Krakers weg uit pand op voormalig drugsterrein in Emmen. Eerste schetsen voor woonunits voor speciale groep daklozen

[ad_1]

De gemeente Emmen heeft hekwerken geplaatst voor het pand op het voormalige drugsterrein aan de Schietbaanweg in Emmen. De krakers zijn vertrokken en de wijk wordt de komende tijd gerenoveerd.

Het perceel is gelegen naast de Fryslânroute (N381) en nabij het Oranjekanaal, circa één kilometer van het centrum. Sinds dit voorjaar is de gemeente eigenaar. Ze wil acht daklozen onder toezicht huisvesten in aparte units achter het gebouw. Paradijsvogels, zo noemt de gemeente deze doelgroep. Kwetsbare mensen die door verslaving en/of psychiatrische en psychosociale problemen een prikkelarme omgeving nodig hebben en niet gemakkelijk reguliere zorg kunnen vinden.

Het pand en terrein kwamen op de markt nadat daar ruim twee jaar geleden een grootschalige ondergrondse hennepkwekerij werd ontdekt. De rechtbank gaat ervan uit dat er al zo’n zesenhalf jaar cannabis wordt verbouwd, zo bleek eind vorig jaar. Nadat de kwekerij was ontmanteld, kwam het pand leeg te staan ​​en werd het pand gekraakt. Volgens de gemeente waren de illegale bewoners daklozen die onderdak zochten. Na de aankoop van het pand maakte de gemeente bekend in gesprek te gaan met de krakers over hun vertrek.

Rommel opgeruimd

Het asiel is onlangs onbewoond geworden. Er zaten de afgelopen periode nog twee mensen in. Eén werd overgebracht naar een faciliteit van het Leger des Heils, de ander was ziek en is inmiddels overleden. De gemeente weet niet hoeveel mensen na de razzia en ontmanteling van de drugsboerderij illegaal gebruik hebben gemaakt van het leegstaande pand. Zij was niet de hele periode de eigenaar. Het is duidelijk dat de krakers niet alles netjes hebben achtergelaten. Momenteel wordt de rommel in opdracht en op kosten van de gemeente opgeruimd.

Ondertussen wordt er verder gewerkt aan de plannen voor de acht units achter het gebouw. “Om dit te bereiken moeten er nog veel stappen gezet worden. Denk hierbij onder meer aan onderzoek op het gebied van archeologie, flora en fauna en geluid. We verwachten dit medio volgend jaar klaar te hebben”, aldus een woordvoerster van de gemeente Emmen. Ook zijn er nog vergunningen nodig om door te kunnen gaan met de plannen. Het gebouw wordt de thuisbasis van zorgverleners van de Verslavingszorg Noord-Nederland ( VNN) en het Leger des Heils.

Eerste schetsen

Toen de plannen bekend werden, zorgde dat voor opschudding in het nabijgelegen Westenesch en bij het woonwagenkamp ongeveer een kilometer verderop. Daar bestaat de grootste angst voor overlast en onveilige situaties. Een klein aantal van deze mensen heeft zitting genomen in een commissie die zo nu en dan met de gemeente overlegt. “Daar zijn onlangs de eerste voorlopige schetsen gepresenteerd. Er zijn diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld units verspreid over het gehele perceel of naast elkaar. Het is belangrijk dat er overal goed zicht is.”

Een goed veiligheidsplan is expliciet onderdeel van het project, benadrukt de gemeente Emmen. Om te voorkomen dat het pand opnieuw wordt gekraakt, zijn er onlangs hekken om het terrein geplaatst. Omdat de uitvoering van het project nog enige tijd zal duren, wordt onderzocht of tijdelijke verhuur van het pand aan derden in de vorm van antikraak een optie is.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *