Thierry Baudet op het hoofd geslagen met oranje paraplu voor lezing aan universiteit in Gent | Politiek

[ad_1]

MET VIDEOThierry Baudet werd bij aankomst aangevallen voor een lezing aan de universiteit van Gent, België. De FVD-leider werd met een voorwerp op het hoofd geslagen, meldt de Gentse politie.

Ondanks de aanwezigheid van veel beveiligers en politieagenten slaagde een man erin om op Baudet af te lopen en hem met een oranje, opvouwbare paraplu op zijn hoofd te slaan. De aanvaller werd snel tegen de grond getackeld en gearresteerd. De man riep in het Russisch leuzen tegen het fascisme en tegen Poetin.

Baudet werd in veiligheid gebracht, hij raakte niet ernstig gewond, maar volgens Freek Jansen van Forum voor Democratie was hij bang. “Dit is heel vervelend, heel beangstigend. Het verhaal gaat dat de jongen sinds vanmiddag in een baai op Thierry wacht. Of dit waar is weten we niet, maar het is toch wel heel bizar. Thierry heeft pijn in zijn hoofd, maar wilde toch spreken. Dat is wat hij nu doet. De sfeer in de kamer is goed. Maar de angst is er. We kwamen in een min of meer beveiligd gebied met veel politie en iedereen moest zijn tas openmaken, maar blijkbaar kon dit toch gebeuren.”

Politicus Thierry Baudet wordt bij aankomst in de aula van de Universiteit Gent aangevallen door een man met een paraplu.
Politicus Thierry Baudet wordt bij aankomst in de aula van de Universiteit Gent aangevallen door een man met een paraplu. © Didier Verbaere

‘Absolute veroordeling’

– Politici reageren boos en verontwaardigd op de aanval. “Volkomen onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen”, twittert Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). “Geweld mag nooit worden getolereerd. De vrijheid van meningsuiting moet worden beschermd en de dader moet worden vervolgd.” Timmermans hoopt dat het goed gaat met Baudet.

Ook D66-fractieleider Jan Paternotte hoopt dat de dader vervolgd wordt. “Deze aanval verdient niets anders dan absolute veroordeling. Iedereen die met geweld zijn zin wil krijgen, is nooit een democraat.” Zijn partijgenoot Joost Sneller reageert kort: “Blijf uit de buurt van politici. Moed.”

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de aanval ‘ongehoord’. In een democratie is geweld tegen politici nooit acceptabel.” BBB-leider Caroline van der Plas noemt het “verschrikkelijk wat hier met Thierry Baudet gebeurt”. DENK-politici Stephan van Baarle en Tunahan Kuzu noemen de aanval ‘verschrikkelijk’ en ‘onaanvaardbaar’. Volt-leider Laurens Dassen vindt het “een idiote actie” en wenst Baudet sterkte.

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt het “totaal schande” en “onbegrijpelijk” dat de aanslag kon plaatsvinden. “Waarom kon de Gentse politie dit niet voorkomen?” Wybren van Haga, leider van BVNL, spreekt van “een walgelijke laffe aanval op Thierry Baudet en daarmee op onze vrije democratische samenleving.”

BELGA
© BELGA

Veiligheid

Er was vooraf al veel ophef over de lezing. De universiteit probeerde tevergeefs dit tegen te houden, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De rechter dacht daar anders over en het universiteitsbestuur gaf toe. Direct nadat bekend werd dat Baudet zijn lezing mocht houden, werd om een ​​tegendemonstratie verzocht. Donderdagavond kwamen zo’n twintig demonstranten van uiterst links bijeen om te protesteren.

De KVHV (Katholieke Vlaamse Hoge Studentenvereniging) is een conservatieve en Vlaams-nationalistische studentenvereniging. Dit jaar nodigde het Presidium Baudet uit voor de openingslezing. Ook eerdere lezingen van die vereniging, waaronder Filip Dewinter van het extreemrechtse Vlaams Belang, liepen uit de hand.

De lezing begon even na 20.00 uur in een aula van de Universiteit Gent. Er zijn ongeveer 300 luisteraars aanwezig.

De Nederlandse politicus Thierry Baudet wordt bij aankomst in de aula van de Universiteit Gent aangevallen door een man met een paraplu.
De Nederlandse politicus Thierry Baudet wordt bij aankomst in de aula van de Universiteit Gent aangevallen door een man met een paraplu. © Didier Verbaere

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *