Wall Street overwegend lager door zorgen over oorlog Israël

[ad_1]

Het Israëlische leger riep de bewoners op om Gaza-stad te verlaten en naar het zuiden te trekken. Eerder op de dag waren er al berichten over zware bombardementen op de Gazastrook. Volgens Hamas zouden dit de zwaarste bombardementen zijn sinds het begin van de oorlog. Ondertussen vuurt Hamas ook zelf raketten af.

De Dow Jones-index ging het weekend in met een verlies van 1,1 procent op 32.417,59 punten. De brede S&P 500 daalde 0,5 procent naar 4.117,37 punten en de Nasdaq won 0,4 procent naar 12.643,01 punten. De toenemende onzekerheid onder beleggers was ook merkbaar in de verdere stijging van de goudprijs. Het overschreed de symbolische limiet van 2000 dollar per troy ounce.

Amazone

De aandelen van Amazon stegen bijna 7 procent. Consumenten bleven massaal winkelen bij Amazon, ondanks de hoge inflatie en hogere leenkosten, zo bleek uit het kwartaalrapport van het bedrijf. Ook de cloudtak van Amazon liet groei zien en ook de advertentie-inkomsten stegen. De nettowinst is ruim verdrievoudigd tot 9,9 miljard dollar en het bedrijf rekent op een verdere omzetstijging tijdens de feestdagen.

Intel boekte ruim 9 procent winst dankzij beter dan verwachte vooruitzichten. De grote chipfabrikant denkt komend kwartaal eindelijk weer te kunnen groeien. Het bedrijf kampt al enige tijd met een lagere vraag naar computers als gevolg van de zwakkere economie. Maar vooral op het gebied van chips voor computers merkt Intel inmiddels een toenemende interesse van klanten.

Daling van de aandelenkoers van Ford

Verder daalde Ford ruim 12 procent. De autofabrikant maakte afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht. Ford verlaagde ook zijn winstverwachting voor het hele jaar vanwege de recente stakingen. Eerder deze week bereikte de groep na wekenlange stakingen een voorlopig akkoord met de Amerikaanse vakbond UAW over een loonsverhoging van 25 procent.

Ook Chevron (min 6,7 procent) en ExxonMobil (min 1,9 procent) kwamen met cijfers. De twee grote oliemaatschappijen zagen de winsten afgelopen kwartaal dalen ten opzichte van vorig jaar, toen er recordwinsten werden geboekt. De olieprijs steeg vrijdag ruim 2 procent.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *