de Franse regering deze belofte waar: donderdag kondigde premier Élisabeth Borne in het bijzijn van 250 burgemeesters van zwaar getroffen gemeenten maatregelen aan om relschoppers en hun ouders in het gareel te krijgen. Zo wil het kabinet het mogelijk maken om ‘jonge delinquenten’ verplicht op te nemen in heropvoedingsprogramma’s van de jeugdzorg. In sommige gevallen onder toezicht van soldaten, zodat zij “waarden van discipline en zelfverbetering” aan de jongeren kunnen overbrengen. En de boete voor het overtreden van de avondklok moet omhoog.
Ouders moeten ook betalen. Borne wil het onder meer mogelijk maken om ouders van relschoppers te dwingen een ‘cursus ouderlijke verantwoordelijkheid’ te volgen. Ouders moeten ook tot een taakstraf kunnen worden veroordeeld als zij ‘hun onderwijsverantwoordelijkheden hebben ontlopen’. Ook relschoppers die spullen kapot hebben gemaakt zouden verplicht moeten worden om, samen met hun ouders, een donatie te doen aan slachtoffersorganisaties.
Lees ook
Rechtszaken in Frankrijk laten zien hoe hoge spanningen zijn opgelopen tussen Franse gekleurde jongeren en de politie
Strenge toon
De maatregelen moeten weerspiegelen dat er in Frankrijk geen straffeloosheid voor rellen bestaat. De autoriteiten reageren dus op de – volgens peilingen – de breed gedeelde wens in Frankrijk om hard op te treden tegen relschoppers. Tijdens de rellen Na de dood van Nahel werden 12.000 auto’s uitgebrand, 2.500 gebouwen beschadigd en 3.500 mensen gearresteerd.
Maar er zijn ook zorgen, vooral aan de linkerkant van het politieke spectrum. Zo schrijft de Groene parlementariër Benjamin Lucas Hij stelt dat de regering beleid moet implementeren om sociale problemen in achtergestelde gebieden, zoals “ondraaglijke stedelijke segregatie”, op te lossen. “Deze maatregelen zijn de zoveelste vorm van geweld tegen de bewoners van deze arbeiderswijken.” Anderen argumenteren dat Borne met deze reactie het bestaan van politiegeweld en repressie ontkent.
[ad_2]