Louis van Gaal returns to Ajax as board advisor

[ad_1]

Louis van Gaal gaat Ajax proberen te redden uit de huidige crisissituatie van de club door adviseur te worden van de raad van commissarissen. De voormalig manager van het nationale herenteam zal niet zelf zitting nemen in het bestuur, maar zal de club als extern adviseur helpen met voetbaltechnische zaken.

Ajax maakte het besluit dinsdag bekend na het recente nieuws over het aanstaande vertrek van commissaris Jan van Halst. Hij zal de ploeg verlaten als zijn contract als interim-topman afloopt, zo laat de Amsterdamse club weten.

De 72-jarige Van Gaal zei dat hij hoopt Ajax te helpen. “Ik wil Ajax helpen. Momenteel breng ik een groot deel van mijn leven door in Portugal en dit is goed te combineren met mijn rol als extern adviseur. Ik ben bereid mijn voetbalkennis aan te bieden aan de Raad van Commissarissen, zeker als Leo van Wijk en Michael van Praag worden aangesteld. We moeten onze sportieve weg terug naar de top vinden en daar moeten we allemaal aan bijdragen.”

Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering op vrijdag 17 november wordt een besluit genomen over de voordrachten van Michael van Praag en Leo van Wijk. Dat zal ook bepalen of Van Praag bestuursvoorzitter wordt, zoals de bedoeling is. De Raad van Commissarissen van Ajax bestaat momenteel uit Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Mosman.

Pier Eringa trad vorige week op verzoek van de raad van bestuur op als voorzitter van de raad van commissarissen. Dat gebeurde in de nasleep van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord in de Johan Cruijff Arena. Ajax, dat onder nieuwe coach Maurice Steijn een zeer slechte seizoensstart kende, stond met 3-0 achter toen de wedstrijd voortijdig werd beëindigd omdat er herhaaldelijk vuurwerk op het veld werd gegooid.

Kort na de gestaakte wedstrijd kondigde de club het ontslag aan van Sven Mislintat als voetbaldirecteur. De Duitse man kwam eerder in opspraak omdat hij zaken deed met een spelerstalentenbureau dat ook aandelen bezit in een bedrijf waarvan hij ook aandeelhouder is.

Van Gaal heeft een verleden bij de Amsterdamse club. Hij was hoofdtrainer en technisch directeur. Hij won met Ajax de Champions League in 1995 en coachte het Nederlandse herenelftal naar een derde plaats in 2014. Hij keerde terug naar Oranje en nam hen vorig jaar mee naar het WK in Qatar.

[ad_2]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *