Teleurstelling over advies in Sri Lankaanse adoptiezaak

[ad_1]

Butink spande een rechtszaak aan omdat ze haar biologische ouders wilde vinden, maar dat niet lukte. Zij wijt dit aan misstanden in het adoptieproces. De rechtbank oordeelde dat ze gelijk had. Hierin werd gesteld dat de Staat en de bemiddelingsorganisatie meer hadden kunnen doen om problemen te voorkomen. Maar de Advocaat-Generaal adviseert de Hoge Raad de uitspraak te vernietigen en de zaak aan een nieuwe rechtbank toe te wijzen.

De advocaat van Butink wijst erop dat het advies slechts een tussenstap is. ‘We zullen moeten wachten op het definitieve oordeel van de Hoge Raad. Zelfs als de Hoge Raad het advies volgt, is dit niet het einde van de procedure. De zaak zal dan opnieuw moeten worden beoordeeld door een hof van beroep.’

Butink was teleurgesteld

Butink zelf noemt het advies ook ‘behoorlijk teleurstellend’ in het Radio1-programma Nieuws en Co. Ook zij vindt het proces nu verwarrend, omdat het slechts advies is. ‘Ik hoop echt dat ze anders besluiten. Maar dat kun je niet voorspellen.’

Butink zei verder dat ze nog steeds denkt dat ze gelijk heeft. Haar advocaat geeft aan dat zij tijdens het proces uitvoerig heeft uitgelegd waarom haar adoptie niet voldeed aan de destijds geldende regels.

Uitspraak

Het advies van de advocaat-generaal wordt doorgaans overgenomen door de Hoge Raad. De uitspraak van het Hooggerechtshof staat voorlopig gepland voor 19 april 2024.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *