[ad_1]
Ruim de helft van de 2.500 rechters en 900 officieren van justitie in Nederland heeft te maken gehad met bedreigingen of intimidatie, vaak tijdens een zaak die zij behandelden. In een derde van deze gevallen was sprake van georganiseerde misdaad, onderzoeksplatform Investico en tijdschrift De Groene Amsterdammer rapport na enquête onder leden van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), de brancheorganisatie van rechters en officieren van justitie.
Bijna de helft van de respondenten geeft aan zich door dreigingen vanuit het criminele milieu minder veilig te voelen in hun werk en dat dit soms invloed heeft op hun werk. Bijna een derde van de magistraten heeft zijn werkwijze gewijzigd, bijvoorbeeld door in de dossiers een code te gebruiken in plaats van de naam.
De afgelopen jaren hebben zich verschillende ernstige incidenten voorgedaan, voornamelijk rond het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en de op drugs gerichte bende die naar verluidt om hem heen stond. Kroongetuige Nabil B.’s broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en vertrouweling misdaadverslaggever Peter R. de Vries werden allen vermoord. In de zaak-De Vries verschijnen alle betrokken aanklagers, magistraten, rechters, rechercheurs, getuigen en forensisch onderzoekers anoniem in het dossier.
Bijna 10 procent van de respondenten zegt wel eens een zaak te weigeren vanwege veiligheidsoverwegingen. “Gezien mijn privésituatie met kleine kinderen en de impact die persoonlijke veiligheid zou hebben op mijn gezinsleven, behandel ik geen ernstige misdaadzaken”, zei een rechter.
Bijna alle respondenten zeiden dat ze zich zorgen maken over de gevolgen van het geweld en de bedreigingen voor de rechtsstaat. “Het lijkt een verloren strijd waarin we moeten concurreren met waterpistolen tegen automatische wapens”, zei een aanklager.
De NVvR is niet verrast door de bevindingen, zegt voorzitter Marc Fierstra NOS. De autoriteiten overwegen momenteel een pool van rechters die bereid en in staat zijn zaken met een hoog risico te berechten, en aanvullende financiële compensatie voor rechters en openbare aanklagers die onder persoonlijke veiligheid leven. Ze bieden al aanvullende geestelijke gezondheidszorgondersteuning.
“Het feit dat er zoveel bedreigingen zijn, is echt intens”, zei Fierstra. “Mensen worden soms bediend, thuis bezocht of online lastiggevallen.”
Ook het Openbaar Ministerie (OM) is niet verrast door de onderzoeksresultaten. Het Openbaar Ministerie wijst erop dat niet alle bedreigingen afkomstig zijn van de georganiseerde misdaad. “Het is een zorgelijke ontwikkeling die helaas aansluit bij de verharding en polarisatie in de samenleving”, aldus een woordvoerder.
[ad_2]