Bij code oranje halen fietsers wind mee makkelijk 60 kilometer per uur

[ad_1]

Het is lastig om de deur van Paviljoen Duinzigt in Westenschouwen, Zeeland, open te krijgen, zo hard waait het donderdagmiddag. Maar als je wilt ervaren hoe zwaar de storm werkelijk is, loop dan de hoge trap naast de bar op, die naar het strand leidt. Bovenaan vliegt het zand je in de ogen en word je bijna weggeblazen. Gelukkig zijn er leuningen. “Heel zanderig vandaag”, lacht Jet van Gent, gemeenteraadslid uit Serooskerke, die vooral voor de storm uit haar ‘fauteuil’ kwam. ‘Zo erg is het niet,’ zegt ze, terwijl ze het zand van de kraag van haar jasje klopt. “Ik heb het erger gezien.”

Donderdagochtend om elf uur gaf het KNMI code oranje af voor Zeeland, vanwege storm Ciarán (spreek uit: Kieran). Dit betekent dat er een grote kans is “op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel ongemak.” In de loop van de middag kregen ook Zuid- en Noord-Holland en het Waddengebied code oranje. Voor de rest van het land heeft het KNMI de iets minder alarmerende code geel afgegeven.

In eerste instantie viel het mee

De storm leek Nederland en haar inwoners aanvankelijk niet echt te schaden. Vluchten, veerdiensten en treindiensten werden geannuleerd. Er waren beschadigde daken en hekken. Maar in de loop van de middag werd bekend dat er ook iets ernstigers was gebeurd: in het Limburgse Venray viel iemand onder een omgevallen boom en overleed. En twee mensen raakten gewond toen er op de A79 bij Meerssen, eveneens in Limburg, een boom op hun auto viel. Ook in Den Haag raakte een vrouw gewond door een omgevallen boom.

Daarnaast was er nog wat klein leed: het NK Tegenwindwielrennen werd afgelast. Dit evenement, waarbij deelnemers tegen de wind in moeten fietsen over de Oosterscheldekering in Zeeland, wordt georganiseerd bij windkracht 7 of hoger. Organisator Robrecht Stoekenbroek sprak aanvankelijk met Omroep Zeeland over “de perfecte omstandigheden”, maar uiteindelijk bleek het weer “te heftig”.

Een eenzame loper zwoegt donderdagmiddag over de Oosterscheldedam. “Toen het fietsen niet meer ging, ben ik gewoon heen en weer gaan rennen”, vertelt Marijn Markusse uit Dordrecht. “Dit zijn fantastische omstandigheden en ik wil er ten volle van genieten. Veel plezier met concurreren.” Hij kijkt op zijn horloge en merkt dat hij inmiddels bijna zeventien kilometer heeft afgelegd. Geniet hij onderweg van de omgeving? “Nou, ik kijk vooral naar de grond, om geen zand en water in mijn ogen te krijgen.” En verder rent hij, naar het werkeiland Neeltje Jans. “Op naar de warme chocolademelk.”

In Apeldoorn raakte een vrouw op een fiets gewond door een vallende boom.
Foto Luciano de Graaf/ANP

Bij Neeltje Jans vertellen twee vrienden uit Bath in het zuiden van Engeland dat ze speciaal kwamen voor de “beroemde gebeurtenis” was naar de Oosterscheldedam gereisd. Toen bekend werd dat de Nationale Kampioenschappen Tegenwindwielrennen niet doorgingen, zijn ze toch gaan wielrennen, zeggen Conor Dunne en James Williams. Heen en weer. Met de wind in de rug haalden ze zestig kilometer per uur, in tegengestelde richting fietsten ze”idioot langzaamzegt Williams. Morgen reizen ze terug. Zonder prijs.

De wind was niet alleen te krachtig voor het NK Tegen Wind Fietsen, maar ook voor een deel van de windturbines op zee. Tientallen windturbines werden stilgelegd om schade te voorkomen. Ook op andere producenten van groene energie had de storm geen effect. In Hansweert, Zeeland, vlogen zonnepanelen van het dak. En donderdag moesten veel zonnepaneleninstallateurs hun werkzaamheden stopzetten omdat het te gevaarlijk was om de daken op te gaan. Zonneplan, de grootste speler in de Nederlandse zonnepanelenwereld, had donderdag vroeg in de middag zo’n 70 tot 80 procent van de installatieafspraken voor die dag afgezegd, zegt hoofd bedrijfsvoering Joost Groot. “Bij windkracht 7 of meer annuleren wij de afspraak. Het laatste telefoontje dat ik wil krijgen is dat onze jongens ergens voor genaaid zijn.’ In Zeeland werd donderdag windkracht 9 gemeten.

Dodelijke slachtoffers

In andere Europese landen vielen meer doden door storm Ciaràn dan in Nederland. In België stierf een 5-jarig kind nadat het werd geraakt door een gebroken tak en een 64-jarige vrouw werd gedood door een omgevallen boom. In Frankrijk overleed een vrachtwagenchauffeur toen een boom op zijn vrachtwagen viel. Een 72-jarige man overleed nadat hij van zijn balkon viel. Volgens de lokale autoriteiten kwam dit door de storm, maar de dood van de man wordt nog onderzocht.

In Madrid viel een boom op een auto.
Foto Rodrigo Jimenez/EPA/ANP

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *