Hoger beroep loont voor ‘kringloopcrimi’s’ Oosterwolde: hof komt tot lagere straffen dan rechtbank vorig jaar

[ad_1]

Bij de ‘circulaire misdaden’ loont hoger beroep. De rechtbank heeft de mannen, die zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan wapenhandel vanuit de kringloopwinkel in Oosterwolde, maandag veroordeeld tot lagere straffen dan de rechtbank vorig jaar.

De kringloopwinkel in Oosterwolde was het epicentrum van de criminele organisatie. Het bedrijf fungeerde als dekmantel voor onder meer wapentransacties. De groep kocht wapens in voormalig Joegoslavië en verkocht deze vervolgens in Nederland en België.

Via het sociale medium Telegram werden maandelijks tussen de dertig en honderd wapens verhandeld. De leden sloegen wapens en explosieven op in een pakhuis in Groningen, voor verkoop of persoonlijk gebruik.

’95 jaar Poiesz’

In Antwerpen spoorde de politie de mannen op toen een vrouw zichzelf in haar been schoot. Gealarmeerde agenten gingen naar de woning en vonden een tas met vuurwapens, handgranaten, explosieven en een ontsteker. In dit plastic zakje met de tekst ’95 jaar Poiesz’ zaten sporen van een 36-jarige man uit Beilen. Hij bleek als loopjongen voor de bende te fungeren.

Groepsleden werden gevolgd en hun gesprekken afgeluisterd. Op 27 februari 2020 werd de groep in Drachten opgepakt na een nepdeal. In 2021 werd de zaak behandeld met daarin 37 mappen, genaamd ‘Ultegra’, met veertien verdachten op zestien zittingsdagen.

Vonnis van zes verdachten

Een aantal verdachten ging in beroep tegen de straf die de rechtbank had opgelegd. Deze diende in juni en juli vorig jaar. Maandagmiddag deed de rechtbank uitspraak in de zaak van zes verdachten.

De zaak van de hoofdverdachte, de drijvende kracht achter de criminele organisatie en huurder van de kringloopwinkel, is aangehouden. Zijn advocaat liet de verdediging afgelopen zomer vallen. Begin volgend jaar kan de Oosterwoldiger, die enkele jaren gevangen zat omdat hij het lijk van een Amsterdamse drugshandelaar bij de Tsjûkemar had gedumpt, zijn verhaal doen.

Misbruik maken van loopjongen

Zijn rechterhand, een inmiddels 37-jarige Groninger van Sloveense afkomst, kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. De rechtbank wilde deze man, die wapens en munitie uit Kroatië liet meenemen en in België verkocht, negen jaar vasthouden. Hij werd ook verantwoordelijk gehouden voor het mishandelen van een loopjongen.

Een 40-jarige man uit Hoogeveen was manager van de kringloopwinkel. Volgens de rechtbank was hij betrokken bij één wapentransactie. Terwijl de rechtbank een gevangenisstraf van 3,5 jaar eiste, vond de rechtbank een hechtenis van twintig maanden voldoende. Omdat zijn voorlopige hechtenis de straf overschrijdt, krijgt hij zijn vrijheid terug.

Verduisterend springkasteel

Een 39-jarige man uit Slochteren is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Volgens de rechtbank was hij betrokken bij nationale en internationale wapentransacties. Ook richtte de man een bedrijf op dat fraude pleegde en een springkasteel verduisterde. De rechtbank achtte niet bewezen dat hij een jacuzzi had verborgen.

Een 47-jarige man uit Tolbert en aandeelhouder van de kringloopwinkel werd tijdens de nepdeal door een agent in de knie geschoten. Hij kreeg hiervoor een schadevergoeding, omdat het schot niet had mogen worden afgevuurd. Een strafvermindering, zoals de rechtbank bepleitte, zou een dubbele schadevergoeding betekenen en dat was volgens de rechtbank niet nodig. Zijn gevangenisstraf is daardoor zes maanden langer, hij moet vijf jaar uitzitten.

Explosief woonwagenkamp Oss

Een 28-jarige Serviër gooide een explosief in een huis in het woonwagenkamp in Oss. Het resultaat was drie vernielde auto’s en een beschadigde gevel. De groep wilde ‘iemand bang maken’. De rechtbank veroordeelde de Serviër tot twintig maanden, terwijl de rechtbank drie jaar eiste.

Een inmiddels 20-jarige Groninger, die minderjarig was toen hij een handgranaat aan de deur van een huis in Emmeloord hing, is veroordeeld tot drie maanden jeugddetentie en 130 uur taakstraf. De rechtbank veroordeelde hem tot 150 uur werk, maar de straf werd verlaagd omdat de behandeling van de zaak te lang duurde.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *