[ad_1]
Het niet begrijpen van brieven, de folder, het stembiljet; 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland hebben niet alleen zelf een probleem, het is voor de samenleving als geheel noodzakelijk om de toenemende laaggeletterdheid terug te dringen.
Bijna 20 procent van alle mensen in ons land is laaggeletterd. Het is een stille crisis in Nederland en met het nieuwe tv-programma Een leven zonder letters , waarin Frans Bauer twaalf laaggeletterden volgt, kan een taboe worden doorbroken.
Door moeite met lezen, rekenen en het gebruik van een computer of smartphone kunnen laaggeletterden moeilijk functioneren in de samenleving. Een gebrek aan deze basisvaardigheden wordt gezien als een individueel probleem, maar veroorzaakt grote problemen in onze samenleving. In dit stuk benadruk ik met drie argumenten het belang van het terugdringen van de laaggeletterdheid in ons land.
Ongelijkheid van kansen
Om te beginnen moeten mensen die moeite hebben met basisvaardigheden als lezen, schrijven, rekenen en computergebruik eerder worden opgespoord, zodat zij kunnen worden geholpen. Ze kunnen vaak lezen en schrijven, maar niet genoeg om deel te nemen aan onze samenleving. In ernstige gevallen leidt dit ertoe dat mensen worden uitgesloten van de samenleving. Beter leren lezen en schrijven kan leiden tot een socialer leven, meer kansen op de arbeidsmarkt en een betere kwaliteit van leven.
Ten tweede kan laaggeletterdheid een vicieuze cirkel creëren waardoor steeds meer kinderen in armoede opgroeien. Ouders die zelf moeite hebben met lezen, kunnen hun kinderen niet voorlezen of helpen met huiswerk. Deze gezinnen hebben niet de financiële middelen om kinderen extra hulp te bieden, wat leidt tot ongelijkheid van kansen.
Deze kinderen lopen al een achterstand op school op, met als gevolg dat kinderen van laaggeletterde ouders een grotere kans hebben om voortijdig de school te verlaten. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel waarin laaggeletterdheid tot armoede leidt en armoede tot laaggeletterdheid.
Er rust nog steeds een taboe op
Ten slotte kost laaggeletterdheid ons allemaal veel geld. De Algemene Rekenkamer berekende de maatschappelijke kosten op 1,1 miljard euro. Gemiste inkomstenbelasting, het verstrekken van uitkeringen en een lagere productiviteit zijn grote kosten voor onze samenleving. Maar ook hogere zorgkosten dragen hieraan bij, omdat laaggeletterden vaker lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen ervaren. Stress en schaamte, veroorzaakt door het niet verstaan van een gesprek in de spreekkamer met een arts of het niet kunnen lezen van bijsluiters, zijn daar slechts twee voorbeelden van.
Laaggeletterdheid is in Nederland een stille crisis omdat er nog steeds een taboe op rust. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en computergebruik lopen het gevaar buitengesloten te worden van de samenleving. Laaggeletterdheid zorgt ervoor dat kinderen in armoede opgroeien en het slachtoffer worden van kansenongelijkheid. Het gebrek aan basisvaardigheden bij laaggeletterden kost de samenleving veel geld. We kunnen dan ook alleen maar concluderen dat het terugdringen van laaggeletterdheid cruciaal is.
Inge Graumans is docent Nederlands en economie in het voortgezet onderwijs
[ad_2]