Zorgen over verkeer rond nieuw vakantiepark bij Erica. ‘Iedereen die hier woont, is hier komen wonen voor zijn rust’

[ad_1]

Bewoners van het nog te bouwen vakantiepark Nordic Nature bij Erica maken zich zorgen over het verkeer. Zij vinden dat de wegen in het Amsterdamscheveld niet zijn ingericht op meer weggebruikers en maken zich zorgen.

“Transportbedrijf Transpa raast dagelijks over de Noordersloot, je hebt landbouwverkeer, ander vrachtverkeer van Emmen naar Weiteveen en sluipverkeer”, somt Janny Wierda op. “En dan komen er ook nog toeristen?”

Wierda woont op de Noordersloot, straks tegenover Nordic Nature. Ze kwam donderdagavond naar de informatiebijeenkomst om te kijken waar precies de ingang komt van het recreatiepark, dat bijna 400 woningen gaat tellen. Ingangen zouden we moeten zeggen, want het zullen er twee zijn. De ene toegang loopt via de Noordersloot, de andere via de Amsterdamscheveldlaan.

Lastig punt

Wierda is niet de enige die zich zorgen maakt over het verkeer. Voor het merendeel van de aanwezigen is dit een gevoelige kwestie. Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) probeert hen gerust te stellen door te zeggen dat de weg een aandachtspunt is voor de gemeente.

“We kijken nu hoeveel verkeer er voorbij rijdt en onderzoeken dan welke aanpassingen er aan de weg moeten gebeuren. Wellicht kunnen we de berm versterken, verkeersremmende maatregelen nemen of een apart fietspad aanleggen. Houd er rekening mee dat Nordic Nature wordt een stuk kleiner dan ooit de bedoeling was: slechts 100 in plaats van 500 hectare.”

Wierda is er niet blij mee. “Als de gemeente iets wil, zoals het verbreden van de weg, moet dat ten koste gaan van onze tuin. Want aan de andere kant loopt een hogedrukgasleiding. Daar mogen ze niets. En ik ben ook teleurgesteld dat de parkeerplaats vlak voor ons huis komt.”

‘Groot en snel’

Ook Lex van Haaster, woonachtig aan de Kommerdijk in Erica, zit niet te wachten op de toestroom. “Ik vind het park heel groot, met zoveel huizen. En ik begrijp niet hoe ze het daar zo snel kunnen neerzetten.” Eind 2025 moet het klaar zijn. Volgens de ontwikkelaar kan dat zo snel omdat er al een bestemmingsplan ligt. Voor het grondverzet en de bouw van de kleinere woningen is volgens hem geen vergunning nodig. .

“Ik ben heel blij dat het eerste plan klaar is”, zegt Marchel Hoek, eveneens woonachtig op de Noordersloot. “Voor dat plan, dat veel groter was, moest veel landbouw wijken en moest alles platgewalst worden. En ik zie ook een klein voordeel: nu moet de Noordersloot aangepast worden. Mensen rijden veel te snel. Je mag 80 kilometer per uur rijden, waar de weg niet voor is ontworpen, maar er zijn er genoeg die 150 rijden. Het is een racecircuit. Als de politie zou controleren, maar dat doen ze nooit, zou ze duizenden euro’s kunnen verdienen.”

De vrede verstoord

Hoek benadrukt dat hij niet mee juicht voor de rest. “Iedereen die hier woont, is hier komen wonen voor de rust. En dat wordt nu verstoord. Ook vind ik het vreemd dat zo’n park gebouwd mag worden, terwijl sommige evenementen vanwege de stikstofuitstoot niet door kunnen gaan. Hopelijk levert het park werkgelegenheid op voor de regio.”

Irma Finke uit De Peel/Amsterdamscheveld is een van de weinigen die enthousiast is. ,,Ik hou ervan! Kijk eens wat een prachtig park”, wijst ze op de illustraties. “We letten echt op de biodiversiteit en er wordt niet veel natuur verstoord. En de natuur die er is, wordt straks in ieder geval gebruikt. Ja, ik vind het fantastisch!”

Henri Robben, voorzitter van Buurt- en Dorpsbelangenvereniging De Peel, houdt zich gedeisd. “Wij hebben geen positie. Wij vertegenwoordigen alle inwoners.” Zijn vereniging werd de avond ervoor al geïnformeerd over de plannen, net als de erkende overlegpartners van Erica en Weiteveen. Volgens wethouder Van der Weide hebben zij hun zorgen geuit. “Hun eindconclusie is dat ze het een goed plan vinden en de meerwaarde ervan zien, maar dat ze ook kanttekeningen plaatsen. Verkeer is één ding, zeker de Noordersloot. Het nodigt uit om hard te rijden.”

In het donker?

Volgens wethouder Pascal Schrik (Wakker Emmen) bestond er ook angst voor een heel andere orde. “Iemand merkte op: “Honderden huizen moeten op elektriciteit worden aangesloten. Zullen we niet in het donker blijven zitten?’ Maar nee, dat zal niet gebeuren. Als dat zo zou zijn, zou Essent dit park niet aansluiten.”

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *