Bergkamp na aanval op Baudet: blijf van onze Kamerleden af

[ad_1]

In haar laatste toespraak voordat de Tweede Kamer op verkiezingsreces gaat, zei Bergkamp dat alle Kamerleden ‘extreem hun best doen’ om hun taken uit te voeren, zelfs in tijden van intimidatie. ‘Het is niet altijd gemakkelijk.’ Toch kijkt ze positief terug op de recente periode dat ze voorzitter van de Tweede Kamer was. ‘We hebben gelachen, soms een traantje gelaten, we hebben goed samengewerkt, soms was het een knaller en zijn er vriendschappen ontstaan.’

Bergkamp adviseerde de Kamerleden goed naar elkaar te kijken: een groot deel van hen keert na de verkiezingen van 22 november niet meer terug naar de Kamer. Velen van hen hebben hun vertrek al aangekondigd, maar ook sommige Kamerleden verliezen een zetel omdat hun partij niet genoeg stemmen krijgt. Onder meer de fractieleiders Kees van der Staaij (SGP), Farid Azarkan (DENK) en Sylvana Simons (BIJ1) keren na de verkiezingen niet terug. Ook andere prominente Kamerleden, zoals Pieter Heerma (CDA), Daniel Koerhuis (VVD), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Attje Kuiken (PvdA), verlaten de landelijke politiek.

Bergkamp kondigde eerder haar eigen vertrek aan. Zij zal het eerste debat leiden na de installatie van de nieuwe Kamer en tijdens de verkennende fase van de formatie gesprekken voeren met fractieleiders. Maar kort daarna zal de nieuwe Kamer uit haar midden de volgende voorzitter moeten kiezen.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *