Techkieswijzer moet kiezer wijzer maken over opkomst technologie | Tech

[ad_1]

Technologie speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven, maar de kennis hierover bij kiezers en (toekomstige) Kamerleden is nog beperkt. Ondertussen volgen de ontwikkelingen in de techwereld elkaar razendsnel op. Tijd voor een technologie-stemgids richting de stembus.

Tegenwoordig bepalen algoritmen wat we online aangeboden krijgen, krijgt iedereen wel eens een phishingmail en is kunstmatige intelligentie (AI) momenteel een belangrijke trend. Toch weten burgers weinig over de huidige regels rondom deze ontwikkelingen. Welke politieke partij vertegenwoordigt hun belangen?

Nu de verkiezingen op 22 november naderen een stemhulpmiddel op dit gebied van harte welkom, claiminitiator Rudy van Belkom van de Foundation Future Image of Technology. “Ondanks de verreikende invloed van digitale technologieën op de samenleving blijft de politieke aandacht beperkt. Wij vinden het belangrijk dat politici blijven nadenken over de impact van opkomende technologieën. Digitalisering heeft immers grote invloed op onze veiligheid, internationale betrekkingen en het functioneren van onze democratie.”

Volgens Van Belkom kunnen kiezers met deze Technologie Stemwijzer hun eigen standpunt bepalen en vergelijken met dat van politieke partijen. “In de verkiezingsgids beantwoord je zeventien vragen over de rol van technologie in de samenleving. Een traditioneel stemhulpmiddel werkt vaak met stellingen waar je het mee eens of oneens bent. De Technology Choice Guide doet dat niet. Bij elke vraag kies je uit vijf mogelijke oplossingen op een probleem, waardoor je een genuanceerder beeld krijgt van je politieke voorkeur.”

Partijen kritischer

De Stichting Toekomstbeeld Technologie publiceerde in 2021 de eerste Stemwijzer Technologie, richting de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. “We kunnen nu in kaart brengen of politieke partijen de afgelopen jaren anders zijn gaan nadenken over de rol van technologie in de samenleving. De eerste conclusie is dat partijen over het algemeen kritischer zijn geworden over het gebruik van digitale technologie vergeleken met 2021. Ontwikkelingen als de de toeslagenaffaire hebben grote indruk gemaakt.”

Een opkomend aantal partijen wil het gebruik van gegevens over afkomst (zoals nationaliteit) bij het gebruik van algoritmen verbieden. Ook is de roep om een ​​minister van Digitale Zaken luider geworden en willen meer partijen investeren in Europese alternatieven voor Big Tech-platforms.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *