CBS: meer nieuwe asielaanvragen, minder nareizigers | Binnenland

[ad_1]

In juli, augustus en september vroegen ruim 10.000 mensen voor het eerst asiel aan in Nederland. Dat is 32 procent meer dan in de drie maanden daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Er komen meer asielzoekers naar Nederland, vooral uit Syrië, Turkije en Eritrea, dan in het tweede kwartaal. Ongeveer 85 Oekraïners vroegen in het derde kwartaal asiel aan, het laagste aantal sinds het begin van de oorlog aldaar. Relatief weinig mensen uit Rusland vroegen ook asiel aan.

Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar is de instroom licht gedaald. Op dat moment waren er ruim 11.000 eerste asielaanvragen in Nederland.

Het aantal vervolgreizigers is zelfs licht gedaald ten opzichte van april, mei en juni. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich te voegen bij een familielid aan wie asiel is verleend. Ze komen vooral uit Syrië.

In totaal zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar ruim 25.300 eerste asielaanvragen ingediend. Vorig jaar waren er in dezelfde maanden bijna 24.800 aanvragen, en een jaar eerder bijna 15.000.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *