More new asylum applications, fewer family reunification requests

[ad_1]

In het derde kwartaal van dit jaar dienden 10.500 mensen hun eerste asielaanvraag in Nederland in, 32 procent meer dan het kwartaal ervoor. Het aantal gezinsherenigingsverzoeken daalde met 1 procent, CBS Dat meldt het CBS op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) loopt deze maand opnieuw tegen de grenzen van de asielopvang aan. Er zijn meerdere nachten geweest dat asielzoekers in wachtkamers van de IND moesten slapen omdat er geen ruimte voor hen was in het aanmeldcentrum in Ter Apel of andere noodopvangcentra.

Volgens het CBS is het aantal Syriërs (+82 procent), Turken (+73 procent) en Eritreeërs (+49 procent) dat naar Nederland vluchtte in het derde kwartaal flink gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar is het aantal eerste asielaanvragen licht gedaald.

De aanvragen voor gezinshereniging waren in het derde kwartaal 1 procent lager dan in het kwartaal ervoor. Vergeleken met een jaar geleden daalden deze verzoeken met 29 procent. Familieleden kwamen vooral vanuit Syrië, Turkije en Eritrea naar Nederland. Het aantal gezinsherenigingsverzoeken van Jemenieten is aanzienlijk toegenomen, bijna verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *