[ad_1]
Qatar is bij het publiek vooral bekend vanwege zijn rijkdom, Al Jazeera en zijn grote gas- en oliereserves. Maar in de wereld van de diplomatie wordt de Golfstaat met iets meer dan 2,5 miljoen inwoners vooral gerespecteerd vanwege zijn rol als bemiddelaar. Van de Verenigde Staten tot de Taliban en van Israël tot Hamas: ze behoren allemaal tot de vriendenkring van Qatar, waar het adagium ‘de vijand van mijn vriend is ook mijn vriend’ geldt.
Qatar speelt nu een soortgelijke rol als Tanger in de eerste helft van de vorige eeuw: het is de ontmoetingsplaats voor spionnen over de hele wereld, diplomaten en schimmige organisaties. Zo huisvestte de olierijke Golfstaat zowel het politieke kantoor van de Taliban als de Amerikaanse luchtmacht in de Al Udeid-basis, van waaruit militaire operaties tegen de Taliban werden uitgevoerd. De hoofdstad Doha is ook de plek waar Hamas al jaren zijn kantoor heeft en waar Israëlische geheime diensten gesprekken voeren met andere inlichtingendiensten.
Qatar wint politiek gewicht dankzij Gaza
Hoewel vijanden in Qatar een grote kans hebben om elkaar te ontmoeten, leidt dit zelden tot problemen voor de gastheer. De Verenigde Staten, Iran, Israël, de Taliban en Hamas hebben in het verleden allemaal gebruik gemaakt van de diensten van Qatar als bemiddelaar, bijvoorbeeld bij gevangenenruil tussen Iran en de VS of bij onderhandelingen over de vrijgave van bevroren banktegoeden. Het land dankt zijn internationale status deels aan zijn rol als bemiddelaar.
Het politieke gewicht van Qatar neemt toe als gevolg van de oorlog in Gaza. Daar zullen onderhandelingen plaatsvinden over de vrijlating van meer dan tweehonderd Israëlische en buitenlandse gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Hoewel Israël niet officieel met Hamas praat, was het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad afgelopen weekend in Qatar om over de gijzelaars te onderhandelen, vertelden bronnen aan CNN.
Complimenten van de Amerikaanse president
Qatar is als bemiddelaar al nauw betrokken en heeft samen met Egypte vorige week de vrijlating van vier gijzelaars gefaciliteerd. Doha ontving, ondanks het feit dat Hamas gastheer was, ook complimenten voor zijn diensten van de Amerikaanse president en de Britse premier en later zelfs van de Israëlische Nationale Veiligheidsadviseur, Tzachi Hanegbi.
Ook Nederland profiteert van de diensten van Qatar bij de inspanningen om Nederlanders die vastzitten in Gaza naar Egypte te krijgen. Premier Mark Rutte bedankte het land donderdag voor zijn ‘bemiddelende rol’.
Ook de bizarre vriendenkring van Qatar leidt tot wantrouwen en problemen. Qatar is bijvoorbeeld niet bepaald neutraal en de banden met Hamas en andere islamitische organisaties beperken zich niet tot het bieden van een thuis voor het bevorderen van de diplomatie. Qatar financiert Hamas en andere islamitische bewegingen. In 2017 was Qatar het doelwit van een door Saoedi-Arabië geleide blokkade vanwege zijn banden met een aantal islamitische organisaties.
‘Herzie banden met Hamas na vrijlating van gijzelaars’
Ook de Amerikanen hebben bedenkingen bij de banden die Doha onderhoudt met hun vijanden. Zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens zijn laatste bezoek aan Doha dat hij wil dat Qatar de banden met Hamas herziet zodra de gijzelaars zijn vrijgelaten.
Israël wil ook dat Qatar Hamas-leiders uit het land verdrijft. Maar zolang de gijzelingskwestie voortduurt, wegen de diplomatieke voordelen van de vriendschap met Qatar zwaarder dan de nadelen voor Washington, waaronder nauwe banden met Hamas.
Lees ook:
Nieuwe optie voor Israël: gijzelaars ruilen voor Hamas-leiders
Mogelijk is er in Israël een strijd gaande over de vraag hoe de door Hamas ontvoerde mensen moeten worden teruggehaald.
[ad_2]