Nederland importeert minder uit China, vooral minder computers

[ad_1]

Van januari tot en met juli importeerde Nederland voor bijna 70 miljard euro aan goederen uit China. Dat was bijna 5 miljard euro minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vorig jaar is de importwaarde van goederen uit China duidelijk gestegen. Volgens het statistiekbureau was dit grotendeels een gevolg van prijsstijgingen.

Tot nog niet zo lang geleden bleef het belang van China als importland toenemen. Het Chinese aandeel in de totale goederenimport kwam in 2020 voor het eerst zelfs boven de 10 procent uit, als de doorvoer van producten via Nederland naar andere landen niet wordt meegerekend. Maar in 2022 was dit aandeel al weer gedaald naar 9 procent.

Ook de Europese Unie als geheel importeerde de eerste zeven maanden van dit jaar minder uit China. Dit komt vooral doordat Duitsland, waar de industrie een moeilijke periode doormaakt, minder Chinese producten afneemt. Duitsland was vorig jaar de grootste importeur van goederen uit China binnen de EU, bekeken over de eerste zeven maanden. Dit jaar is dat Nederland, ondanks de eerder genoemde importdaling.

De Nederlandse goederenexport naar China zal dit jaar volgens de beschikbare gegevens tot en met juli toenemen. Volgens het CBS komt dit neer op 11,8 miljard euro, of 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat daarbij vooral om machines, medicijnen en genees- en farmaceutische producten.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor een interactieve graphic gaat u naar De graphic wordt ontworpen in uw huisstijl en in formaten voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de grafische dienst van het ANP en LocalFocus.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *