[ad_1]
Sleutels kwijt! Laat me denken; Ik had gisteren die grijze jas aan en liep als eerste naar de kapstok…
De kans is groot dat je op deze manier regelmatig iets tegenkomt, gewoon door een scène in je hoofd opnieuw af te spelen. Een dergelijk scenario in je hoofd volgen is een uiterst nuttige vaardigheid. Niet alleen om sleutels te vinden, maar om ons uit allerlei lastige situaties te redden. We hoeven niet altijd iets te doen om te merken of we de juiste keuze maken, we proberen het eerst in gedachten uit.
Kunnen dieren dat ook? Zeker, dat hebben onderzoekers van het Howard Hughes Medical Institute in de Verenigde Staten aangetoond. Alleen dat was verdomd lastig, want, benadrukken ze in hun rapport in tijdschrift Wetenschapze konden het de dieren niet vragen.
Virtuele realiteit voor ratten
Hoe? Wat ze hiervoor moesten bouwen was een klus op zich; een ‘vertaalmachine’ die de gedachten van het dier omzet in actie, een ‘brain machine interface’. De ratten moesten eerst rondrennen op een bal – vergelijk het met de bal in een computermuis. Op de muren rondom de rat werd een virtuele omgeving geprojecteerd. Zo nu en dan verscheen daar een doelwit, en als de rat erop tikte, kreeg hij als beloning wat water. Om de beloning aantrekkelijk te maken, werden de ratten bewust dorstig gehouden.
Terwijl de ratten naar het doelwit zochten, werd de activiteit in hun hippocampus gemeten. Dat is een deel van de hersenen waarvan we weten dat het cruciaal is voor het geheugen en de verbeelding. Door de rat heel vaak te laten zoeken, leerde de machine zijn hersenactiviteit te koppelen aan een specifieke actie, waarna de machine op basis van de signalen uit de hippocampus vrij nauwkeurig kon voorspellen welke bewegingen de rat ging maken.
Zit stil en raak je doel
Vervolgens werden de systemen losgekoppeld. De rat kon nu alleen in gedachten naar het doel navigeren. Hoewel de dieren zich vrij konden bewegen, had dit geen effect op de wereld die ze om hen heen op het scherm zagen. Dat denken ze, en daar kwamen ze snel genoeg achter.
Keer op keer wisten de ratten het doel met hun gedachten te vinden. Naarmate ze op deze manier meer banen vervulden, gingen ze ook minder sporten, beschrijven de onderzoekers. Ze volbrachten het werk louter door na te denken. Elke klus duurde ongeveer tien seconden, maar de relatief lange concentratieperiode vormde voor de ratten geen obstakel. Dit betekent dat ze een vergelijkbare tijd kunnen overleven als mensen.
Een zich snel ontwikkelend gebied
De resultaten betekenen in de eerste plaats dat ratten hun gedachten op dezelfde manier lijken te kunnen richten als mensen. Het onderzoek bevestigt dat de hippocampus een centrale rol speelt in dit proces. De onderzoekers hopen dat het succes van hun hersenmachine de ontwikkeling van dergelijke apparaten voor mensen kan bevorderen.
Eén toepassing waar aan gewerkt wordt is de prothese. Het idee hierachter is dat, als een hersenmachine de intenties van mensen correct kan interpreteren, deze intenties door een prothese in actie kunnen worden omgezet, net zoals een biologisch lichaamsdeel dat doet. Bij ratten is het inmiddels zeer succesvol gebleken om deze vertaling van intentie naar actie toe te passen in een virtuele wereld. Dit alles is nog ver verwijderd van een kunstbeen dat loopt in de richting die je in de echte wereld voor ogen hebt, maar het is een stap voorwaarts.
Lees ook:
Jammer maar helaas: jouw huisdier heeft geen emoties
Als we naar onze huisdieren kijken, zien we bewust gedrag en emoties. Zeer herkenbaar. Maar wat we zien, zegt neurowetenschapper Joseph LeDoux, is er niet.
Wie ik? Je kat beseft echt dat je tegen haar praat
Katten leren de intonatie herkennen waarmee hun menselijke huisgenoten hen aanspreken.
[ad_2]