[ad_1]
De Nederlandse politie heeft in Ermelo een 67-jarige Rwandese man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij genocide in Rwanda in 1994. De Nederlandse autoriteiten verdenken de voormalig legerofficier Pierre-Claver K. specifiek van betrokkenheid bij de dood van circa 80 vrouwen en kinderen , die levend werden verbrand, de Openbaar Ministerie (OM) zei dinsdag.
De man woont sinds 1998 in Nederland en had de Nederlandse nationaliteit. De Rwandese autoriteiten vroegen eerder om zijn uitlevering en de politie arresteerde hem vorig jaar nadat zijn Nederlandse nationaliteit was ingetrokken. Maar na een lange juridische strijd verbood de Hoge Raad Nederland hem te deporteren, uit angst dat de man in Rwanda geen eerlijk proces zou krijgen.
De Nederlandse autoriteiten zijn daarop een eigen onderzoek gestart naar de wreedheden in Rwanda en de mogelijke betrokkenheid van de man daarbij. Dat onderzoek leidde tot de aanhouding van de man in Ermelo.
De man wordt ervan verdacht een huis in brand te hebben gestoken waarbij ongeveer 80 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn omgekomen terwijl ze zich schuilhielden. Ze waren aanvankelijk ontsnapt aan het geweld dat leidde tot de dood van duizenden Tutsi-mensen in Mugina, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de huidige hoofdstad Kigali.
“Na een conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s, twee etnische groepen in Rwanda, zijn in een paar maanden tijd bijna 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi’s”, aldus het OM. “Duizenden van hen kwamen om bij een aanval op een parochie in Mugina. Na deze aanval werden tientallen vrouwen en kinderen naar een huis gejaagd, waar ze levend werden verbrand”, vervolgde het OM.
“De vandaag gearresteerde oud-legerofficier wordt specifiek verdacht van betrokkenheid bij de brand in dit huis.” Vorig jaar zei het Openbaar Ministerie ook dat de man de brandstof voor de brand leverde, een beschuldiging gebaseerd op getuigenissen van ooggetuigen.
Nederland kan verdachten van internationale misdrijven vervolgen als zij de Nederlandse nationaliteit hebben of in Nederland wonen, waarvan het tweede het geval is bij de oud-legerofficier. De verdachte zit vast en wordt vrijdag voorgeleid.
[ad_2]