Buurtbewoners jeugdsynagoge stappen naar de rechter. Ze zijn het eens met de krakers. ‘Geen appartementen, maar een monument’

[ad_1]

Buren van de jeugdsynagoge in Groningen willen de renovatieplannen voor het gebouw stopzetten. Daarom stappen ze naar de rechter. Zij zijn van mening dat de geschiedenis niet verloren mag gaan.

“Het gebouw en het cultureel erfgoed zijn heel belangrijk, dat moeten we behouden”, zegt buurtbewoner Joël (43). Het plan van eigenaar Wijnand van Smeden en de gemeente Groningen mag niet doorgaan, vinden vijf buurtbewoners van onder meer de Folkingestraat en Folkingedwarsstraat. Ze willen geen vier appartementen in het gebouw.

De oude jeugdsynagoge, ook wel jeugdsynagoge genoemd, werd in 1940 geopend voor de jongere generatie joden. Het gebouw bevat een gebedsruimte, vier klaslokalen en een administratiekantoor met balie. In een glas-in-loodraam staat een Davidster en er hangen nog oude schoolborden.

“Het is echt heel erg, dit plan past niet bij de belangen van de buurt”, zegt Joël. Volgens hem kent de jeugdsynagoge een belangrijke geschiedenis die bij dit deel van de stad hoort. Na de Tweede Wereldoorlog hielden joden in dit gebouw jarenlang hun diensten. De synagoge aan de Folkingestraat verkeerde destijds in een te slechte staat om te gebruiken. Bovendien was dit gebedshuis erg groot voor het kleine deel van de joodse gemeenschap dat naar Groningen terugkeerde.

‘Het moet een monument worden’

“Daarom vinden wij dat het een monument moet worden, dat zegt de erfgoeddeskundige ook”, zegt Joël. De deskundige deed vorig jaar in opdracht van de huidige eigenaar onderzoek naar het pand en kwam tot de conclusie dat het een monumentale status verdient.

Om deze redenen willen de buren dat de jeugdsynagoge een publieke functie krijgt. “Misschien kan er een gemeenschapscentrum van worden gemaakt”, zegt Joël. “Dan kan iedereen gebruik maken van het gebouw en de bijzondere elementen zien, zoals de Davidster in glas-in-lood.” Als er appartementen bijkomen, zijn deze elementen volgens hem niet meer zichtbaar. “Of erger nog: tijdens de renovatie worden ze wellicht gesloopt.”

Diner avond

Begin oktober werd de jeugdsynagoge gekraakt om de plannen van eigenaar Van Smeden en de gemeente tegen te gaan. Vorige week werd er een kort geding aangespannen om de krakers eruit te krijgen. De rechter-commissaris besloot dat de krakers in de jeugdsynagoge mochten blijven.

De krakers hebben de band met de buurt versterkt en de buren eten regelmatig in de jeugdsynagoge. Maar ook andere mensen zijn welkom op die etentjes: de eerste keer dat de krakers de deuren openden, kwamen er ruim honderd mensen. Tijdens zo’n avond ontstond het idee voor een rechtszaak voor het behoud van het pand. “We zijn blij dat we nu samen met de buren aan de slag gaan om de plannen tegen te houden”, zegt een van de krakers. De krakers zijn een GoFundMe gestart om de kosten van de rechtszaak te dekken.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *